Parkgene: πάρκινγκ μέσω blockchain

Parkgene: πάρκινγκ μέσω blockchain

Το blockchain αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, οπότε πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα της προκειμένου να βρίσκετε θέση να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας; Αν και για την ακρίβεια, στην προκειμένη περίπτωση, θα χρησιμοποιείτε τη θέση πάρκινγκ κάποιου άλλου πολίτη, ενώ αντίστοιχα θα μπορείτε και εσείς να υπενοικιάζετε τη θέση που έχετε στην κατοχή σας!

Το ParkGene θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Airbnb για τις θέσεις πάρκινγκ και το blockchain αποτελεί βασικό συστατικό προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα όπου οι δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές θα πρέπει να «εμπιστευτούν» η μία την άλλη. Η αποκεντρωμένη δομή του blockchain επιτρέπει κάτι τέτοιο και είναι ενδεχομένως ο λόγος που το ParkGene δείχνει να έχει τις βάσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να πετύχει στην παγκόσμια αγορά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το ParkGene αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει μεν έδρα στη Σιγκαπούρη (σ.σ. ένας βασικός λόγος είναι τα πλάνα για επέκταση στην ανατολική Ασία όπου το πάρκινγκ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους χρήστες αυτοκινήτων), αλλά η διοικητική ομάδα και το τμήμα ανάπτυξης του προϊόντος βρίσκεται στην Αθήνα. Πρακτικά, το ParkGene αποτελεί το «αδελφάκι» του Parkguru, μίας εφαρμογής για την εξεύρεση θέσης σε οργανωμένο πάρκινγκ, η οποία σημειώνει σημαντική επιτυχία σε αρκετές ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα κ.ά) με τον αριθμό των χρηστών να έχει ξεπεράσει τις 50.000.

Επικεφαλής της ομάδας του ParkGene είναι ο Λούης Χατζής, ο οποίος είναι από τους Έλληνες που έχουν ασχοληθεί εδώ και αρκετά χρόνια με το χώρο του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

 

ICO

Με δεδομένο ότι το ParkGene αξιοποιεί τις δυνατότητες του blockchain, είναι μάλλον λογικό η startup να στραφεί στη «δημιουργία» του δικού της κρυπτονομίσματος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια της. To ΙCO (Initial Coin Offering) αποτελεί την τελευταία τάση στο χώρο των χρηματοδοτήσεων παγκοσμίως και το ICO της Parkgene έκλεισε πρόσφατα και η ζήτηση που υπήρξε από ενδιαφερόμενους επενδυτές άγγιξε τα 300 εκατ. tokens. Τα tokens αυτά θα ανταλλαχθούν με genes, όπως είναι η επωνυμία του κρυπτονομίσματος της ParkGene, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώνει κάποιος για τη χρήση μίας θέσης πάρκινγκ. Και αντίστροφα θα πληρώνεται με genes για τη θέση που εκχωρεί. Από κάθε συναλλαγή, το ParkGene θα παίρνει μία μικρή προμήθεια.

Το ύψος του ποσού που έχει συγκεντρώσει η ParkGene είναι δύσκολο να υπολογιστεί πολύ απλά γιατί το gene είναι ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο θα αρχίσει να διαπραγματεύεται όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης των genes σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στο ICO. Η ονομαστική αξία πάντως για το κάθε gene είναι 0,10 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν «εκδοθεί» 1 δισ. genes.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ένα ICO για τη χρηματοδότηση ενός startup και η επιτυχία της κίνησης του ParkGene αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων εγχειρημάτων προκειμένου να δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο.

 

Αλλάζοντας την αγορά του πάρκινγκ

Σύμφωνα με τα στελέχη του ParkGene, το πάρκινγκ είναι μία αγορά αξίας 100 δισ. δολαρίων, η οποία θα αλλάξει δραστικά τα επόμενα χρόνια. Ένας λόγος είναι οι ίδιες οι εξελίξεις στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα αυτόνομα οχήματα να κάνουν πολύ δυνατά την εμφάνιση τους. Πρακτικά, το πάρκινγκ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο δραστηριότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες φαίνεται πως έχουν στο πλάνο τους να κάνουν την οδήγηση ενός οχήματος μία ολοκληρωμένη υπηρεσία.

Στόχος της ParkGene είναι πάντως να επεκταθεί άμεσα σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία, η οποία φθάνει μέχρι και τη δημιουργία μίας μικρής συσκευής που θα ανοίγει κλειστά γκαράζ με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του γκαράζ. Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Χατζής, το επιχειρηματικό πλάνο που υπάρχει κάνει λόγο για έσοδα 2 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας και 5 εκατ. ευρώ σε βάθος 4ετίας.

PARKGENE,BLOCKCHAIN,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home