Google: συμβουλές για ασφαλείς, online αγορές την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων

Google: συμβουλές για ασφαλείς, online αγορές την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων

Με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις να απέχουν μόλις 3 ημέρες από την έναρξή τους και το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού που έτσι κι αλλιώς προσελκύουν, η Google προτείνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πραγματοποίηση ασφαλών, online αγορών σε όσους προτιμήσουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Συγκεκριμένα:

1. Ασφαλής σύνδεση. Πριν ακόμα ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε στην μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome), ειδικά αν πρέπει να δώσετε ευαίσθητα δεδομένα όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού. Η Google έχει σχεδιάσει την τεχνολογία “Ασφαλής περιήγηση”, που σας προειδοποιεί όταν πρόκειται να επισκεφθείτε επικίνδυνους ιστοτόπους που μπορεί να περιέχουν απειλές, κακόβουλα προγράμματα και προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

2. Προσοχή στις μεγάλες διαφορές τιμών. Συγκρίνετε την τιμή του προϊόντος που ψάχνετε με εκείνο παρόμοιων αντικειμένων που πωλούνται αλλού. Αν η τιμή είναι πολύ διαφορετική, δώστε προσοχή. Κάντε μια έρευνα σχετικά με τον πωλητή, ειδικά αν δεν τον γνωρίζετε και αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε αγορά από το συγκεκριμένο site και ρωτήστε για την κατάσταση του προϊόντος. Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι “Ποιοι Είμαστε” ή το “Επικοινωνία” ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.

3. Υπερβολικά πολλά στοιχεία. Αν σε ένα site, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά σας προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ., στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφάλειας ή κωδικό) καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Κάποια site μπορεί να αποτελούν ακριβείς αντιγραφές επίσημων site, με τα χαρακτηριστικά λογότυπα ή/και κείμενα, αλλά έχουν διαμορφωθεί από απατεώνες, των οποίων μόνος σκοπός είναι να αποκτήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

4. Κοινόχρηστοι υπολογιστές. Η Google συστήνει την αποφυγή πραγματοποίησης οικονομικών συναλλαγών από υπολογιστές δημόσιας χρήσης.Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές. Αν το κάνετε αυτό,, θυμηθείτε, μόλις τελειώσετε, να αποσυνδεθείτε από σας λογαριασμούς σας και να κλείσετε το παράθυρο του browser.

5. Πολλά password; Η τεχνολογία πλέον σας παρέχει βοήθεια με τον Password manager και με την δυνατότητα να σώσετε ή να δημιουργήσετε κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας. Πέραν αυτού, υπάρχει και το Password CheckUp, ένα νέο extension, διαθέσιμο στον Google Chrome, το οποίο συγκρίνει τον κωδικό που χρησιμοποιείτε στον λογαριασμό σας με μια βάση δεδομένων και με λέξεις κλειδιά που έχουν ήδη παραβιαστεί στο παρελθόν, προειδοποιώντας σας σε περίπτωση κινδύνου.

6. Τρόποι πληρωμής. Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας, παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τoυς όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών. Αφού πληρώσετε και λάβετε την επιβεβαίωση της παραγγελίας, φυλάξτε το mail με τις αποδείξεις των συναλλαγών και όταν φτάσει η παραγγελία σας, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλα όσα έχετε παραγγείλει και πληρώσει.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home