Arcετό καιρό περιμέναμε!

Τον τελευταίο μήνα όλοι με ρωτούν για το Sony Ericsson Arc, "Πότε έρχεται; Είναι καλό;" και εγώ απλώς τους χαμογελούσα λέγοντας υπομονή..

Motb @ 13.03.2011

Λένε πως ποτέ δεν έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλή πρώτη εντύπωση. Εάν με ρώταγες τι γνώμη έχω για τα smartphones της Sony Ericsson, θα έλεγα πως άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη. Αλλά σε θέματα τεχνολογίας, δεν πρέπει να λες πολλές κουβέντες.

Ας είναι καλά η Ελενίτσα που με βοηθάει να βλέπω λίγο πιο μακρυά μερικές φορές. Βρεθήκαμε Παρασκευή βράδυ σε μια καφετέρια. «Τι κάνεις Δήμο;» μου λέει. «Τίποτα, καλά.» της απαντώ. «Για δες τι σου ‘χω και ξαναπές μου..». Και κάνει τη μαγική κίνηση… Βγάζει ένα μεγάλο κουτί από την τσάντα. «Τι είν’ τούτο;» λέω. «Το Arc» λέει και δεν χρειάστηκε να πει τίποτα άλλο.

Το άρπαξα με μανία απο τα χέρια της και επί τόπου ξεκίνησα το unboxing. Η εικόνα στο κουτί μου έφερε στο μυαλό το X10 και την τότε απογοήτευσή μου (1.6 android και λίγο κακό design).. Μου θύμισε λίγο iPhone η συσκευασία, αλλά και ποια εταιρεία τώρα πια δεν έχει το ίδιο στυλ-κουτί που λάνσαρε η Apple; Συνηθισμένος σε μήλα και βατόμουρα, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, το έβγαλα από το κουτί και το ενεργοποίησα. Τυφλώθηκα.. Όχι από κακό, αλλά από την φωτεινότητα της οθόνης που έσκασε στα μάτια μου αμέσως μόλις άνοιξε το κινητό. Το κινητό αυτό θέλει πολύ μελέτη σκέφτηκα και έπεσα με τα μούτρα.

Από που να αρχίσω όμως;

Από την καλύτερης ευκρίνειας -που έχουν αντικρύσει ποτέ τα μάτια μου- 4.2¨ TFT  LCD οθόνη 16M χρωμάτων; Από το 2.3.2 android Gingerbread που πρώτη φορά πιάνω στα χέρια μου;  Από τα επίπεδα αφής και λειτουργίας του κινητού; Την microHDMI έξοδο; Από το Latitude και το LiveWare; 

Κατά τη γνώμη μου, το λανσάρισμα του Χ10 (πέρυσι) ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τη Sony Ericsson. Όχι γιατί μπορεί να είχε μικρότερες πωλήσεις από αυτές που περίμεναν οι άνθρωποί της Sony Ericsson αλλά στην εικόνα της εταιρείας ως πρωταγωνιστή στην αγορά. Σχετικά μικρή RAM σε συνδυασμό με μικρής ισχύος επεξεργαστή, μέτρια ποιότητα οθόνης και κολλημένο android 1.6 έως 2.1. Αλλά όποιος παθαίνει, μαθαίνει. Και ένας μεγάλος παίκτης στο παγκόσμιο τοπίο των κινητών όπως η Sony Ericsson, έχει πάντα και 2ο λόγο στα πράγματα. Και έπαιξε, κατ’ εμέ, ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά της. Πάντρεψε πανέμορφα μια καταπληκτική οθόνη αφής με την τεχνολογία Bravia –ναι, των τηλεοράσεων! Σε έναν συνάδελφο –guru στις τηλεοράσεις- που του το έδειξα, μου επιβεβαίωσε την λειτουργία chip Bravia αμέσως μόλις είδε το κινητό και μου υπέδειξε και μερικά tips, όπως το ότι η οθόνη υποστηρίζει προβολή σε 180 μοίρες ("είμαι στα πλαϊνά ρε φίλε και βλέπω πεντακάθαρα!").

Το design του κινητού είναι κομψό αλλά αυστηρό. Είναι από τα πιο λεπτά smartphone της αγοράς (8.7mm), ενώ σε μήκος δεν ξεπερνά τα 125mm. Το 95% της πρόσοψης του κινητού καταλαμβάνει η οθόνη αφής και το υπόλοιπο τα 3 βασικά κουμπιά και οι αισθητήρες φωτός και απόστασης. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το κουμπί κλείδωμα – on/off αλλά και η έξοδος miniHDMI η οποία εκτός από την δυνατότητα που σου δίνει να προβάλεις ό,τι κάνεις στην tv, εάν η tv είναι Bravia μπορείς να μετατρέψεις το Arc σε remote control τηλεόρασης. Στα πλαϊνά βρίσκεις λειτουργίες αυξομείωσης έντασης αλλά και το 3.5mm jack για τα ακουστικά.

Στο πίσω μέρος έχουμε την 8MP κάμερα με autofocus, εγγραφή βίντεο σε 720p (HD) αλλά και με fresh-out-of-the-oven σένσορα Exmor R CMOS για ποιοτικές φωτογραφίες. Την κάμερα συνοδεύει και το αντίστοιχο led φλάς για καλύτερες νυχτερινές λήψεις. Δεν με ξετρέλανε η φωτογραφική, αλλά δεν είναι και κάτι που κοιτάζω τόσο πολύ σε ένα smartphone. Πάντως, "κοντράρει άνετα" το Desire HD  και αυτό μου αρκεί.

Σε θέματα δυνατοτήτων, εκτός του πολυαναμενόμενου Gingerbread, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα καινούριο. Αλλά τα παλιά λάθη δεν έχουν επαναληφθεί. Ο επεξεργαστής του κινητού είναι 1GHz με 512mb RAM και αυτό αρκεί και περισσεύει. Ο αντάπτορας wifi είναι ταχύτατος και επιτρέπει tethering. Το Gingerbread τρέχει σφαίρα και το Arc δεν κολλάει πουθενά.

Σε θέματα εφαρμογών, η εταιρεία αφαίρεσε το Μediascape και την αρχική-περίεργη οθόνη της πρώτης σειράς xperia ενώ κράτησε το Timescape και το Latitude για την πλοήγηση χαρτών με χρήση του GPS/aGPS του κινητού. Πρόσθεσε επίσης το  LiveWare, μια εφαρμογή που μπορείς να προεπιλέξεις τι θέλεις να κάνει το κινητό μόλις συνδέσεις κάποιο αξεσουάρ (π.χ. αν βάλω ακουστικά να παίξει αμέσως το ραδιόφωνο). Τα widgets των επιφανειών εργασίας είναι περισσότερα, ενώ το feeling του multitouch δεν παίζεται! Ένα έξτρα χαρακτηριστικό που ενσωματώνει το νέο Gingerbreadστο κινητό είναι το groupαρισμα των εφαρμογών σε φακέλους, ένα χαρακτηριστικό που έγινε trend με το iPhone. Τέλος, ο browser υποστηρίζει full flash κάνοντας την περιήγηση στο internet παιχνίδι.

Συνοψίζοντας, το Sony Ericcson Arc άνετα κοντράρει όσα κινητά έχουν θριαμβεύσει μέχρι τώρα στην αγορά και ανεβάζει λίγο τον πήχη, πράγμα που μας αρέσει πολύ. Είναι αρκετά καλά σχεδιασμένο αλλά η πλαστική πίσω όψη –αν και θα το έκανε πιο βαρύ- θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποιο καλύτερο υλικό. Η εταιρεία πάντως επιβεβαίωσε πως το update Honeycomb 3.0 του android θα είναι διαθέσιμο και για το Arc, κάτι που θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα όσους το αγοράσουν.

Τέλος, μόλις μάθουμε την τιμή του, (σίγουρα θα είναι παραπάνω απο 500€), θα είμαι σε θέση να σου πω εάν θα το αγόραζα με σιγουριά. 

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκεις εδώ

 

ANDROID,SMARTPHONES,SONY ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home