10 χρόνια Twitter, 10 ιστορικά tweets

Deasy @ 21.03.2016
10 χρόνια Twitter, 10 ιστορικά tweets

Πιθανότατα θα έχετε διαβάσει/ακούσει ήδη ότι σήμερα το Twitter κλείνει τα 10 χρόνια ζωής. Ή καλύτερα από τότε που ο ένας εκ των συν-ιδρυτών της πλατφόρμας έστειλε το πρώτο του μήνυμα, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του.

Σ’ αυτά τα δέκα χρόνια το Twitter εξελίχθηκε και διαδραμμάτισε (και συνεχίζει να το κάνει) ένα πολύ σημαντικό ρόλο που ξεπέρασε ενδεχομένως και τις αρχικές προσδοκίες των ιδρυτών του. Πέρα από ένα online πεδίο κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων, το Twitter είχε και έχει πολύ έντονο ενημερωτικό ρόλο ή ακόμα και ένα ρόλο αυτό-οργάνωσης πολιτών σε διάφορα σημαντικά γεγονότα. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα, όπως στο σεισμό στην Αϊτή, στις εξεγέρσεις της Αιγύπτου, στις διαδηλώσεις της Wall Street, ακόμα και στο προσφυγικό θέμα των ημερών μας. Ακόμα και στη χώρα μας, μπορούμε να βρούμε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως τα μηνύματα για τις εξεγέρσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ή των συγκεντρώσεων των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η δυναμική τους οφείλεται περισσότερο στη συλλογικότητά τους και στον αριθμό τους και όχι σε ένα μεμονωμένο που προβλήθηκε και τελικά έμεινε στην ιστορία.

Ανάμεσα λοιπόν στα δισεκατομμύρια των tweets που δημοσιεύονται καθημερινά και με αφορμή τη σημερινή μέρα ξεχωρίσαμε δέκα που άφησαν ιστορία. Που συνεχίζουμε να τα θυμόμαστε το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Ας δούμε ποια είναι αυτά (η σειρά που τα αναφέρουμε είναι χρονολογική):

1. Το πρώτο tweet από τον Jack Dorsey

Ο καθημερινός διάλογος που συμβαίνει καθημερινά στην πλατφόρμα του Twitter έχει μία και μόνη αφετηρία, που δεν είναι άλλη από το πρώτο μήνυμα που εμφανίστηκε στο μέσο. Αυτό και μόνο και όχι το περιεχόμενό του (αδιάφορο αλλά εξακολουθούμε και το θυμόμαστε ακόμα) αρκεί για να το βάλουμε στη λίστα μας.

 

2. Πρώτο tweet με hashtag

Αυτός ο διάλογος (ειδικά μεταξύ λογαριασμών που δεν συνδέονται μεταξύ τους) δεν θα ήταν δυνατός αν δεν υπήρχε ένα σημαντικό εργαλείο. Το hashtag, μέσω του οποίου μάθαμε να ομαδοποιούμε κάθε μήνυμά μας και η δημοτικότητά του τελικά οδήγησε στην υιοθέτησή του σε άλλες πλατφόρμες (Facebook, Instagram κ.α.).

 

3. Ένα αεροπλάνο στο ποτάμι

Το μήνυμα «There's a plane in the Hudson. I'm on the ferry going to pick up the people. Crazy» συνοδεύεται από μία φωτογραφία ενός αεροπλάνου που αργοβυθίζεται στο ποτάμι που διασχίζει τη Νέα Υόρκη. Αυτό και αρκετά ακόμη με αντίστοιχο περιεχόμενο από άλλους πολίτες της Νέας Υόρκης σηματοδοτούν την αλλαγή της εποχής και της «παραγωγής» ειδήσεων από εμάς, που σε αρκετές περιπτώσεις προλαβαίνουμε πλέον τα παραδοσιακά Μέσα.


 

4. Το πρώτο tweet από το διάστημα

Στην διαδρομή αυτών των δέκα χρόνων, tweets θα έχουν σταλεί (πιθανότατα) από όλα τα σημεία του πλανήτη μας (θα έχει ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να βρούμε αν υπάρχουν κάποια «απάτητες» περιοχές και ποιες είναι αυτές). Ωστόσο, το μήνυμα του αστροναύτη Mike Massimino σηματοδότησε την επέκταση του Twitter «εκτός τροχιάς», έξω από τον πλανήτη μας. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και αρκετοί ακόμη συνάδελφοί του τα επόμενα χρόνια.

 

5. Ελικόπτερα πάνω από το Πακιστάν

Μέχρι τον Μάιο του 2011 ο λογαριασμός του Sohaib Athar, προγραμματιστή από το Πακιστάν δεν έχει προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην… ιστορία του Twitter. Ωστόσο, το μήνυμά του με το οποίο αναφέρει ότι ακούει ελικόπτερα να περνούν στις 11 το βράδυ κοντά από το σπίτι του θα τον περάσει από την αφάνεια στην επιφάνεια, καθώς άθελά του ο Sohaib Athar «μαρτυράει» την μυστική αμερικάνικη επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του Osama Bin Laden.

 

6. Τέσσερα ακόμη χρόνια, από τον Μπαράκ Ομπάμα

Με τον τίτλο αυτό και μια φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους, ο λογαριασμός του Μπαράκ Ομπάμα αναγγέλει τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012. Το μήνυμα σπάει τα κοντέρ, καθώς μέσα σε πολύ λίγες ώρες «αναμεταδόθηκε» από εκατοντάδες χιλιάδες λογιαριασμούς, δημιουργώντας ένα ρεκόρ που κράτησε για πολλούς μήνες μετά.

 

7. Ο Πάπας στο Twitter

To Δεκέμβριο του 2012 ο Πάπας Βενέδικτος 16ος με το πρώτο του μήνυμα από το λογαριασμό @pontifex σηματοδοτεί την υιοθέτηση από την πλευρά της καθολικής εκκλησίας ως ένα μέσο επικοινωνίας με το κοινό. H έναρξη της λειτουργίας του λογαριασμού χαιρετίζεται και από το blog της πλατφόρμας, ενώ το παράδειγμά του Πάπα Βενέδικτου θα ακολουθήσει και ο διάδοχός του στο Βατικανό, Πάπας Φραγκίσκος.

 

8. Έχουμε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας είναι  ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά παραδείγματα του ενημερωτικού χαρακτήρα της πλατφόρμας, απευθείας όμως από εκείνους που διαμορφώνουν τις εξελίξεις. 

 

9. Επίσημη αναγγελία θανάτου

Δυστυχώς την παρουσία του ηθοποιού Paul Walker στο Twitter οι περισσότεροι θα τη θυμόμαστε για το μήνυμα του επίσημου λογαριασμού του στη 1 Δεκεμβρίου του 2013, μέσω του οποίου ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατός του. Ένα μήνυμα που παραμένει ακόμα ως ένα από τα «δημοφιλέστερα» όλων των εποχών.  

 

10. Πόσοι άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν σε μια φωτογραφία; Από την Ellen DeGeneres

 Στην βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ, η γνωστή κωμικός και παρουσιάστρια Ellen DeGeneres τραβάει μια φωτογραφία με την ίδια και έντεκα ακόμα μεγάλα ονόματα από το χώρο της έβδομης τέχνης και τη δημοσιοποιεί μέσα από το λογαριασμό της στο Twitter. Το αποτέλεσμα; Το μήνυμα θα πάρει τα σκήπτρα από το tweet του Μπαράκ Ομπάμα ως το δημοφιλέστερο tweet όλων των εποχών, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, παραμένοντας ακόμα και σήμερα σε επίπεδα απλησίαστα.

TWEETS,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home