Sony DSC-RX100M3 review

Ώριμος έρωτας

Είναι ωραίος ο κεραυνοβόλος έρωτας, είναι γοητευτικός αλλά τελικά μάλλον ο έρωτας που θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να καλλιεργηθεί, για να αναπτυχθεί σταδιακά, πιθανότατα να αποδειχτεί και πιο ουσιαστικός. Κάτι αντίστοιχο, αν μπορείς να παρομοιάσεις συναισθήματα με τεχνολογικά εργαλεία, μου συνέβει και με την compact μηχανή της Sony, RX100M3.

Η δύναμη της συνήθειας

Έχοντας συνηθίσει εδώ και δύο περίπου χρόνια να κυκλοφορώ σχεδόν σε καθημερινή βάση με μια DSLR μηχανή, η ιδέα της αντικατάστασής της με μια τόσο μικρή μηχανή με «τρομάζει». Όσο και αν διαβάζοντας τις άριστες τεχνικές προδιαγραφές της μηχανής, προετοιμάζεσαι για κάτι πολύ καλό, το γεγονός ότι από ένα μεγάλο σώμα πρέπει ξαφνικά να προσαρμοστείς σε ένα πολύ μικρότερο είναι μια απότομη αλλαγή. Μικρότεροι χώροι, μικρότερα κουμπάκια, λίγο διαφορετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να ταιριάζουν με την compact σωματοδομή είναι μερικά από τα νέα στοιχεία που πρέπει να συνηθίσεις και να προσαρμοστείς. Και αυτό δεν είναι εύκολο…

Όμως έρχεται η στιγμή που το παίρνεις απόφαση. Και τελικά διαπιστώνεις, φωτογραφία με φωτογραφία, μέρα με τη μέρα, αρχικά με τα εύκολα σταδιακά σε πιο δύσκολες συνθήκες, ότι αυτή η μικρούλα RX100M3 μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια σου. Ο ώριμος έρωτας που ανέφερα και παραπάνω…

Η αλήθεια είναι ότι η Sony και οι άνθρωποι έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά στην καινούργια αυτή μηχανούλα. Από το σχεδιασμό και τα πολύ καλά υλικά κατασκευής, την εργονομία της έτσι ώστε να μπορείς να τη χειριστείς όσο το δυνατό καλύτερα, τις λειτουργίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και τελικά το αποτέλεσμα που σου δίνει όταν αποφασίσεις να ανοιγοκλείσεις το κλείστρο. Όταν ακούσεις αυτό το όμορφο «κλικ».

6 σημεία της RX100M3 που αγάπησα…

Θα αποφύγω να μπω στη διαδικασία να αναφέρω όλες τις τεχνικές προδιαγραφές της RX100M3, εστιάζοντας περισσότερο σ’ αυτά που μου κέντρισαν την προσοχή, εκτίμησα και τελικά κέρδισαν τις εντυπώσεις μου.

-          Το σκόπευτρο. Πρώτο και καλύτερο. Δεν ξέρω πως η Sony κατάφερε να το ενσωματώσει σε ένα τόσο μικρό σώμα (είναι η πρώτη φορά που το πετυχαίνει στην οικογένεια των RX100 μοντέλων) αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική προσθήκη. Το σκόπευτρο είναι pop up και κουμπώνει στο κυρίως σώμα της κάμερας.

-          Ο δακτύλιος επάνω στο φακό που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τις ροδέλες στις DSLR, ρυθμίζοντας παραμέτρους, όπως η ταχύτητα κλείστρου ή το διάφραγμα. Πολύ εργονομική η παρουσία του.

-          Γενικότερα η εργονομία της κάμερας. Οι μηχανικοί της Sony φαίνεται ότι έχουν μελετήσει τη standard συμπεριφορά ενός φωτογράφου, με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν κουμπιά και ρυθμίσεις με τον πιο δυνατό εργονομικό τρόπο στην RX100M3. Μερικά ακόμα παραδείγματα είναι η αυτόματη απενεργοποίηση της κάμερας όταν κουμπώνεις και παλι το σκόπευτρο στο σώμα της κάμερας, η ρύθμιση του πλήκτρου «C» στην πίσω πλευρά ως πλήκτρο άμεσης πρόσβασης σε διάφορες λειτουργίες, η δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας της οθόνης κ.α.  

-          Η απόδοση του φακού. Το μεγάλο διάφραγμα (f1.8/2.8) προσφέρει φωτεινές φωτογραφίες, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ και το μεγάλο εύρος zoom (24mm στο ευρυγώνιο – 70mm) είναι πολύ χρήσιμο. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις και φωτογραφίες τοπίων αλλά και πολύ κοντινά πορτραίτα. Κυρίως όμως (και κυρίως χάρη στο πρώτο στοιχείο) στις φωτογραφίες απολαμβάνεις πολύ ζωντανά και φωτεινά χρώματα.  

-          Πολύ καλή είναι η απόδοση των φωτογραφιών και με υψηλά ISO. Ο ψηφιακός κόκκος αργεί να κάνει την εμφάνισή του, οπότε και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού θα λάβεις ένα καλό αποτέλεσμα.

-          Η ποιότητα του video που σου δίνει. Αναμενόμενο ήταν ότι θα είχα ανάλυση 1080p, όμως χάρη στη δυνατότητα εγγραφής με 60 καρέ το δευτερόλεπτο αλλά και βέβαια χάρη στον φακό, το τελικό αποτέλεσμα και εδώ είναι σχεδόν άριστο.

-          Η συνεργασία με την εφαρμογή Play Mamories. Με ελάχιστο βάρος, μόνο με την κάμερα και το smartphone σου μπορείς να μεταφέρεις δεδομένα από τη μία συσκευή στην άλλη και από εκεί όπου αλλού θες γρήγορα και πανεύκολα.

Φυσικά αρκετά από τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα εξοπλισμού, όπως ο νέος επεξεργαστής ή ο καλύτερος αισθητήρας, στοιχεία που έχει προσθέσει η Sony στη νέα της κάμερα.

Συμπερασματικά

Με την RX100M3 η Sony συνεχίζει να δημιουργεί «θόρυβο» στην κατηγορία των premium compact φωτογραφικών μηχανών, κερδίζοντας την προσοχή των φίλων της φωτογραφίας. Και κυρίως στην πράξη ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό αιτιολογείται πλήρως. Ναι, είναι βέβαιο ότι στη σημερινή εποχή δεν βγαίνουν εύκολα 849 ευρώ από την τσέπη του καταναλωτή, όμως η RX100 απευθύνεται σε ένα premium κοινό. Και διαθέτει τελικά τα χαρακτηριστικά για να το πείσει. 

 

Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές από τις λήψεις που τράβηξα με την RX100M3 σε μια εκδρομή μου στην Πάρνηθα.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο Σανατόριο στην Πάρνηθα και είναι ένα δείγμα για το πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα της λήψης σε ένα καρέ που έχει έντονα σκοτεινά αλλά και φωτεινά σημεία.

Οι παρακάτω έχουν τραβηχτεί στο "Πάρκο των Ψυχών", δίπλα από το Σανατόριο. Καθώς είχα καλό φως, προτίμησα ένα διάφραγμα της τάξης f9

SONY RX100M3,ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home