Το hoax για τον Κώστα Γαβρά

Deasy @ 30.08.2018
Το hoax για τον Κώστα Γαβρά

 

Το απόγευμα της Πέμπτης είδαμε πως ακόμα και από μια μικρή χώρα που δεν είναι και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ένας λογαριασμός που συνδέεται με ένα πολιτικό πρόσωπο μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Η είδηση για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά είχε βέβαια στοιχεία υπερβολής, καθώς ο διάσημος σκηνοθέτης είναι ζωντανός.

Ολα ξεκίνησαν από ένα tweet λογαριασμού που εμφανιζόταν να είναι συνδεδεμένος με τη νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Ήταν ένας λογαριασμός που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 (https://twitter.com/MZorbaGr) αλλά έμενε ανενεργός μέχρι τις 29 Αυγούστου, όταν η Μυρσίνη Ζορμπά έγινε υπουργός Πολιτισμού. Πριν από το επίμαχο tweet για τον υποτιθέμενο θάνατο του Κώστα Γαβρά (όπου είχε επικαλεστεί πληροφορίες από το Παρίσι που μένει μόνιμα ο σκηνοθέτης) ο λογαριασμός είχε δημοσιεύσει 4 μηνύματα, δύο από αυτά με τη μορφή καλωσορίσματος και δύο retweet μηνυμάτων από το Φεστιβάλ Αθηνών και το MediaGovGr. Μετά το επίμαχο tweet δημοσιεύτηκε ένα ακόμα που αναφέρει πως "This account is hoax created by Italian journalist Tommasso Debenedetti". Μην το ψάξεις, μία ώρα μετά ο συγκεκριμένος λογαριασμός εξαφανίστηκε από το Twitter. Μμε το όνομα της υπουργού υπάρχει ένας ακόμα λογαριασμός, που όμως δεν έχει ανανεωθεί από τα τέλη Ιουνίου.

Πριν όμως τη δημοσίευση του τελευταίου tweet η είδηση για τον Κώστα Γαβρά μεταδόθηκε όπως η φωτιά σε ξερά άχυρα με δημοσιεύματα από τα μεγάλα διεθνή μέσα και βεβαίως τα μέσα του τόπου μας, χώρια τα 51 retweets που πήρε το tweet με το -αναληθές- θλιβερό άγγελμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρεί να υποδυθεί σε κοινωνικό δίκτυο έναν πολιτικό. Το 2011 και μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο κάποιος δημιούργησε πλαστό λογαριασμό για τον πρωθυπουργό. Κάποιοι την πάτησαν αλλά μεσολάβησε η ταχύτατη αντίδραση των συνεργατών του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (επί των ημερών του οποίου δημιουργήθηκε το @primeministergr) για να πει το αυτονόητο, πως ο λογαριασμός έχει θεσμικό χαρακτήρα και πως τα στοιχεία πρόσβασης θα δοθούν στους συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού. Τότε είχε επικρατήσει η κανονικότητα, χθες κέρδισε η αναστάτωση έστω και προσωρινά.

UPDATE: Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ενδείξεις ο λογαριασμός που δημοσίευσε την ψεύτικη είδηση ανήκει σε έναν Ιταλό που με αρκετή πειθώ (σε βαθμό που την πάτησαν και τα μεγάλα μέσα του εξωτερικού) υποδύθηκε την υπουργό Πολιτισμού. Οπωσδήποτε το περιστατικό αποτελεί τροφή για σκέψη σχετικά με το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει και να διασπείρει ένα ψέμα στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home