Ρατσιστικά και άλλα

Ρατσιστικά και άλλα

Όπως και μερικά εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο έτσι κι εγώ περίμενα με ανάμεικτα συναισθήματα την μίνι-αναβίωση των “Gilmore Girls”, μιας από τις καλύτερες από πλευράς διαλόγου σειρές που έχει παρουσιάσει η αμερικανική τηλεόραση τα τελευταία 20 χρόνια –ή τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ και το δικαίωμα καθενός στις εμμονές του είναι αναφαίρετο σωστά; Πιστό στο όραμά του να κάνει τη ζωή δύσκολη στα παραδοσιακά κανάλια, το Netflix αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία όλων ημών και οι γυναίκες της οικογένειας Γκίλμορ, επέστρεψαν για τέσσερα επεισόδια της μιάμισης ώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα αποφύγω να αναφερθώ εκτενώς στην ίδια τη μίνι-σεζόν –όπως έχω πει και άλλοτε με άλλες αφορμές, το “Deasy” δεν είναι τηλεοπτικό σάιτ και εγώ δεν είμαι τηλεκριτικός. Θα αρκεστώ να παρατηρήσω ότι μάλλον η απόπειρα δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και ότι μάλλον δε θα καταλογιστεί στα συν του Δικτυακού  καναλιού (αλήθεια, κάποια στιγμή θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα αποκαλούμε Μέσα όπως το Netflix, το Hulu, το YouTube κ.λπ.) και θα στραφώ αντίθετα σε ένα συμπληρωματικό φαινόμενο το οποίο δείχνει πολύ χαρακτηριστικά πώς λειτουργεί ο μηχανισμός τα αποτελέσματα του οποίου είδαμε πρόσφατα και στις αμερικανικές εκλογές.

Μετά τη μετάδοση των τεσσάρων επεισοδίων, μια μπλόγκερ ανέβασε στο Tumblr ένα ποστ με τίτλο "Gilmore Blacks" στο οποίο κατέγραψε όλες τις εμφανίσεις μαύρων χαρακτήρων -ή για την ακρίβεια μαύρων παρουσιών- στις έξι ώρες του προγράμματος. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η σειρά στην πραγματικότητα αγνοεί τη μαύρη φυλή και εστιάζει στη λευκή και ο τρόπος παρουσίασης και ο σχολιασμός μαρτυρά τη διάθεση της συγγραφέα να διαμαρτυρηθεί γι αυτό.

Βεβαίως καθένας έχει δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει στο Internet. Όπως και κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να δίνει στο δημιούργημά του ό,τι χαρακτήρα (ή, για να κυριολεκτούμε, απόχρωση) θέλει -ειδικά στην περίπτωση της συγκεκριμένης σειράς η επιλογή να διαδραματίζεται σε μια από τις κατ' εξοχή λευκές πολιτείες των ΗΠΑ, το Κονέκτικατ και να εστιάζεται στη ζωή μιας προνομιούχας και πλούσιας οικογένειας, λίγο-πολύ φέρνει μαζί της την απαίτηση, σχεδόν, όλο το καστ να είναι λευκό. Αυτό που βρήκα ακόμα πιο ενδιαφέρον πάντως, είναι η συνέχεια που πήρε το θέμα. 

Σχεδόν ακαριαία, ένα Μέσο του χώρου της τεχνολογίας, το "The Verge" και ένα γενικότερο, το "Vulture" του "New York Magazine" είχαν μεγεθύνει το θέμα, προφανώς καβαλώντας το κύμα της δημοσιότητας που είχε ούτως ή άλλως η μετάδοση των επεισοδίων από το Netflix. Στη σειρά προστέθηκαν κάμποσοι aggregators και clickbaiters με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το "Gilmore Blacks", ένα πρακτικά αδιάφορο και άνευ αντικειμένου κείμενο να εμφανίζεται πλέον ως ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αν κάνει κανείς μια αναζήτηση στην Google για “Gilmore Girls”και πρώτο αν εστιάσει την αναζήτησή του στα "news".

"Μα αυτά αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη", θα παρατηρήσουν κάποιοι -και θα έχουν δίκιο. Όμως το "από τη μια στιγμή στην άλλη" δεν είναι κυριολεκτικό καθώς ακόμα και σε πραγματικά "breaking news", μπορεί να περάσουν δεκάδες ώρες μέχρι η δομή και η ιεράρχηση των αποτελεσμάτων της Google να αλλάξει, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα θέμα τόσο περιορισμένο, ο χρόνος αυτός μπορεί να γίνει μέρες ή εβδομάδες. Ως τότε, ως μια από τις πρώτες προτάσεις που θα βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι γι αυτό θα μια πολύ συγκεκριμένη και, τελικά, περιορισμένη ματιά. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, ας σκεφτεί τα παραπάνω δεδομένα με ένα πραγματικά σοβαρό θέμα.

 

ΥΓ: Δεν είμαι μαύρος και δεν είμαι Αμερικανός συνεπώς μπορεί κανείς να μου προσάψει ότι δεν μπορώ να καταλάβω τη βαρύτητα που μπορεί να έχει η προσέγγιση της συγγραφέως του "Gilmore Blacks". Προς υπεράσπισή μου θα πω ότι τα τελευταία χρόνια είμαι αλλόφυλος μετανάστης συνεπώς έχω διαμορφώσει μιας μορφής ευαισθησία για το θέμα. Και παρόλα αυτά βρίσκω το "Gilmore Blacks" υπερβολικό.

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,INTERNET,ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home