Ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας - Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις μετακίνησης

Μέσω του forma.gov.gr αλλά και SMS στο 13033.

Deasy @ 22.03.2020
Ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας - Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις μετακίνησης

Σε ισχύ μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε πρώτος ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα και εξειδίκευσαν αργότερα οι αρμόδιοι υπουργοί, ως ένα τελευταίο μέτρο για να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πρακτικά, για όσους πολίτες είχαν υιοθετήσει μέχρι τώρα τις οδηγίες της «καραντίνας» δεν αλλάζει κάτι, εκτός από το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους, κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι, τη δήλωση μετακίνησης και την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Τη συγκεκριμένη δήλωση μετακίνησης, που αφορά έξι συνολικά κατηγορίες, μπορούν να την προμηθευτούν με δύο τρόπους.

Καταρχάς, από το site forma.gov.gr, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν δύο τύπους δηλώσεων. Η τύπου Α αφορά τους εργοδότες για όσες εταιρείες είναι σε λειτουργία, για την υπεύθυνη εξουσιοδότηση του ανθρώπινου δυναμικού τους για τη μετακίνηση από και προς την έδρα εργασίας και εκδίδεται μία φορά μέχρι την άρση της εφαρμογής της απαγόρευσης. Ο δεύτερος τύπος δήλωσης (τύπου Β) αφορά τις ιδιωτικές δηλώσεις, με τις οποίες θα αιτούμαστε τη μετακίνηση, συμπληρώνοντας τα στοιχεία (διευθύνσεις αφετηρίας-προορισμού, ώρα και ημερομηνία και το λόγο της μετακίνησης, π.χ. σούπερ μάρκετ, τράπεζα, βοήθεια σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού κλπ). Οι πολίτες τυπώνουν την αίτηση και τη συμπληρώνουν.

Τη δήλωση τύπου Β μπορούμε να την προμηθευτούμε και μέσω SMS στο 13033 στο οποίο θα αναγράφουμε επίσης τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία μαζί με τον αριθμό 1 έως 6 (οι λόγοι μετακίνησης, όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική φόρμα) και θα λαμβάνουμε απαντητικό SMS, προκειμένου να το επιδείξουμε σε ένα πιθανό έλεγχο που θα μας γίνει. Η αποστολή και η λήψη SMS είναι δωρεάν.

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα θα ισχύει σε ηλικιωμένους που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, οι οποίοι θα συμπληρώνουν ένα λευκό χαρτί για τους λόγους της μετακίνησής τους.

Όπως έγινε γνωστό, στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home