Πόσα θέλεις για να αφήσεις το Facebook;

Είναι πολλά τα λεφτά, Deasy

Deasy @ 21.05.2018
Πόσα θέλεις για να αφήσεις το Facebook;

Εσύ για πόσα χρήματα θα έμενες εκτός Facebook για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Πόσο καιρό θα άφηνες στην άκρη το Instagram ή το Twitter; Για πόσα λεφτά θα παρατούσες τις ψηφιακές υπηρεσίες πλοήγησης ή τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου που σου φέρνουν τα πάντα στην πόρτα σου;

Το ερώτημα έχει απασχολήσει ερευνητές ουκ ολίγες φορές και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ποσοτικά αλλά δείχνουν ξεκάθαρα πως ιεραρχείται η αξία των ψηφιακών μέσων.

Για παράδειγμα, μια έρευνα που πραγματοποίησαν οικονομολόγοι του MIT και του Πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν το 2016 και το 2017 έδειξε πως οι περισσότεροι θα έμεναν εκτός Facebook για έναν μήνα έναντι περίπου 30 δολαρίων, ενώ η αξία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (για έναν χρόνο αποχής από αυτό) τιμολογήθηκε από τους μετέχοντες στα 8.400 δολάρια.

Οι ενήλικες Αμερικανοί που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θα απείχαν από τις αναζητήσεις για 17.500 δολάρια τον χρόνο και αυτό βεβαίως δηλώνει κάτι άλλο πέρα από τα ζητήματα της τιμής - ότι η υπηρεσία αναζήτησης θεωρείται περισσότερο σημαντική από κάθε άλλη δυνατότητα που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο. Η αποχή από τους ψηφιακούς χάρτες τιμολογήθηκε στα 3.650 δολάρια, ενώ οι online αγορές αποτιμήθηκαν στα 842 δολάρια, λίγο πιο κάτω από τις υπηρεσίες video streaming η αξία των οποίων -για ένα χρόνο αποχής από αυτές- αποτιμήθηκε στα 1.173 δολάρια.

Ένας από τους ερευνητές σχολιάζει πως ειδικά στην περίπτωση του Facebook οι χρήστες φαίνεται να το αντιμετωπίζουν ως κάτι σαν εθισμό από τον οποίο θα ήθελαν να απεμπλακούν μέσω άλλων κινήτρων. Βεβαίως, δέκα χρόνια μετά, μπορεί μια άλλη έρευνα να δείξει άλλους ψηφιακούς εθισμούς με ανθρώπους να λένε πως θα ήθελαν μερικές χιλιάδες δολάρια για να αφήσουν πίσω τους τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Ποιος ξέρει, στο μεταξύ όμως, αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα από την έρευνα είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά σε σύγκριση με άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Μαγική εικόνα;

SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home