ΕΛΑΣ: προσπάθειες εξαπάτησης μέσω email εκβιαστικού περιεχομένου

ΕΛΑΣ: προσπάθειες εξαπάτησης μέσω email εκβιαστικού περιεχομένου

Αν τις προηγούμενες ημέρες έχετε ήδη λάβει ένα email που σας ενημερώνει ότι διαθέτει πρόσβαση στη συσκευή σας, ζητώντας σας την κατάθεση χρημάτων σε bitcoin πορτοφόλι δεν είστε μόνοι. Ήδη η Ελληνική Αστυνομία (από χθες) εξέδωσε ανακοίνωση για τα συγκεκριμένα περιστατικά που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες Internet και αποκτούν μαζικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:  

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης (sextortion scam), που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:

-  αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,

-  μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,

-  μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,

-  αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας ( password ) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,

-  αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,EMAIL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home