Accenture: άνω των 6 δισ. δολαρίων η προοπτική συνεισφοράς του 5G στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Accenture: άνω των 6 δισ. δολαρίων η προοπτική συνεισφοράς του 5G στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Την προοπτική του 5G να αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, εξελίσσοντας όχι μόνο τις υπάρχουσες επικοινωνίες αλλά επιτρέποντας καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα αναδεικνύει η νέα μελέτη της Accenture για την πορεία της χώρας μας προς το μέλλον των κινητών επικοινωνιών, «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το οικονομικόμετρικό μοντέλο της Accenture Research, η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. Αντίστοιχα, εξίσου σημαντικά μπορούν να είναι τα οφέλη στον τομέα της απασχόλησης, με το 5G να εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η μελέτη της Accenture η πορεία προς το 5G, τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων, δε θα είναι ούτε εύκολη ούτε απλή και προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης και της ανάπτυξης της χρήσης 5G στην Ελλάδα είναι σημαντικό να στηριχθούν 8 βασικοί αλληλένδετοι άξονες:

- επιτάχυνση της διαδικασίας δημοπρασίας φάσματος

- ενθάρρυνση επενδύσεων σε ασύρματες υποδομές

- ενίσχυση της ζήτησης

- αντιμετώπιση της τεχνοφοβίας στην ελληνική κοινή γνώμη

- διαχείριση των προκλήσεων ασφάλειας

- δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των σχετικών φορέων κατά τη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου

- ενεργοποίηση οικοσυστημάτων για τη συν-δημιουργία εφαρμογών χρήσης

- ενθάρρυνση της καινοτομίας.


Συμπεράσματα της έρευνας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα επιμέρους συμπεράσματα της έρευνας, που μας δίνουν μια εικόνα για την προδιάθεση των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων για το 5G, λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του φάσματος.

Ειδικότερα, σε επίπεδο καταναλωτών οι Έλληνες εμφανίζονται ενήμεροι και θετικά προσκείμενοι αλλά και επιφυλακτικοί απέναντι στο 5G. Ενώ δηλαδή γνωρίζουν και δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για πλήθος εφαρμογών του 5G στην καθημερινότητά τους, είναι επιφυλακτικοί στην υιοθέτησή του λόγω αντιλαμβανόμενων θεμάτων σε επίπεδο ασφαλείας, κόστους και υγείας.

Αντίστοιχο περίπου είναι και το κλίμα στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς της χώρας, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το 5G διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως τεχνολογία -ικανά να μεταμορφώσουν σημαντικά το επιχειρείν την επόμενη πενταετία, δυσκολεύονται να οραματιστούν πιθανές εφαρμογές και υλοποιήσεις του 5G στον κλάδο τους, προσβλέποντας σε υποστήριξη από εξειδικευμένους συνεργάτες ή κλαδικά οικοσυστήματα που θα αναπτυχθούν.

Σε ότι αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αυτοί εμφανίζονται με κοινές προσδοκίες και στρατηγική για το 5G στη χώρα μας, αξιολογώντας πιθανά μοντέλα συνεργασίας για την κοινή ανάπτυξη του δικτύου. Προσδοκούν σε νέες ροές εσόδων, όχι απλά δημιουργώντας και παρέχοντας νέες υπηρεσίες, αλλά αναπτύσσοντας νέα συνεργατικά επιχειρηματικά μοντέλα.

5G,ΕΛΛΑΔΑ,ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home