Οι νέοι δεν “τσιμπάνε” στα fake news

Οι νέοι δεν “τσιμπάνε” στα fake news

Πράγμα που σημαίνει πως άλλες ηλικιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που λειτουργούν (κυρίως) στα κοινωνικά δίκτυα και αυτό ακριβώς είναι το εύρημα μελέτης που έγινε στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Νέας Υόρκης ανέλυσαν -με τη συναίνεση των ίδιων των χρηστών- τα προφίλ 3.500 χρηστών του Facebook μετά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σε γενικές γραμμές οι χρήστες δεν πολυμοιράζονται περιεχόμενο από sites που ειδικεύονται σε hoaxes και fake news.

Από το σύνολο του δείγματος, μόνο το 8,5% μοιράστηκε με τους φίλους του στο Facebook κάποια ψεύτικη είδηση που του έκανε εντύπωση και αυτό είναι βεβαίως θετικό. Όμως αυτό που ξεχώρισε από την έρευνα είναι ότι στους χρήστες ηλικίας άνω των 65 ετών το ποσοστό που διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις ήταν αρκετά πιο ψηλό και έφτανε στο 11%, ενώ αντίθετα στους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%.

Επίσης, οι άνω των 65 διένειμαν δύο φορές περισσότερα fake news από τους ηλικίας 45-65 ετών.

Θα περίμενε κανείς πως οι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο έμπειροι και ίσως πιο υποψιασμένοι. Οι ερευνητές πάντως αναφέρουν πως η αιτία για αυτό το φαινόμενο μπορεί να βρίσκεται στο ότι οι άνω των 65 ετών δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να αποφεύγουν τις παγίδες της παραπληροφόρησης. Μπορεί, βέβαια, να φταίει και η ηλικία…

FAKE NEWS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home