Το νέο άλμπουμ των Kings of Leon κυκλοφορεί σε NFT

Το νέο άλμπουμ των Kings of Leon κυκλοφορεί σε NFT
Το συγκρότημα Kings of Leon (Φωτογραφία: Wikipedia)

Οι Kings of Leon έγιναν η πρώτη μουσική μπάντα στον κόσμο που διαθέτουν ένα άλμπουμ σε NFT, δημιουργώντας νέα «ήθη» στη μουσική βιομηχανία.

Το νέο άλμπουμ When You See Yourself ανέβηκε ήδη στην NFT πλατφόρμα Yellow Heart και θα παραμείνει εκεί για δύο εβδομάδες στην τιμή των 50 δολαρίων. Στην τιμή αυτή, εκτός από το μοναδικό τίτλο ιδιοκτησίας του άλμπουμ και τα ψηφιακά μουσικά αρχεία του, κάθε αγοραστής θα παραλάβει και μια αριθμημένη έκδοσή του σε βινίλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της online διαδικασίας στις 19 Μαρτίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση του μουσικού άλμπουμ, που απευθύνεται στους fans του συγκροτήματος, αλλά και σε εκείνους που εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από μια ενδεχόμενη άνοδο της αξίας (της συγκεκριμένης έκδοσης) τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Με την αγορά του NFT ο χρήστης αποκτά ένα μοναδικό τίτλο γνησιότητας και ιδιοκτησίας, με τη χρήση του οποίου μπορεί να κατεβάσει τα ψηφιακά τραγούδια του άλμπουμ σε MP3 ή WAV μορφή. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο μετά τις 19 Μαρτίου μπορεί να ζητήσει να παραλάβει στο σπίτι του και την έκδοση σε βινίλιο.

 

NFTs: μια νέα μόδα ή μια νέα μορφή συναλλαγής; 

Με την κίνησή τους αυτή οι Kings of Leon γίνονται το πρώτο γνωστό μουσικό συγκρότημα που εισέρχεται στο πεδίο των NFTs, μια νέα μόδα ή μια νέα μορφή ψηφιακής συναλλαγής για συλλέκτες και όχι μόνο που είναι στα πρώτα της βήματα. Τα NFTs είναι μοναδικοί τίτλοι ιδιοκτησίας για ψηφιακά αρχεία και μορφές τέχνης, με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain. Δεν μπορούν να αντιγραφούν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο τίτλος γνησιότητάς τους.

Η μανία των NFTs έχει καταλάβει πλήθος κόσμου τους τελευταίους μήνες, από καλλιτέχνες του ψηφιακού κόσμου μέχρι πολύ γνωστές προσωπικότητες, ιδιαίτερα από τον κλάδο της τεχνολογίας, που ανεβάζουν προς πώληση ψηφιακά αρχεία τους σε διάφορες πλατφόρμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας πραγματικότητας είναι η κίνηση του επικεφαλής του Twitter να θέσει σε δημοπρασία το πρώτο του μήνυμα και πρώτο συνολικά μήνυμα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, με την ανώτερη προσφορά να έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Αν και πολλοί τον κατηγόρησαν για κερδοσκοπική κίνηση, με μήνυμά του στο Twitter ο Jack Dorsey έκανε γνωστό ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα πάνε στην φιλανθρωπική οργάνωση Give Directly Africa Response. Η ανώτερη προσφορά μέχρι στιγμής προέρχεται από τον Sina Estavi, που δραστηριοποιείται στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων και ο οποίος αν τελικά επικρατήσει στη δημοπρασία θα αποκτήσει τον τίτλο ιδιοκτησίας «μιας ξεχωριστής στιγμής» στην ιστορία του Twitter.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η κίνηση από την ίδια τη διοργανώτρια αρχή του NBA να δημιουργήσει την πλατφόρμα ΝΒΑ Top Shot από την οποία συλλέκτες και φίλοι του αμερικανικού μπάσκετ μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας από ξεχωριστά στιγμιότυπα στην ιστορία του αθλήματος (gif, σύντομα βίντεο κ.α.).  

ΜΟΥΣΙΚΗ,NFT,BLOCKCHAIN,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home