Απόφαση σταθμός: 13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Apple

Απόφαση σταθμός: 13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Apple

Σε μια απόφαση σταθμό για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες στην Ιρλανδία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη χώρα παραχώρησε στην Apple τέτοιου είδους οφέλη ύψους 13 δισ. ευρώ μόνο για την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ιρλανδία να προχωρήσει στην ανάκτηση της παράνομης βοήθειάς της προς την αμερικάνικη εταιρεία.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της έρευνας στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2014, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τεχνητό τρόπο η Apple πληρώνει μειωμένο φόρο (από αυτόν που πραγματικά της αναλογεί) στην Ιρλανδία από το 1991. Στην πραγματικότητα, η φορολογική μεταχείριση στην Ιρλανδία επέτρεψε την Apple για την αποφυγή της φορολογίας σε όλα σχεδόν τα κέρδη που προέρχονται από τις πωλήσεις των προϊόντων της Apple σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στην ευχέρεια της Apple να καταγράψει όλες τις πωλήσεις στην Ιρλανδία και όχι στις χώρες όπου πωλούνται τα προϊόντα, χάρη στις δύο εταιρείες Apple Sales International και Apple Operations Europe, μεταφέροντας έσοδα από τη μία εταιρεία στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής, ο φόρος που πλήρωνε η Apple για κάθε 1 εκατομμύριο ήταν μόλις 50 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αυτή η επιλεκτική φορολογική μεταχείριση της Apple είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, γιατί της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που υπόκεινται στους ίδιους τους εθνικούς κανόνες φορολογίας.

Μάλιστα, η ανακοίνωση ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διατάξει την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων για την περίοδο των δέκα ετών που έχουν προηγηθεί από όταν και προέκυψε το συγκεκριμένο ζήτημα (συγκεκριμένα, από το 2003 έως και το 2014). Η Ιρλανδία πρέπει τώρα να ανακτήσει τα μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία από την Apple που φθάνουν έως και τα 13 δισ. ευρώ, συν τους τόκους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΙΡΛΑΝΔΙΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home