Στην «κοινωνία του Gigabit» επενδύει η Wind

Οπτική ίνα ως τον τελικό χρήστη φέρνει η εταιρεία.

Στην «κοινωνία του Gigabit» επενδύει η Wind
Μια πρώτη εικόνα των υπέρ-υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει το δίκτυο οπτικών ινών έδωσε η Wind στην Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα συνδεθεί στο Internet με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η Wind είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Ένα δίκτυο, μέσω του οποίου πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps και κατά περίπτωση σε κάποιους καταναλωτές μπορεί να φθάνει το 1Gbps. Η Wind έχει προχωρήσει ήδη στο χτίσιμο πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών στην Καλαμάτα αλλά και στη Νέα Σμύρνη, τα οποία αποτελούν πιλότο για το ιδιόκτητο δίκτυο που είναι έτοιμη να κατασκευάσει η εταιρεία σε επιλεγμένες περιοχές ανά την Ελλάδα, εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση το πλάνο που έχει καταθέσει στην ΕΕΤΤ.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών. Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της Wind δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

- Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.

- Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.

- Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της Wind, το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στις δύο περιοχές καλύπτει συνολικά 3,5 χιλ. Γραμμές και 277 σπίτια και «eκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνολογίες, που συμπεριλαμβάνονται στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο».

Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι:

- Επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης

- Η Καλαμάτα

- Η Λάρισα και το

- Ηράκλειο Κρήτης

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Wind για δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Νάσος Ζαρκαλής: τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ-υψηλών ταχυτήτων

Στο σημαντικό ρόλο που παίζει η επένδυση σε δίκτυα νέα γενιάς, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, στάθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής,  ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

To τοπίο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή  η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων» και συνέχισε αναφερόμενος στο ρόλο της Wind στη νέα εποχή:

«Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ,ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ,WIND,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home