Canon PowerShot G7X review

Compact camera για απαιτητικούς

Deasy @ 06.02.2015

Στο παρελθόν όταν επιλέγαμε να αποκτήσουμε μια compact κάμερα γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι κατεβάζαμε τον πήχη ως προς τις απαιτήσεις μας για τις δυνατότητες της επιλογής μας. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και τώρα πια στο συμπαγές σώμα αυτών των φωτογραφικών μηχανών οι εταιρείες καταφέρνουν και ενσωματώνουν πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά από αυτά που θα περιμέναμε.

Πριν από τρεις περίπου μήνες είχαμε αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στην Sony RX100M3. Η Canon PowerShot G7X είναι μια ανταγωνιστική πρόταση που διαθέτει παραπλήσια στοιχεία. Ωστόσο δεν λείπουν μερικές ουσιαστικές διαφορές, ώστε να δικαιολογείται η στροφή προς την μία ή την άλλη επιλογή. Παρόμοιος αισθητήρας (1 ίντσας), αντίστοιχη φωτεινότητα (f1.8/2.8) και ευρυγώνιο άνοιγμα (24mm) φακού, ίδια ποιότητα video (1080 στα 60p) και μέγιστη ανάλυση φωτογραφιών (20 megapixels) καθώς και χαρακτηριστικά όπως η υποστήριξη WiFi και NFC συνιστούν τα κύρια σημεία στα οποία οι δύο επιλογές συναντιούνται. Από την άλλη πλευρά, η G7X έχει πολύ μεγαλύτερο μέγιστο zoom (100 έναντι 70mm), η οθόνη της είναι αφής, όμως απουσιάζει το σκόπευτρο της Sony. Ωστόσο, είναι και περίπου 200 ευρώ πιο φθηνή, αφού το κόστος απόκτησής της κυμαίνεται κοντά στα 620 ευρώ.

 

Στην πράξη

Αρκετά όμως με τη σύγκριση των δύο φωτογραφικών, ας δούμε πλέον αποκλειστικά τι μπορεί να προσφέρει η  Canon PowerShot G7X. Ξεκινώντας από το πολύ ανοικτό διάφραγμα, η νέα μηχανή έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ φωτεινές φωτογραφίες. Ιδιαίτερα στη θέση των 24mm όταν και το διάγραμμα μένει ανοικτό στο stop του f1.8, η G7X μπορεί να τραβήξει λήψεις σε αρκετά χαμηλές συνθήκες φωτισμού, χωρίς να χρησιμοποιήσετε φλας και ταυτόχρονα να μην ανεβάσετε τα ISO. Η καλή φωτεινότητα διατηρείται ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε όλο το εύρος του zoom με το άνοιγμα του διαφράγματος να φθάνει έως το F2.8. Μάλιστα, ο συνδυασμός zoom που φθάνει έως τα 100mm με την υψηλή φωτεινότητα είναι ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα της G7X, επιτρέποντας στον κάτοχό της να φέρνει πολύ κοντά τα αντικείμενα που θέλει να φωτογραφίσει χωρίς τελικά αυτά να σκοτεινιάζουν.

Ενδεικτική φωτογραφία με το διάφραγμα στο F1.8 και το φακό στη μέγιστη ευρυγώνια θέση που προσφέρει στα 24mm.

Το μεγάλο zoom της G7X, όπως μπορείτε να δείτε συγκρίνοντας τις δύο λήψεις, φέρνει πολύ κοντά το θέμα που θέλουμε να αποθανατίσουμε. Ταυτόχρονα, η φωτεινότητα της λήψης διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Η προσθήκη ενός μεγάλου αισθητήρα μιας ίντσας είναι από μόνο του ένα πολύ καλό στοιχείο της μηχανής. Αν ασχολείσαι έστω και στο ελάχιστο με τη φωτογραφία μπορείς να καταλάβεις τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αλλά και την ανάγκη που υπήρχε για την Canon να το κάνει με τις compact φωτογραφικές της (με δεδομένο ότι το κάνει εδώ και αρκετό καιρό ο ανταγωνισμός). Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον και το πόσο καλά αποδίδει ο αισθητήρας που έχει τοποθετηθεί στην κάμερα. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση ότι σκοτεινά σημεία των λήψεων μπορούσαμε (χρησιμοποιώντας το RAW αρχείο) να τα φωτίσουμε και να ανακτήσουμε -σε ικανοποιητικό βαθμό- πληροφορία που πιθανώς να τη θεωρούσαμε χαμένη.   

Εφόσον επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τα ISO, ο ψηφιακός κόκκος θα αρχίσει να ενοχλεί από τα 3.200, όμως εδώ ίσως εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε τις λήψεις σας. Αν τις θέλετε για να τις ανεβάσετε στο Internet πιθανώς θα μπορέσετε να ανεβείτε λίγο ακόμα, αν τις θέλετε για κάποια εκτύπωση, ειδικά σε μεγαλύτερη, από την κλασσική διάσταση των 10x15cm, μάλλον θα πρέπει να κατεβείτε.

 

Εργονομία και λειτουργικότητα

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας από την οθόνη της G7X. Εδώ αυτό που κερδίζει την προσοχή του χρήστη είναι ότι ακουμπώντας το δάχτυλό του επάνω της μπορεί να εστιάσει στο αντικείμενο που θέλει. Η υποστήριξη αφής είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που σίγουρα κάνει την G7X να ξεχωρίζει και σε κάποιο ερασιτέχνη χρήστη προσφέρει αντίστοιχη εμπειρία με εκείνη που έχει συνηθίσει στο smartphone του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τη συγκεκριμένη δυνατότητα όποτε θέλει.  Η οθόνη της μηχανής έχει τη δυνατότητα περιστροφής έως και 180 μοιρών, επιτρέποντας τη λήψη selfie, όμως θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον η ρύθμιση της γωνίας κλήσης της οθόνης και προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως έχουμε δει σε άλλες προτάσεις.

Μια αρκετά χρήσιμη πληροφορία που μας δίνει η οθόνη είναι η "πυξίδα" που μας καθοδηγεί στο να ευθυγραμμίσουμε τη λήψη μας στην απολύτως οριζόντια θέση (επισημαίνεται στον κόκκινο κύκλο).

Παρά το compact σώμα της κάμερας, η Canon καταφέρνει και κρατά σε υψηλά επίπεδα την εργονομία της, είτε χάρη στο μενού της κάμερας (ομολογώ ότι είχα αρκετό καιρό να χρησιμοποιήσω κάποια μηχανή της εταιρείας) είτε χάρη στα έξυπνα τοποθετημένα πλήκτρα. Μια έξυπνη λεπτομέρεια είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που περιβάλλει το φακό με την περιστροφή του οποίου μπορείτε να ρυθμίσετε άμεσα παραμέτρους, όπως τα ISO της λήψης. Δεν εξετάζω αν η G7X είναι η πρώτη μηχανή που υιοθετεί μια τέτοια λύση (δεν είναι) αλλά τη χρησιμότητά της.  

Στα συν βεβαίως και η υποστήριξη WiFi αλλά και NFC, που επιτρέπει το γρήγορο μοίρασμα περιεχομένου με άλλες συσκευές, χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιον card reader ή το γνωστό καλώδιο USB.

 

CANON POWERSHOT G7X,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,CANON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home