Η Google δεν βρήκε την υγειά της

Deasy @ 04.07.2017
Η Google δεν βρήκε την υγειά της

Την καμπάνα της Google την άκουσες, υποθέτουμε, έτσι δυνατά που ήχησε, χθες χτύπησε μια μικρότερη που δεν αφορά όμως πρόστιμο. Έχει όμως να κάνει με το ευαίσθητο θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων τα οποία τυχαίνει να είναι προσωπικά δεδομένα ασθενών.

Η υπόθεση έχει πάνω κάτω ως εξής. Το φθινόπωρο του 2015, κοντά δύο χρόνια τώρα, η Google υπέγραψε μια συμφωνία με το Royal Free του Λονδίνου, τμήμα του βρετανικού συστήματος υγείας, στο πλαίσιο του οποίου η “μηχανή” τεχνητής νοημοσύνης DeepMind της εταιρείας θα αποκτούσε πρόσβαση σε στοιχεία 1,6 εκατ. ασθενών, χωρίς τη συγκατάθεση των τελευταίων. Η συμφωνία όριζε ότι η Google θα ανέπτυσσε μια εφαρμογή, που ονομάστηκε Streams, παρακολουθούσε κυρίως νεφροπαθείς και θα ενημέρωνε εγκαίρως το νοσηλευτικό προσωπικό αν ο ασθενής χρειαζόταν βοήθεια.

Η συνεργασία δεν ανακοινώθηκε αλλά την έλουσε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2016, όταν την αποκάλυψε το New Scientist. Οπως θα περίμενε κανείς, έγινε ένας καλός χαμός, η Google και τα νοσοκομεία υποστήριξαν ότι υπήρχε νομιμότητα στη συνεργασία τους και όπως θα περίμενες ίσως στο θέμα παρενέβη η βρετανική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Χθες, Δευτέρα, η αρχή ανακοίνωσε αυτό που μάλλον έχεις ήδη υποψιαστεί, πως η συμφωνία δεν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της χώρας για τα προσωπικά δεδομένα. Η Google βέβαια έχει την άποψή της αλλά νομίζουμε πως για άλλη μια φορά τίθενται τ πολύπλοκα ερωτήματα για την ηθική της τεχνολογίας, πόσα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής, πού σταματούν τα όρια των νοσηλευτικών μονάδων, πώς πρέπει ο εταιρικός κόσμος να διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα και, τελικά, τι έχει μεγαλύτερη σημασία και πότε. Θέματα που δεν θα σπεύσουμε να απαντήσουμε, άλλωστε η τεχνητή νοημοσύνη θέτει πολλά δύσκολα ερωτήματ, όπως είδαμε πρόσφατα....

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home