Μια τυχαία -πλην εκπληκτική- ανακάλυψη

Μια τυχαία -πλην εκπληκτική- ανακάλυψη

Αν και γράφω για το Internet και την τεχνολογία των υπολογιστών, ποτέ δεν αισθάνθηκα τον εαυτό μου σαν αυτό που στα έντυπα λέγεται "επιστημονικός συντάκτης": πάντα πίστευα ότι υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ κάποιου που γράφει για μια τεχνολογία όταν αυτή φτάσει στα ράφια των καταστημάτων και κάποιου που μπορεί να γράψει για μια επιστημονική σύλληψη που μπορεί κάποτε να φτάσει στην καθημερινή ζωή -αλλά που μπορεί και να μη φτάσει. Παρόλα αυτά, κάτι που διάβασα αυτές τις μέρες στο επιστημονικό και μελλοντολογικό io9 μου φάνηκε τόσο συναρπαστικό που δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να το μεταφέρω!

Το άρθρο αναφέρεται σε μια τυχαία ανακάλυψη που έγινε στο UCLA, στο εργαστήριο του καθηγητή χημείας Ρίτσαρντ Κέινερ. Προσπαθώντας να βρουν μια εύκολη μέθοδο παραγωγής ενός υλικού που ονομάζεται "γραφένιο" και που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εύκαμπτων οθονών και κυκλωμάτων, οι επιστήμονες της ομάδας του καθηγητή Κέινερ συνειδητοποίησαν ότι το υλικό έχει την καταπληκτική ιδιότητα να αποθηκεύει ενέργεια με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα -δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή και που βρίσκονται μέσα στις συσκευές που χρησιμοποιούμε.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ένα κινητό ή έναν φορητό υπολογιστή που φορτίζει σε 30 δευτερόλεπτα ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει σε πέντε λεπτά -οι εφαρμογές είναι υπερβολικά πολλές για να τις αναφέρει κανείς! Το βέβαιο είναι ότι καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αρχίσει να διαδίδεται και να μελετάται και από άλλες ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο θα εμφανιστούν πολύ περισσότερες. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η τοξικότητα του γραφενίου είναι πολύ μικρότερη από αυτή των υλικών που χρησιμοποιούνται στις υπάρχουσες μπαταρίες καθώς και ότι ο αρχικός στόχος της ομάδας του UCLA, δηλαδή η εύκολη παραγωγή φύλλων του υλικού επιτεύχθηκε επίσης: χρησιμοποιώντας τις κεφαλές λέιζερ ενός απλού DVD εγγραφής είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς 100 μικρό-πυκνωτές από γραφένιο σε μισή ώρα.

Φυσικά θα ήταν πρόωρο να αρχίσει κανείς τις θριαμβολογίες σχετικά με την "επανάσταση που θα αλλάξει τον κόσμο" -σ' αυτό το σημείο είναι που γενικά διαφωνώ με το io9. Εντούτοις, με δεδομένο ότι η ομάδα του καθηγητή Κέινερ έχει ήδη κάνει κάποιες πρώτες δημοσιεύσεις που μάλιστα έχουν γίνε δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή έμπνευση: ίσως έχουμε όντως την τύχη να βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή μας και που, όπως συχνά συμβαίνει στην ιστορία της επιστήμης, προέκυψε τυχαία.

ΓΡΑΦΕΝΙΟ,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home