Realme 6 review

Πληρώνεις λίγα, παίρνεις πολλά

Η σειρά 6 της Realme ήρθε να ενδυναμώσει την παρουσία της κινεζικής εταιρείας στην ελληνική αγορά, εμπλουτίζοντας τις διαθέσιμες προτάσεις της. Προτάσεις, που χαρακτηρίζονται από μια άνιση σχέση τιμής και χαρακτηριστικών, υπέρ του καταναλωτή. Μια γνωστή συνταγή που έχουμε συναντήσει και σε άλλα ονόματα του χώρου, όπως η Xiaomi.

Στην περίπτωση του Realme 6, της στάνταρ έκδοσης της ομώνυμης σειράς o λόγος value for money ανεβαίνει επίπεδα. Ένα smartphone με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, που οριακά δεν φθάνει τα 300 ευρώ.

 

Κάτι μου θυμίζει η πλάτη του…

Η αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι ακριβότερο το Realme 6 δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών. Ακόμα και ο προσεγμένος σχεδιασμός, η στιβαρή κατασκευή του, ακόμα και ο μοντέρνος χρωματισμός του δημιουργούν αυτήν την εντύπωση. Η πλάτη του, χρωματικά και η διάταξη της πολλαπλής κύριας κάμερας, θυμίζει λίγο τη σειρά P30 της Huawei, ενώ στην μπροστινή πλευρά κυριαρχεί μία οθόνη 6.5 ιντσών και τεχνολογίας IPS LCD. Εδώ έγκειται και ο πρώτος συμβιβασμός της συσκευής, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή της. Όχι τόσο στον τομέα της τεχνολογίας, όπου μάλλον αποτελεί το στάνταρ στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής αλλά ως προς τη ζωντάνια των χρωμάτων που αποδίδει, ενώ και το πρότυπο προστασίας Corning Gorilla Glass 3 θεωρείται «προηγούμενης γενιάς» και ακόμα και στα ίδια τιμολογιακά στρώματα θα συναντήσετε συσκευές με νεότερες εκδόσεις του. Όμως, παρά τις παραπάνω ενστάσεις μας, η Realme κάνει την ευχάριστη έκπληξη και χαρίζει στην οθόνη τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz, που αποτελεί σίγουρα ένα νέο στάνταρ για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η ανάλυση της οθόνης φθάνει τα 2400x1080 pixels (fullHD+), η φωτεινότητα τα 480 nits και τα περιμετρικά περιθώρια είναι περιορισμένα στο ελάχιστο, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της selfie κάμερας μέσα στο χώρο της οθόνης, στην αριστερή άνω γωνία της. Στην δεξιά πλευρά και στο πλήκτρο ενεργοποίησης έχει ενσωματωθεί και ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η πλάτη καλύπτεται από ένα μοντέρνο, ντεγκραντέ χρωματισμό, που παίζει με το φως του περιβάλλοντος και σίγουρα είναι από τα στοιχεία που θα αποσπάσουν (θετικά) το μάτι του υποψήφιου αγοραστή. Στην άνω αριστερή γωνία και σε κάθετη διάταξη είναι τοποθετημένη η τετραπλή κύρια κάμερα, που ξεχωρίζει από την επιφάνεια της συσκευής. Αυτό μάλλον δεν θα αρέσει σε εκείνους που δίνουν σημασία και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, αφού η συσκευή δεν εφάπτεται τελείως όταν το αφήνουμε σε κάποια επιφάνεια. Τη λύση εδώ τη δίνει η ίδια η Realme με τη διάφανη θήκη προστασίας που υπάρχει στο πακέτο και δεν αφήνει κάποιο περιθώριο «τραυματισμού» των φακών της κάμερας.

 

Κάμερα στα 64ΜΡ

Από το παιχνίδι των υψηλών αναλύσεων στον τομέα της φωτογραφίας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Realme, η οποία στο Realme 6 φέρνει ένα αισθητήρα ανάλυσης 64ΜΡ, πίσω από την κύρια ευρυγώνια κάμερα. By default, η ανάλυση των φωτογραφιών είναι στα 16ΜΡ, όμως –όπως και στα μοντέλα της Xiaomi- το Realme 6 προσφέρει από ξεχωριστή επιλογή να εκμεταλλευτείτε όλο το εύρος της ανάλυσης που προσφέρει ο αισθητήρας.

Μαζί με την ευρυγώνια κάμερα ο χρήστης θα βρει μία υπερευρυγώνια (13mm εστιακή απόσταση), ανάλυσης 8ΜΡ, ένα φακό macro για κοντινές λήψεις αλλά με περιορισμένη ανάλυση 2ΜΡ και ένα ασπρόμαυρο αισθητήρα βάθους, για να βοηθάει το bokeh των λήψεων, επίσης στα 2ΜΡ. Η συνταγή αυτή θυμίζει την αντίστοιχη που ακολουθεί η Xiaomi στη σειρά Redmi Note, θυσιάζοντας τον zoom φακό για χάρη του macro. Όμως, όπως και στην Xiaomi, έτσι κι εδώ, η ποιότητα της λήψης με το macro φακό είναι μέτρια, αφού η μικρή ανάλυση λειτουργεί περιοριστικά.

Η λειτουργία του zoom έρχεται με crop της εικόνας που προσφέρει η κύρια ευρυγώνια. Εξαιτίας της μεγάλης ανάλυσής της στο 2x ο χρήστης θα πάρει καθαρές φωτογραφίες, όμως με τη ρύθμιση στο 5x αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς κάνει την εμφάνισή του ο ψηφιακός θόρυβος.

Αφήνοντας στην άκρη τους αριθμούς οι καλύτερες φωτογραφίες έρχονται από την κύρια κάμερα, η οποία προσφέρει πιο ζωντανά χρώματα, καλύτερο δυναμικό εύρος, μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ενώ είναι και η μοναδική που υποστηρίζει σύστημα αυτόματης εστίασης PDAF. Η ποιότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα κάτω από καλές φωτιστικές συνθήκες, ενώ με τη σταδιακή μείωση του φωτός έχουμε και μια αντίστοιχη μείωση της ποιότητας στη λήψη. Μια ακόμα παρατήρηση είναι ότι όπως και σε άλλες εταιρείες στο παρελθόν έτσι και στο Realme 6 οι φωτογραφίες σου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ελαφρώς υπερκορεσμένα χρώματα, με αποτέλεσμα κάποια στοιχεία των λήψεων (π.χ. φυτά) να χάνουν τη ζωντάνια τους. Ενδεχομένως να είναι μια παγίδα που πέφτουν όλοι οι κατασκευαστές, δίνοντας αρχικά μεγαλύτερη έμφαση στους αριθμούς και λιγότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καμερών τους.

Στο ίδιο περίπου… μήκος κύματος κυμαίνονται και οι φωτογραφίες της υπερευρυγώνιας κάμερας, ωστόσο εδώ έχουμε τρεις επιπλέον περιοριστικούς παράγοντες. Απουσία αυτόματης εστίασης, μικρότερη ανάλυση και μικρότερο διάφραγμα, οπότε και η αλλοίωση της ποιότητας των λήψεων έρχεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Στον τομέα του video, το Realme 6 μπορεί να προσφέρει μέχρι αρχεία 4Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, όπως επίσης και τρεις επιλογές στα 1080p (30/60/120fps).

 

Πλούσιος εξοπλισμός

Εδώ πλέον έρχεται το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Realme 6. Είναι απορίας άξιο πως ένα κινητό κάτω από τα 300 ευρώ διαθέτει τους επεξεργαστικούς πόρους που προσφέρει η συγκεκριμένη συσκευή. Πόροι που είναι μακράν ισχυρότεροι από αυτούς που συναντάμε στην αγορά. Συγκεκριμένα, το Realme 6 έρχεται με μια RAM στα 8GB, η οποία συνοδεύει ένα επίσης ισχυρό chipset (Mediatek MT6785 Helio G90T), στοιχεία που εξασφαλίζουν στο smartphone πολύ υψηλές επιδόσεις, ξεκούραστη και άνετη πλοήγηση, άμεση απόκριση ακόμα και στις πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Η συγκεκριμένη έκδοση που είχαμε στα χέρια μας έρχεται και με πλούσιο αποθηκευτικό χώρο, που αγγίζει τα 128GB, ο οποίος επίσης μπορεί να επεκταθεί με κάρτες μνήμης microSD.

Η μπαταρία της συσκευής προσφέρει μια ιδιαίτερα ικανοποιητική αυτονομία, χάρη στη μεγάλη χωρητικότητά της, των 4300mAh. Στην πράξη και κάτω από μια τυπική χρήση, ο χρήστης μπορεί να βγάλει σίγουρα ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς φόρτιση, ενώ όταν έρθει η ώρα να συνδεθεί στην πρίζα ο ταχυφορτιστής 30W εξασφαλίζει μια πλήρη φόρτιση 0-100% σε λιγότερο από ώρα.  

Ως προς τις λειτουργίες, το Realme 6 έρχεται με ραδιόφωνο FM, η οποία συνοδεύεται και με ακουστικά 3,5 χιλιοστών.

 

Στο ταμείο

Όπως τονίσαμε αρκετές φορές (άμεσα ή έμμεσα) στο κείμενο το Realme 6 είναι μια εξαιρετική value for money πρόταση. Όμως διαθέτει ένα μεγάλο «αλλά», που δεν σχετίζεται με την ίδια τη συσκευή αλλά την εταιρεία/brand. Μια συσκευή ή μία εταιρεία δεν θα ξεχωρίσει παίζοντας μόνο το παιχνίδι των τιμών και πιέζοντας το κόστος προς τα κάτω. Εφήμερα μπορεί να κερδίσει κάποιες πωλήσεις αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα υπόλοιπα μεγάλα και πιο γνωστά ονόματα του κλάδου, που έχουν κάποιο «λίπος» να κάψουν (σε διαφήμιση, έμμεσες και άμεσες προσφορές κλπ.) μπορούν να παίξουν ακόμα καλύτερα και ολοκληρωμένα αυτό το παιχνίδι και να «σκεπάσουν» με την παρουσία τους ονόματα, όπως η Realme.

REALME 6,SMARTPHONES,REALME,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home