Φορητοί για τη γενιά των 700 ευρώ

Φορητοί για τη γενιά των 700 ευρώ

Οι προσωπικοί υπολογιστές αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών, καθώς τα ποσοστά χρήσης στη νεολαία –κατά κύριο λόγο- κινούνται σε επίπεδα άνω του 70%. Ταυτόχρονα, η τάση είναι προς τους φορητούς υπολογιστές, η δημοτικότητα των οποίων –όπως προκύπτει και από τις πωλήσεις των τελευταίων τριών τριμήνων- έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη των επιτραπέζιων συστημάτων. Το θετικό στην υπόθεση είναι, πάντως, ότι η τεχνολογία είναι από τους λίγους κλάδους που οι τιμές παρουσιάζουν διαρκή πτώση. Προσθέστε και τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των κατασκευαστών και το αποτέλεσμα είναι –αυτή τη στιγμή- να είναι σε θέση ένας Έλληνας καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή που να καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφία των χρηστών καταβάλλοντας ακόμη λιγότερα από 700 ευρώ! Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μία πενταετία, ένας μετρίων δυνατοτήτων φορητός υπολογιστής, κόστιζε τουλάχιστον 2000 ευρώ, η πτώση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Μία σημαντική αλλαγή των τελευταίων μηνών είναι η έλευση των αποκαλούμενων netbooks. Πρόκειται για μικρού μεγέθους (σ.σ. η οθόνη έχει διαγώνιο 8,9 ή 10 ίντσες), ελαφροί (1-1,2 κιλά βάρος) φορητοί υπολογιστές με ειδικούς επεξεργαστές, το κόστος των οποίων κινείται μεταξύ 300 και 400 ευρώ. Τέτοιου είδους φορητοί υπολογιστές διαθέτουν στην ελληνική αγορά, κατασκευαστές όπως η Acer, η Asus, η HP και η Multirama, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων καταφθάνουν μοντέλα από τις Dell, Fujitsu-SiemensComputers, LG και Packard Bell. Όμως, τα netbooks απευθύνονται κυρίως σε όσους αναζητούν έναν δεύτερο φορητό υπολογιστή όταν ταξιδεύουν ή βρίσκονται εν κινήσει.

Οι καταναλωτές που θέλουν ένα μηχάνημα για βασικό υπολογιστή, αναζητούν συνήθως ένα laptop με οθόνη στις 15,4 ή 15,6 ίντσες τουλάχιστον και αρκετά μεγάλο σκληρό δίσκο, της τάξεως τουλάχιστον των 250 MB. Τέτοιου είδους μηχανήματα υπάρχουν –και μάλιστα ουκ ολίγα- με τιμή απόκτησης κάτω από 700 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι φορητοί υπολογιστές με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά και σε αυτή την τιμή δεν είναι διαθέσιμα μόνο από εγχώριους κατασκευαστές (π.χ Πλαίσιο Computers με τη σειρά Turbo-X, Multirama ή e-shop.gr με την οικογένεια Innovator), αλλά και από μεγάλους διεθνείς οίκους. Η Acer και η HP, κατά κύριο λόγο, αλλά και η Fujitsu-Siemens έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατασκευαστές που παραδοσιακά είναι πιο «ακριβοί», όπως η Toshiba, η SonyApple έχουν μειώσει τις τιμές τους και έχουν διαθέσιμα μοντέλα σε τιμές κάτω από τα 1000 ή ακόμη και τα 800 ευρώ. ακόμη και η

Από την άλλη πλευρά, οι φορητοί υπολογιστές για τη γενιά των 700 ευρώ –όπως αποκαλούνται από αρκετά στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς- συνήθως δεν διαθέτουν τον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή της Intel ή της AMD, ενώ και η κάρτα γραφικών δεν είναι και η καλύτερη που υπάρχει διαθέσιμη στο εμπόριο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποδόσεις που προσφέρονται δεν είναι ικανοποιητικές. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή όταν βρίσκεται στο σπίτι του για να «σερφάρει» στο Διαδίκτυο, να γράφει κανένα κείμενο, να βλέπει φωτογραφίες, να ακούει μουσική και ενδεχομένως να παρακολουθεί και καμία ταινία, οι επιδόσεις που προσφέρουν τα «φθηνά» laptops καλύπτουν και με το παραπάνω αυτές τις ανάγκες. Βέβαια, και εδώ ισχύει, το μότο «ότι πληρώνεις, παίρνεις» δεδομένου ότι τα ακριβότερα συστήματα προσφέρουν μία πολύ καλύτερη εμπειρία. Μόνο που δεν είναι και πολλοί εκείνοι που θα καταλάβουν τη διαφορά ή έχουν όντως μεγαλύτερες ανάγκες. Γενικότερα, αν ένας φορητός διαθέτει επεξεργαστή που «τρέχει» πάνω από τα 1,6 GHz και έχει μνήμη 2GB, μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των περισσότερων Ελλήνων χρηστών.

 

Ευκαιρίες και προσφορές

Επιπλέον, υπάρχουν και οι προσφορές. Πολλοί κατασκευαστές ή αλυσίδες καταστημάτων ειδών πληροφορικής είτε επειδή θέλουν να αδειάσουν τις αποθήκες τους είτε για να προσελκύσουν κόσμο πραγματοποιούν εντυπωσιακές προσφορές και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να πωλούνται φορητοί υπολογιστές ακόμη και έναντι 299 ευρώ! Συνήθως, βέβαια, οι προσφορές είναι στα επίπεδα των 499 ευρώ και αφορούν φορητούς με αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις. Όμως, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η οικονομική κρίση θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία της είναι πολύ πιθανό να δούμε τέτοιου είδους ή και καλύτερες προσφορές να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους.

NETBOOKS,MULTIRAMA,E-COMMERCE,AMD,ACER,APPLE,ASUS,DELL,HEWLETT PACKARD,LG ELECTRONICS,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home