55 δισ. ευρώ το επιπλέον κόστος του 5G στην Ευρώπη αν αποκλειστεί η Huawei

55 δισ. ευρώ το επιπλέον κόστος του 5G στην Ευρώπη αν αποκλειστεί η Huawei
Φωτογραφία από το περίπτερο της Huawei στο πρόσφατο Mobile World Congress 2019.

Πολύ βαρύ θα είναι το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη αν αποκλειστούν οι κινέζοι προμηθευτές από το 5G, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται αναλυτές της αγοράς. Τίμημα που μεταφράζεται όχι μόνο στα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι εταιρείες κινητής για τις επενδύσεις στο 5G αλλά και στην σημαντική καθυστέρηση στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας.

Όπως αποκαλύπτει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το κόστος ενός ενδεχόμενου τέτοιου αποκλεισμού θα φθάσει τα 55 δισ. ευρώ. H εκτίμηση αυτή προέρχεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από μία πρόσφατη έκθεση του GSMA, του παγκοσμίου φορέα που έχουν συστήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και αφορά μόνο την επιβάρυνση που θα προκύψει αν αποκλειστούν οι Huawei και ZTE από προμηθευτές και όχι το σύνολο των επενδύσεων στην τεχνολογία 5G. Οι δύο κινέζοι προμηθευτές ελέγχουν σήμερα περίπου το 40% της αγοράς υποδομών κινητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η επιβάρυνση αυτή θα είναι κατά το ήμισυ αποτέλεσμα του μικρότερου ανταγωνισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και κατά το υπόλοιπο στις απαραίτητες επενδύσεις που θα χρειαστεί να κάνουν οι εταιρείες κινητής στις υφιστάμενες υποδομές, αντικαθιστώντας εξοπλισμό των Huawei και ZTE με αντίστοιχο εξοπλισμό από άλλους προμηθευτές. Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Nokia έσπευσε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της έκθεσης του GSMA, ισχυριζόμενη ότι η δική της 5G λύση μπορεί να υλοποιηθεί πάνω σε κάθε τύπου υφιστάμενο 4G εξοπλισμό, από όποιον προμηθευτή και αν προέρχεται.

Στις αρνητικές συνέπειες ενός εξοπλισμού η έκθεση του GSMA βάζει στο παιχνίδι και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των 5G δικτύων, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να φθάσει έως και τους 18 μήνες, που θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπόλοιποι προμηθευτές δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο των παραγγελιών.

Μια τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση θα μεγαλώσει, όπως επισημαίνεται, την ψαλίδα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη δεύτερη. Σύμφωνα με την εκτίμηση, μέχρι το 2025 η διείσδυση του 5G στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μεγαλύτερη της Ευρώπης έως και κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.   

  

5G,ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ,ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home