Δουλειές γραφείου

Δουλειές γραφείου

Για πρώτη φορά μετά από 20 και κάτι χρόνια, η έλευση ενός ακόμα Microsoft Office (βλ. το χτεσινό σχετικό άρθρο εδώ στο “Deasy” με άφησε αδιάφορο: πριν από μερικές εβδομάδες, και μετά από ένα κολοσσιαίο κλατάρισμα του υπολογιστή μου, αποφάσισα να κάνω μια ακόμα δοκιμή με το Open Office –το  είχα δοκιμάσει σαν Star Office κάποτε όμως είχε αρκετές ελλείψεις σε σχέση με το στάνταρ της αγοράς (και της Microsoft) οπότε το εγκατέλειψα σχετικά σύντομα.

Αυτή τη φορά τα πράγματα και στην ενσάρκωση Apache OpenOffice, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα: η υποστήριξη άλλων γλωσσών είναι πολύ πιο κοντά στο MS Office, ένα-δύο πράγματα που χρειάζομαι, όπως η μόνιμη ένδειξη των λέξεων που γράφονται στο Writer (το αντίστοιχο του Word) αν και δεν ήταν μέρος του βασικού πακέτου, βρέθηκαν εύκολα σαν add-ons και οι προσωπικές... βελτιώσεις που, όπως οι περισσότεροι κάνω κι εγώ προκειμένου να ανταποκριθεί το πρόγραμμα στις ιδιοτροπίες της δουλειάς μου (ή των συνηθειών μου) δε χρειάστηκαν παραπάνω από λίγα λεπτά.

Αν τα παραπάνω ακούγονται σαν απόλυτο endorsement για το Writer έναντι του Word, να επανορθώσω πάραυτα: από το Writer απουσιάζει ένα από τα χρησιμότερα χαρακτηριστικά του Word, το “Draft View” ή “Normal View”, η επιλογή δηλαδή να δει κανείς όλο του το κείμενο με συμπιεσμένο τον λευκό χώρο και διάφορα τερτίπια της σελιδοποίησης (π.χ. τον χωρισμό σε στήλες) και με ορατές μόνο τις βασικές μορφοποιήσεις και τις αλλαγές σελίδας. Ακούγεται απλό όμως απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι: η σχετική συζήτηση στο forum του OpenOffice διαρκεί 13 χρόνια(!) και ακόμα το χαρακτηριστικό δεν έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα.

Σε κάθε συζήτηση περί δωρεάν έναντι πληρωμένου λογισμικού το βασικό επιχείρημα υπέρ του πρώτου είναι η κοινότητα που το στηρίζει και η οποία ακούει προσεκτικά τους χρήστες. Και παρότι δεν έχω αμφιβολία ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματα των τελευταίων ικανοποιούνται, είμαι εξίσου σίγουρος ότι σε αρκετές ακόμα συμβαίνει αυτό που συμβαίνει και με το παραπάνω bug/feature: αν ένα χαρακτηριστικό δεν είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους που δημιουργούν το πρόγραμμα, δύσκολα το χαρακτηριστικό αυτό θα φτάσει να μπει στο πρόγραμμα. Και επειδή οι χρήστες δεν πληρώνουν, δεν μπορούν και να απαιτήσουν να μπει.

Τα παραπάνω δε με κάνουν να βλέπω με λιγότερη συμπάθεια προσπάθειες όπως αυτή του OpenOffice: παρά την έλλειψη του “Normal View”, δε σκοπεύω να επιστρέψω στο MS Office και σκοπεύω να προτείνω σε όσους φίλους και γνωστούς ενδιαφέρονται να με ακούσουν να το δοκιμάσουν. Όμως όπως και πριν από 20 χρόνια, έτσι και σήμερα, δεν πιστεύω ότι το μερίδιο αγοράς τέτοιων προσπαθειών θα φτάσει ποτέ να απειλήσει την κυριαρχία εταιρειών όπως η Microsoft. Και όχι, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν (ακόμα) κάποιοι δεν είναι μόνο θέμα –“ηθικού” ή  “ανήθικου”- μάρκετινγκ εκ μέρους των τελευταίων.

 

MICROSOFT OFFICE,OPEN OFFICE,ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home