Η τεχνητή νοημοσύνη και ο θάνατος του ταμία

Deasy @ 09.05.2018
Η τεχνητή νοημοσύνη και ο θάνατος του ταμία

Θεωρούμε δεδομένο πως η τεχνολογία καταργεί σταδιακά την ανθρώπινη παρουσία σε τομείς όπως τα διόδια και τα ταμεία του σουπερμάρκετ, ενώ και στη χώρα μας βλέπουμε “έξυπνα” υποκαταστήματα τραπεζών και έχει ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του τραπεζικού τομέα.. Όμως πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση σε έναν τομέα όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες;

Σύμφωνα με την Accenture, το 70% των θέσεων εργασίας στις τράπεζες που αφορούν την απευθείας επικοινωνία με τον πελάτη θα αντικατασταθούν από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Για τις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 485.000 είναι θέσεις ταμία στο γκισέ των υποκαταστημάτων.

Με την προϋπόθεση της σωστής ενσωμάτωσής τους στο εργασιακό περιβάλλον οι νέες εφαρμογές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όμως πόσες ακριβώς θα είναι αυτές μένει να αποδειχθεί. Οι αναλυτές της Accenture λένε για παράδειγμα πως θα χρειαστούν άνθρωποι που θα εξηγούν στις ρυθμιστικές αρχές, δηλαδή στις κεντρικές τράπεζες και τις διάφορες επιτροπές που εποπτεύουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, πώς λειτουργούν οι νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είμαστε βέβαιοι πως ο αριθμός των “μεταφραστών” θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αφήστε που μπορεί στο τέλος και οι αρχές και οι επόπτες να… ρομποτοποιηθούν με τη σειρά τους.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ACCENTURE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home