Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη εφαρμογών εντοπισμού επαφών

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη εφαρμογών εντοπισμού επαφών

Στο λανσάρισμα μίας κοινής πρωτοβουλίας, προχώρησαν δεκάδες ευρωπαίοι ερευνητές και επιστήμονες, υποστηρίζοντας τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τηρώντας ταυτόχρονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρωτοβουλία Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing ενώνει μέχρι στιγμής 130 ερευνητές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών που θα μπορούν να εντοπίσουν τις επαφές των πολιτών τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας ξεχωριστά όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία, που θα λειτουργήσει ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, προτείνει μία παρόμοια προσέγγιση με αυτή που υιοθέτησε πριν από μερικές ημέρες η Σιγκαπούρη για να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η συγκεκριμένη εφαρμογή κάνει χρήση της τεχνολογίας Bluetooth και δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Στην ίδια λογική κινείται λοιπόν και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με στόχο να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα εντοπίζουν την εγγύτητα μεταξύ των ψηφιακών συσκευών και ταυτόχρονα θα είναι απολύτως σύμφωνη με τον κανονισμό GDPR, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με πιο απλά λόγια, η λύση που προτείνεται είναι η δημιουργία εφαρμογών που θα εντοπίζουν πότε π.χ. δύο smartphones έρχονται κοντά, ειδοποιώντας εκείνους τους χρήστες που έχουν έρθει κοντά με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ερευνητές της πρωτοβουλίας, οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούν ανωνυμοποιημένα δεδομένα, τηρώντας το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ισχύει στην Ευρώπη.

Η λύση που προσφέρει η πρωτοβουλία δεν είναι ένα τελικό προϊόν αλλά η υποδομή για οποιαδήποτε εθνική αρχή θέλει να χτίσει ένα ψηφιακό εργαλείο, που θα λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως.

Στα μέλη της πρωτοβουλίας εμφανίζονται και 28 ερευνητικοί φορείς και εταιρείες από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,ΕΥΡΩΠΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home