Έρχεται η κάρτα του πολίτη

Έρχεται η κάρτα  του πολίτη

Πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και όχι μόνο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει φθάσει να είναι -μέχρι τώρα τουλάχιστον- ένα όραμα για το οποίο έχουμε ακούσει αρκετά στην Ελλάδα, αλλά ακόμη έχουμε δει ελάχιστα δείγματα της, όπως είναι π.χ. η υποβολή μέσω Διαδικτύου των φορολογικών δηλώσεων.

Πριν από μερικές ημέρες, στο digital economy forum, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα εργαλεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και των  κοινωνικών  δικτύων αποτελούν ευκαιρία να κάνουμε bypass στη γραφειοκρατική αντίληψη". Το ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό εφικτό.

Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε και η Κάρτα Πολίτη, η οποία, ίσως, να είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα προοπτική. Φανταστείτε μία κάρτα -σαν τις παλιές καλές τηλεκάρτες του ΟΤΕ- η οποία θα έχει αποθηκευμένα μία σειρά από προσωπικά στοιχεία μας. Μία ηλεκτρονική ταυτότητα, κατά κάποιον τρόπο που θα μπορούσε μάλιστα να αντικαταστήσει την "κλασική" αστυνομική ταυτότητα. Επιπλέον, μέσα στην κάρτα μπορούν να αποθηκευτούν και στοιχεία που να σχετίζονται με την υγεία μας, τη "σχέση" μας με την εφορία κ.ά. Μοιάζει λίγο με "Μεγάλο Αδελφό" αλλά αν γίνει σωστή αξιοποίηση της θα μπορούσε όντως να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται κάποιος να πηγαίνει να βγάλει φορολογική ενημερότητα για να πάρει ένα πιστοποιητικό ή μία άδεια, αφού τα πάντα θα είναι ήδη αποθηκευμένα στην Κάρτα Πολίτη. Επιπλέον, η κάρτα "πάει πακέτο" με την ψηφιακή υπογραφή προκειμένου να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα συναλλαγές με το Δημόσιο online.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πιθανότατα για τη χώρα μας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης στο ίδιο συνέδριο ότι το αργότερο ως τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του μέτρου. Μετά απαιτούνται να γίνουν και οι απαραίτητες υποδομές και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όπως θα πρέπει να μάθουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και πολίτες να τη χρησιμοποιούν. Επίσης, κάτι αρκετά δύσκολο. Αλλά μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε απαισιόδοξοι; Μήπως και αυτή τη φορά, γίνει πραγματικά κάτι χρήσιμο για τον ταλαιπωρημένο από τη γραφειοκρατία Έλληνα πολίτη...

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home