Παράδοξα προβλήματα για τα γυαλιά της Google

Παράδοξα προβλήματα για τα γυαλιά της Google

Τα βρήκα και τα δύο στο CNet όμως η ομοιότητά τους δεν τελειώνει εκεί. Το πιο ενδιαφέρον κοινό τους στοιχείο είναι ότι στοχεύουν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τεχνολογικά πειράματα που δεν έχουν γίνει ακόμα, τα γυαλιά της Google∙ ναι, υποτίθεται ότι οσονούπω τα θα δούμε όμως όπως έχω γράψει και παλιότερα, καλό είναι να περιμένουμε να δούμε μια τεχνολογία και μετά να τη σχολιάσουμε. Την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζεται ωστόσο ούτε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Γκάρι Χάουελ από τη δυτική Βιρτζίνια, ούτε η ομάδα(;) πίσω από το web site «Stop The Cyborgs».

Παρότι οι σχολιαστές του CNet, τον αντιμετωπίζουν με αρκετά σκωπτικό ύφος, το πρόβλημα του 56χρονου νομοθέτη από τη Βιρτζίνια δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό: αν απαγορεύεται να στέλνει κανείς SMS όταν οδηγεί, γιατί να επιτρέπεται να φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά που μπορούν επίσης να του αποσπάσουν την προσοχή και να καταλήξουν επίσης σε ατυχήματα; Προκειμένου δε να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, ο κ. Χάουελ έχει ήδη προτείνει το σχετικό νόμο –για την ακρίβεια, την τροπολογία στον τοπικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας- ζητώντας να γίνεται ειδική μνεία σε «υπολογιστές που φοριούνται και με οθόνη που τοποθετείται στο κεφάλι».

Η περίπτωση των «Stop The Cyborgs» είναι μάλλον πιο ευεπίφορη σε σαρκασμό καθώς οι άνθρωποι πίσω από την «κίνηση» θέλουν να σταματήσουν τη μετατροπή του ανθρώπινου είδους σε ημί-ανθρώπινα, ημί-μηχανικά υβρίδια (εξ ου και η ονομασία) κάτι κατάληξη στην οποία, κατά την άποψή τους, θα οδηγήσουν τα γυαλιά της Google. Διαβάζοντας ωστόσο λίγο περισσότερο το «μανιφέστο» της οργάνωσης, βλέπει κανείς ότι το πρόβλημα δεν είναι η έκπτωση της κορωνίδας της δημιουργίας όσο η βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απώλεια των ατομικών μας ορίων και στην παράδοση της ιδιωτικότητάς μας στα χέρια των μεγάλων εταιρειών.

Όπως έγραψα και παραπάνω, συμφωνώ κατά το ήμισυ με το CNet: κάθε αντίδραση σε κάτι τόσο καινούριο όπως τα Google Glasses δεν είναι κατ’ ανάγκη σύμπτωμα παράνοιας –προσωπικά ούτε εγώ θα αισθανόμουν απολύτως ασφαλής αν βρισκόμουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου βλέπει μια οθόνη στα γυαλιά του, όπως δεν αισθάνομαι απολύτως ασφαλής αν βλέπει μια οθόνη στο ταμπλό του αυτοκινήτου του. Από την άλλη, κάποιες ανησυχίες απέναντι στο άγνωστο είναι δικαιολογημένες (και ίσως αναπόφευκτες): όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα αυτοκίνητα, κάποιοι ήταν σίγουροι ότι αν ένα όχημα κινηθεί με ταχύτητα πάνω από 15-20 χιλιόμετρα την ώρα θα αυτοκαταστραφεί…

GOOGLE GLASSES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home