Motorola One review

Το restart της Motorola.

Το πιο πρόσφατο smartphone της Motorola είναι και το πρώτο της νέας εποχής της. Μιας εποχής στην οποία η εταιρεία θέλει να επανέλθει πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Σε επίπεδο συμβολισμών το Motorola One τα καταφέρνει μια χαρά. Είναι η πρώτη συσκευή από την οποία έχει φύγει πλέον το κομμένο όνομα «Moto», ενώ το «One» από μόνο του συμβολίζει το ξεκίνημα.

Ήταν δεδομένο ότι το restart της Motorola δεν θα γινόταν με μία συσκευή στα υψηλά στρώματα, όπως οι ναυαρχίδες των μεγάλων κατασκευαστών. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να τους ανταγωνιστεί στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ορθά λοιπόν το restart έρχεται με μια συσκευή στα μεσαία στρώματα, σε μια ελκυστική τιμή που αγγίζει τα 299 ευρώ. Σ’ αυτήν την κατηγορία τιμής το Motorola One είναι μια ανταγωνιστική πρόταση, με προσεγμένο σχεδιασμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Αν το καταφέρει τελικά, η Motorola (ή η Levono, που έχει εξαγοράσει την αμερικανική φίρμα) θα έχει κερδίσει ένα πρώτο σημαντικό στοίχημα.

 

Η πρώτη εικόνα

H πρώτη ματιά στο Motorola One σαφώς και σε κερδίζει. Σύγχρονος σχεδιασμός, λεπτό και ευχάριστο στην αίσθηση στο χέρι, μοιάζει από μπροστά αλλά και πίσω (αρκετά είναι η αλήθεια) με το iPhone X, μολονότι απαιτούνται περίπου το 1/3 των χρημάτων για να το αποκτήσετε.  To notch, η γνωστή εγκοπή που έχουμε συνηθίσει σε όλα τα σύγχρονα smartphones δίνει και στο smartphone της Motorola το παρόν, ενώ η γυάλινη πλάτη δίνει σίγουρα μερικούς θετικούς πόντους στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η οθόνη του Motorola One έχει μέγεθος 5,9 ίντσες και αναλογία 19:9. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος της είναι τέτοιο που προσφέρει ευχάριστη θέαση multimedia περιεχομένου από άκρη σε άκρη. Η ποιότητα των χρωμάτων είναι πολλή καλή, όμως πιθανότατα κάποιοι να διατυπώσουν ενστάσεις για την ανάλυση, η οποία περιορίζεται στα 720p, τη στιγμή που αρκετές ανταγωνιστικές προτάσεις είναι στα 1080p. Τέλος,  η οθόνη καλύπτεται από Corning Gorilla Glass 2.5D εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ανθεκτικότητα ενάντια σε κάθε πιθανή φθορά.

 

Android One και Moto Actions

Όπως ίσως υποδεικνύει η ονομασία του το Motorola One έρχεται με λογισμικό Android One. Για το χρήστη αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έρχεται με το αυθεντικό περιβάλλον του Android και όχι μια customed έκδοση, όπως αυτές που χρησιμοποιούν πλήθος κατασκευαστών, ενώ θεωρητικά θα παίρνει νωρίτερα τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού από τις υπόλοιπες συσκευές.

Το Android One εξασφαλίζει ένα καθαρό περιβάλλον χρήσης στο smartphone της Motorola, χωρίς τον όγκο «περιττών ή διπλών εφαρμογών» που παρατηρούμε σε άλλες συσκευές. Αυτό έχει αποτέλεσμα και στο «βάρος» του λειτουργικού και την επιβάρυνση των επεξεργαστικών πόρων, η οποία διατηρείται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ο χρήστης δεν θα παρατήσει ενοχλητικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της συσκευής, με την πλοήγηση να είναι απολύτως ομαλή και ευχάριστη.

Τρεις εικόνες από το μενού της συσκευής. Ευχάριστη προσθήκη η ύπαρξη FM ραδιοφώνου.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη του Motorola One, οι άνθρωποι της εταιρείας προχώρησαν στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, με στόχο να κάνουν την εμπειρία με τη συσκευή ακόμα πιο ευχάριστη. Ξεχωριστή θέση στις «πρωτοβουλίες» αυτές είναι τα Moto Actions, μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες λειτουργίες με τις κινήσεις των χεριών του. Ειδικότερα, με μια γρήγορη ανακίνηση της συσκευής από πάνω προς τα κάτω ενεργοποιείται η κάμερα, ενώ με την αντίστοιχη κίνηση προς το πλάι ενεργοποιείται το led (φακός) στην πίσω πλευρά του. Πρακτικά ίσως αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να μην προσφέρουν ταχύτητα στο χρήστη όμως σίγουρα προσφέρουν κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζει στις υπόλοιπες συσκευές.

Το Motorola One έρχεται με μπόλικη μνήμη RAM (για την κατηγορία) 4GB, ενώ ο επεξεργαστής του είναι ο οκταπύρηνος Snapdragon 625, ο οποίος αν και παλαιάς κοπής, κάνει τη δουλειά του με το παραπάνω.

 

Διπλή κάμερα

Ακολουθώντας την τάση του συνόλου –σχεδόν- των κατασκευαστών, το Motorola One διαθέτει διπλή κάμερα στην πίσω πλευρά του. Ο βασικός φακός δίνει ανάλυση 13MP, ενώ ο δεύτερος, ανάλυσης 2MP, έρχεται να προσφέρει βάθος πεδίου και να θολώσει το φόντο στις φωτογραφίες πορτρέτου.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο ίσως δεν γεμίζει το… μάτι, αφού και πάλι ένα μεγάλο κομμάτι του ανταγωνισμού έρχεται με μεγαλύτερες αναλύσεις, όμως κρίνεται ικανοποιητικός για ένα τηλέφωνο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η ενεργοποίησή της είναι σαφώς, όπως και η λήψη, είναι σαφώς πιο γρήγορη από προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Σε συνθήκες καλού φωτός ή ακόμα και συννεφιάς η φωτογραφία είναι εξίσου καλή, με αξιόλογη χρωματική ισορροπία. Όπως θα διαπιστώσει ο χρήστης στην εφαρμογή της κάμερας το HDR mode είναι προενεργοποιημένο. Πιθανώς να αποτελεί και την ασφαλέστερη οδό αν επιθυμείτε ενισχυμένα χρώματα και πιο πλούσια χρωματική παλέτα στις λήψεις σας.

Η κάμερα του Motorola One έρχεται και με δυνατότητες, όπως το Spot Color, με το οποίο μπορείς σε μια εικόνα να διατηρήσεις το χρώμα σε ένα σημείο της και να γυρίσεις το υπόλοιπο σε ασπρόμαυρο. Εφέ που έχουμε δει αρκετές φορές, με έμφαση στο κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, να «παίζουν» στα social media. Από τις ξεχωριστές εφαρμογές του Motorola One είναι και η δυνατότητα λήψης στατικής εικόνας κατά τη διάρκεια εγγραφής video. Έτσι μπορείς πιο εύκολα να απομονώσεις μια σκηνή, χωρίς να σταματήσεις την εγγραφή του video που ήδη τραβάς.

Το Motorola One σας επιτρέπει να τραβήξετε video με ανάλυση έως και 4K στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ διαθέσιμες είναι και οι επιλογές στα 1080p με 60 αλλά και 30 καρέ. Αν θέλετε ηλεκτρονική σταθεροποίηση της εικόνας, θα πρέπει να περιοριστείτε στην τρίτη επιλογή, αν θεωρείται βέβαια περιορισμός αυτή η ανάλυση και ο ρυθμός καρέ.

Σε ότι αφορά την μπροστινή -σέλφι- κάμερα αυτή δίνει ανάλυση φωτογραφιών έως 8MP και εμπλουτίζεται, όπως συνηθίζεται, από μια γκάμα εφέ ομορφιάς, ακόμα και λέπτυνσης του προσώπου.


Γιατί να το αποκτήσεις

Πριν απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στην μπαταρία. Το Motorola One τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 3.000mAh. Με κανονική χρήση είναι ικανή να βγάλει όλη τη μέρα, χωρίς να σε ταλαιπωρεί με την ανάγκη μιας ενδιάμεσης φόρτισης στο μέσο της ημέρας. Αν βέβαια έχετε για πολλές ώρες ενεργοποιημένο το GPS και το Bluetooth η απόδοση πέφτει, κάτι όμως που θα το έχετε διαπιστώσει στο σύνολο των smartphones που έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

Συμπερασματικά, το Motorola One είναι ένα γουστόζικο smartphone με ωραίο και προσεγμένο σχεδιασμό, εύκολο και γρήγορο στη χρήση του. Δεν εντυπωσιάζει με τη λογική των αριθμών και των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά κρίνοντας ότι πρόκειται για μια συσκευή στο επίπεδο των 300 ευρώ σίγουρα αφήνει θετικές εντυπώσεις. Με βάση το πρόσφατο ιστορικό της Motorola πρόκειται μάλλον για την πιο προσεκτική δουλειά της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

MOTOROLA ONE,SMARTPHONES,MOTOROLA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home