Ένας ταλαντούχος άνθρωπος

Ρόμπερτ Τέιλορ (1932-2017)

Deasy @ 20.04.2017
Ένας ταλαντούχος άνθρωπος

Πριν από τους Mark Zuckenberg και τους Bill Gates και τους Steve Jobs και τους άλλους διάσημους -εν ζωή και μη- του ψηφιακού μας κόσμου υπήρξαν άνθρωποι που εργάστηκαν νυχθημερόν για να χτίσουν τα θεμέλια αυτού ακριβώς του κόσμου και δεν έγιναν celebrity, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό με τους νυν διάσημους της τεχνολογίας.. Ένας από αυτούς ήταν ο Ρόμπερτ Τέιλορ που ολοκλήρωσε την παρουσία του σε αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 85 ετών.

Τα τελευταία 24ωρα πολλά ΜΜΕ αφιερώνουν (ηλεκτρονικές) σελίδες επί σελίδων στον Τέιλορ και όχι αδίκως. Ηταν επικεφαλής των ερευνητών στο ερευνητικό κέντρο PARC της εταιρείας Xerox (ναι, αυτής που έγινε ευρύτερα γνωστή για τα φωτοτυπικά μηχανήματα) .

Το κέντρο ήταν ουσιαστικά η θερμοκοιτίδα για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τους εκτυπωτές τεχνολογίας laser, τα δίκτυα Ethernet, το γραφικό περιβάλλον εργασίας που πολλά χρόνια αργότερα γνωρίσαμε στο λειτουργικό σύστημα του Macintosh και στα Windows. Και να ήταν μόνο αυτά. Ο Τέιλορ ήταν και στην ομάδα που στη δεκαετία του ’60 έθεσε τις βάσεις για το δίκτυο που σήμερα γνωρίζουμε ως Internet. Το 1968 προέβλεψε πως σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν περισσότερο αποτελεσματικά μέσω των μηχανών σε σύγκριση με την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Μπορεί τα 30 ή 40 χρόνια να σου φαίνονται πολλά, αλλά σε όρους Ιστορίας είναι μόλις μερικές στιγμές. Αργότερα, άφησε το PARC και την Xerox και βρέθηκε στην Digital Equipment, όπου -πριν ανατείλει το λαμπρό αστέρι της Google- σχεδίασε μαζί με την ομάδα του τη μηχανή αναζήτησης AltaVista.

Ηταν, αναντίρρητα, ένας ταλαντούχος άνθρωπος.

CYBERCULTURE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home