Δώσε 28 ευρώ για 4 Mbps!

Δώσε 28 ευρώ για 4 Mbps!

Αν μία εταιρεία προσφέρει σύνδεση ταχύτητας 4 Mbps για 28 ευρώ τον μήνα, το πιο πιθανό είναι να κοιτάξεις στο ημερολόγιο για να βεβαιωθείς πως έχουμε 2021 και όχι 2001. Όμως για τη ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, αυτό είναι το τεχνολογικό κατώφλι που προτείνεται να προσφέρεται σε όλη την επικράτεια και στη βάση της καθολικής υπηρεσίας. Να το ξαναπούμε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εκτιμά πως η ευρυζωνική πρόσβαση που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθολική υπηρεσία (δηλαδή στην υπηρεσία που προσφέρεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας από μία εταιρεία που αναλαμβάνει τη σχετική υποχρέωση του καθολικού παρόχου και αποζημιώνεται για αυτό) είναι ακριβώς αυτή: 4 Mbps πραγματικό download σε μια τιμή 28 ευρώ.

Η ΕΕΤΤ άνοιξε την Τρίτη τη διαδικασία διαβούλευσης για την ευρυζωνική καθολική υπηρεσία και αυτή είναι βεβαίως η πρότασή της. Βεβαίως στο τέλος μπορεί τα όρια να αλλάξουν αλλά όπως τα λέει η ίδια η ΕΕΤΤ, ως ελάχιστη παροχή προτείνονται τα 10 Mbps θεωρητικού download (και 4 Mbps πραγματικού) και 1 Mbps πάλι θεωρητικού  upload. Όλα αυτά μαζί με την υπηρεσία φωνής προσφέρονται στην… καταπληκτική τιμή των 28 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕΤΤ.

Μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για μη υπηρεσία. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάς για καθολική υπηρεσία με 4 Mbps και να περιμένεις πως θα τη χρησιμοποιήσει κάποιος που έχει βασικές ανάγκες εργασίας, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και έχει την τύχη (ή την ατυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση) να βρίσκεται σε περιοχή που δεν καλύπτεται από τα σταθερά δίκτυα των εταιρειών. Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις μηχανικού ή τεχνικού δικτύων για να καταλάβεις πως με 4 Mbps δεν γίνεται τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση και πως με αυτό το όριο βασικά είσαι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, ένας πολίτης δεύτερης κατηγορίας.  

Είναι παράξενο που η ΕΕΤΤ βάζει ένα τέτοιο όριο που στην πράξη σημαίνει πως κανείς δεν θα κάνει χρήση της καθολικής υπηρεσίας και θα στραφεί στα πακέτα data των κινητών ή θα κοιτάξει εναλλακτικές από τον ουρανό όπως π.χ η Starlink (που όμως με 500 ευρώ κόστος εξοπλισμού και 100 ευρώ μηνιαία συνδρομή απευθύνεται σε περιορισμένα νοικοκυριά στην Ελλάδα). Η λογική θα έλεγε πως η καθολική υπηρεσία δεν είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορεί να προσφέρει ένα δίκτυο αλλά το ελάχιστο δυνατό που χρειάζεται ένας πολίτης για να εργαστεί με αποτελεσματικότητα και αυτό σίγουρα δεν είναι τα 4 Mbps με 28 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 7 ευρώ ανά Mbps.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΕΕΤΤ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home