Η όχι και τόσο μεγάλη διαρροή των 770 εκατ. email

Deasy @ 18.01.2019
Η όχι και τόσο μεγάλη διαρροή των 770 εκατ. email

Από χθες το Internet “ζουζουνίζει” με τη νέα μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την αποκάλυψη ότι 772.904.991 λογαριασμοί email και οι κωδικοί πρόσβασής τους έχουν “βγει βόλτα” στο διαδίκτυο.

Καλά, μην τρελαίνεσαι.

Αυτή δεν είναι μία νέα μεγάλη διαρροή και φυσικά δεν συγκρίνεται με τα δισ. των λογαριασμών που είχαν διαρρεύσει από το δίκτυο της Yahoo και που αν δεν κάνουμε λάθος εξακολουθεί να διατηρεί το ρεκόρ.

Η νέα βάση, ονόματι Collection #1 (άρα θα υπάρχει και νούμερο 2;) με τους 770 εκατ. και βάλε λογαριασμούς είναι βασικά μία σύνθεση από παλαιότερες διαρροές, κάποιες μάλιστα είχαν γίνει το μακρινό, πια, 2008.

Η λίστα όμως δεν έχει στοιχεία ούτε από τη διαρροή της Yahoo ούτε από την επίσης μεγάλη διαρροή του Linkedin που είχε γίνει το 2012 και είχε εκθέσει 117 εκατ. λογαριασμούς και κωδικούς πρόσβασης.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει συμβεί είναι κάποιος να… χάκεψε ποιος ξέρει πόσες online υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες και να έβγαλε τα στοιχεία online. Εδώ μάλλον έγινε μια “κουρελού” (να και μια λέξη του συρμού) από βάσεις δεδομένων.

Θαύμα, τι κάνουμε τώρα, ρωτάς. Δεν έχουμε να σου προτείνουμε τίποτε καλύτερο από το να πας στο https://haveibeenpwned.com/ να βάλεις το email σου και να δεις αν αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα του Collection #1 ή σε κάποια άλλη διαρροή.

Αν η υπηρεσία σου πει τα άσχημα νέα που κανείς δεν θέλει να ακούσει θα κάνεις αυτό που γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλάζεις κωδικούς πρόσβασης και θυμάσαι πως δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον ίδιο κωδικό σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home