Οργή για τις "σέλφι του τρόμου"

Deasy @ 23.03.2017
Οργή για τις 'σέλφι του τρόμου'

Οταν οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα χτυπούσαν το Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005 αφήνοντας πίσω τους 52 νεκρούς πολλοί ήταν εκείνοι που απαθανάτισαν τις στιγμές που ζούσαν στα κινητά τους τηλέφωνα και ανέβασαν τις ως επί το πλείστον θολές φωτογραφίες τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες εκείνης της εποχής, κυρίως στο Flickr. Κακοφωτισμένες ή όχι, φλου ή όχι, με “κόκκο” ή όχι, όπως αυτή εδώ  έγιναν κομμάτι της ιστορίας.

Την Τετάρτη που πέρασε το Λονδίνο έγινε και πάλι θέμα έκτακτης επικαιρότητας με την επίθεση στην περιοχή του Κοινοβουλίου που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και η ανθρώπινη φύση βρήκε τρόπο να εκπλήξει. Αυτή τη φορά οι άνθρωποι δεν απαθανάτιζαν αυτά που τους συνέβαιναν όπως 12 χρόνια πίσω αλλά φωτογράφιζαν τα θύματα της νέας επίθεσης.

Τα “σέλφι του τρόμου” όπως ονομάστηκαν οι φωτογραφίες προκάλεσαν αντιδράσεις (το BBC συγκέντρωσε μερικές από αυτές τις αντιδράσεις), πράγμα που με τη σειρά του προκαλεί μια κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις η επόμενη λογική σκέψη θα ήταν πως έχουμε να κάνουμε με μια συνολικά λοβοτομημένη κοινωνία που αντί να βοηθήσει τον πάσχοντα κυνηγάει… Likes. Πολλοί ήταν λοιπόν εκείνοι που έσπευσαν να κράξουν όσους αποφάσισαν να γίνουν παπαράτσι αντί να βοηθήσουν ή, αν δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν, να κάνουν στην άκρη για να διευκολύνουν εκείνους που μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια.

Εχουμε ξαναδεί περιπτώσεις λάθος χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Φωτογραφίες με χαρούμενες σέλφι σε χώρους όπως το Άουσβιτς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Πάλι μπορείς να αισθανθείς μια σχετική ανακούφιση. Ομως δεν παύει να υπάρχει μια ανησυχία όχι και πολύ βαθιά μέσα μας. Αν, χτύπα ξύλο και κούφια η ώρα κτλ κτλ, συμβεί κάτι δυσάρεστο στον τόπο μας, σε ένα πολυσύχναστο μέρος, πώς θα αντιδράσουν οι περισσότεροι; Θα κάνουν άραγε στην άκρη όπως κάνουν για παράδειγμα κάνουν σήμερα οι οδηγοί όταν περνά ασθενοφόρο και (ω του θαύματος) βρίσκονται τα πολύτιμα εκατοστά στην πηγμένη λεωφόρο για να ανοίξει διάδρομος; Θα “κόψουν” όπως κάνουν άλλοι οδηγοί από την αντίθετη κατεύθυνση για να χαζέψουν ένα ατύχημα; Θα βγάζουν σέλφι με αιμόφυρτους σε δεύτερο πλάνο; Θα τρολάρουν; Θα βοηθήσουν; Τώρα που το σκεφτόμαστε ξανά, καλύτερα να μείνουμε με αυτές τις απορίες διότι όπως είμαστε ικανοί για το καλύτερο είμαστε εξίσου ικανοί για το χειρότερο.

CYBERCULTURE,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΛΟΝΔΙΝΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home