Xiaomi Pocophone F1 review

Poco μόνο ως προς τα χρήματα που θα χρειαστείς για να το αποκτήσεις.

Στα ισπανικά η λέξη «poco» σημαίνει λίγο ή μικρό. Αν συνδέσεις το poco με το phone που ακολουθεί οι συνειρμοί δεν είναι σίγουρα θετικοί και μάλλον δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που προσφέρει το Pocophone F1 στον καταναλωτή. Δεν είμαστε στο μυαλό των ανθρώπων της κινεζικής εταιρείας αλλά η μόνη ασφαλής σύνδεση που προκύπτει με το poco είναι τα χρήματα που χρειάζεται να δαπανήσει ο καταναλωτής με αυτό που τελικά παίρνει. Εκεί είναι το δυνατό σημείο του Pocophone F1.

 

Γιατί ένα ακόμη brand από την Xiaomi;

Γιατί Honor; θα μπορούσε να αντιπαραθέσει ως απάντηση η Xiaomi. Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία επιλέγει να δημιουργήσει μια δεύτερη μάρκα κάτω από την ομπρέλα της, στοχεύοντας να απευθυνθεί πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο κοινό.

Αυτός προφανώς είναι και ο στόχος της Xiaomi. Να κινηθεί με το Pocophone τιμολογιακά ένα κλικ κάτω από τις κορυφαίες Xiaomi προτάσεις, φιλοδοξώντας να κερδίσει το κοινό που επικεντρώνεται περισσότερο στις επιδόσεις και την επεξεργαστική ισχύ και λιγότερο σε χαρακτηριστικά, όπως τα υλικά κατασκευής που εξυπηρετούνται με τις περισσότερο γνωστές προτάσεις της.  

Αν εξετάσεις το Pocophone F1 ως προς τους επεξεργαστικούς πόρους θα διαπιστώσεις ότι στέκεται στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί που θα δούμε smartphones να κοστίζουν από 700-1000+ ευρώ και τα αντίστοιχα μοντέλα της Xiaomi πάνω από 500 ευρώ. Προφανώς για να επιτευχθεί αυτή η διαφορά τιμής (το κόστος του Pocophone F1 ξεκινάει από τα 359 ευρώ) έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί, που ίσως για μια μερίδα του κόσμου να έχουν δευτερεύουσα σημασία. Ας τα δούμε όμως από την αρχή…

 

Μεγάλη οθόνη με μικρά περιθώρια

Σε μια αγορά που κινείται μαζικά προς τις οθόνες με μικρά περιθώρια το Pocophone F1 δεν θα μπορούσε να κινηθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Έτσι το πρώτο στοιχείο που αντικρύζει ο χρήστης είναι μια μεγάλη οθόνη 6,18 ιντσών, με λόγο ύψους/πλάτους 18,7:9 και ανάλυσης 2246 x 1080 pixels, που καλύπτει το 82% της μπροστινής επιφάνειας. Το μέγεθός της εξασφαλίζει στο χρήστη μια μεγάλη επιφάνεια για να απολαύσει το περιεχόμενό του. Οι σχεδόν 6,2 ίντσες είναι ένα μέγεθος στο οποίο κινούνται πλήθος κορυφαίων προτάσεων και το Xiaomi Pocophone X1 θέλει να σταθεί δίπλα τους. Ποντάρει στο μέγεθος και την ανάλυση, υιοθετώντας όμως την τεχνολογία IPS LCD και όχι π.χ. την Super AMOLED που διαθέτει το Xiaomi Mi8. Χάνει έτσι σε λάμψη, κερδίζει όμως σε τιμή, όπως αναφέραμε και προηγουμένως.

Το Xiaomi Pocophone F1 είναι ένα τηλέφωνο που εστιάζει στην ουσία. Ως αποτέλεσμα ο χρήστης θα διαπιστώσει γρήγορα ένα δεύτερο συμβιβασμό, πάλι εφόσον συγκρίνουμε τη συσκευή με προτάσεις από το πάνω ράφι. Αυτό των υλικών κατασκευής, αφού από το Pocophone F1 λείπει το γυαλί που καλύπτει πλέον το σύνολο της επιφάνειας των κορυφαίων προτάσεων. Αντ’ αυτού προσαρμόζεται στα συνήθη δεδομένα της κατηγορίας τιμής στην οποία κινείται, με το γυαλί της μπροστινής πλευράς να αντικαθίσταται από πλαστικό στην οπίσθια επιφάνεια.

 

Επεξεργαστικοί πόροι εφάμιλλοι ενός flagship

Οι επιδόσεις και η ταχύτητα του Xiaomi Pocophone F1 είναι και το πιο δυνατό χαρτί του, στοιχείο που οφείλεται στον συνδυασμό επεξεργαστή και RAM που έχει ενσωματώσει στη συσκευή η εταιρεία. Το τελευταίο chipset της Qualcomm, Snapdragon 845 και η πλούσια RAM των 6GB έρχονται να χαρίσουν σπιρτάδα και δύναμη ή λειτουργίες ΑΙ στο Pocophone, ώστε να ανταποκριθεί σε ανάγκες υψηλών απαιτήσεων. Μαζί με τα παραπάνω έρχεται και η τεχνολογία LiquidCool, που σύμφωνα με την Xiaomi αναπτύχθηκε ειδικά για τα gaming smartphones. Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις με χαμηλές θερμοκρασίες, ψύχοντας τον επεξεργαστή έτσι ώστε ο χρήστης να μην αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας σε εφαρμογές μεγάλων απαιτήσεων. Για τους gamers αυτό σημαίνει γρήγοροι χρόνοι απόκρισης και απρόσκοπτο παιχνίδι χωρίς κολλήματα.

Πιθανολογώ ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας LiquidCool μας δίνει και ένα στίγμα για το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Pocophone F1. Λογικά, οι νέοι και ακόμα πιο συγκεκριμένοι οι φίλοι των παιχνιδιών θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Ενδεχομένως για αυτό το λόγο το Pocophone F1 έρχεται και με μπαταρία υψηλής χωρητικότητας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το παιχνίδι δεν θα διακοπεί… βίαια από έλλειμμα ενέργειας. Σύμφωνα με την Xiaomi, η μπαταρία του Pocophone F1 εξασφαλίζει αρκετή ισχύ για 30 ώρες κλήσεων ή 146 ώρες ακρόασης μουσικής με μία μόνο φόρτιση. Επιπρόσθετα έρχεται και η λειτουργία γρήγορης φόρτισης, έτσι ώστε να μην χάνεται πολύς χρόνος με το smartphone περιορισμένο στην πρίζα, σε κάποια γωνία του σπιτιού και του προσωπικού μας χώρου.

Στην σπιρτάδα της συσκευής συμβάλλει και η ανάπτυξη του λειτουργικού MIUI ειδικά για το Pocophone F1, έτσι ώστε το software να είναι ελαφρύτερο και λειτουργικό για το χρήστη. Ειδικά για τη λειτουργικότητα, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον τρόπο εμφάνισης των εφαρμογών της συσκευής, όπου εκτός των κλασσικών καρτελών στις οποίες εμφανίζονται, υπάρχουν πλέον και καρτέλες θεματικών κατηγοριών, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την αναζήτηση μιας εφαρμογής.

Τρεις εικόνες από το περιβάλλον χρήσης του Pocophone F1. Στη μεσαία και στους κόκκινους κύκλους μπορείτε να δείτε τις θεματικές καρτέλες που κάνουν πιο εύκολη την αναζήτηση μιας εφαρμογής.

 

Διπλή κάμερα με ΑΙ

Πλούσιο σε λειτουργίες κα χαρακτηριστικά είναι και το «φωτογραφικό πιάτο» που προσφέρει το Pocophone F1, με την Xiaomi να έχει εξοπλίσει τη συσκευή με διπλή κύρια κάμερα, ανάλυσης 12MP + 5MP. Επιπρόσθετα έρχονται λειτουργίες, όπως το dual pixel auto focus, ο αισθητήρας μεγάλου μεγέθους pixel (1,4μm) στον βασικό φακό των 12ΜΡ, χαρίζοντας καλύτερο αποτέλεσμα σε συνθήκες κίνησης του αντικειμένου μας ή χαμηλού φωτισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δεύτερος φακός δεν είναι telephoto, όπως συνηθίζουμε να συναντάμε σε άλλα smartphones αλλά είναι εκείνος που χαρίζει το εφέ του βάθους πεδίου στις λήψεις. Για παράδειγμα (έτσι ώστε να γίνω πιο κατανοητός) στις λήψεις πορτρέτου η ενεργοποίησή του δεν θα φέρει πιο κοντά το πρόσωπο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε αλλά θα προσφέρει βάθος πεδίου στη φωτογραφία θολώνοντας το φόντο γύρω του.

Τρία δείγματα λήψεων με το Pocophone F1 (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση).

Στο μενού της κάμερας ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει (ή όχι) και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω του ΑΙ η κάμερα του Pocophone αναγνωρίζει διαφορετικές σκηνές λήψεων (206 αναφέρει η Xiaomi) ρυθμίζοντας αυτόματα παραμέτρους, όπως η έκθεση, ο κορεσμός κ.α. έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα τηλέφωνα της Xiaomi που έχουν αντίστοιχη δυνατότητα ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη διαδικασία αναγνώρισης από τα ενδεικτικά σύμβολα κεντρικά στο πάνω μέρος της οθόνης του. Προσωπικά ήμουν και παραμένω αντίθετος στη συνεχή χρήση του ΑΙ (όχι μόνο στο Pocophone) αφού η αύξηση του κορεσμού σε κάποιες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα τα χρώματα να αλλοιώνονται και να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Στις φωτογραφίες που έχουμε κάποιο πρόσωπο και ενεργοποιημένο το ΑΙ αντικρύζουμε και πάλι το φαινόμενο να ανεβαίνει το επίπεδο του clarity, με αποτέλεσμα επίσης να μην είναι ρεαλιστική η απόδοσή του. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με εκείνο της αύξησης του φίλτρου της ωραιοποίησης σε υψηλά επίπεδα. Επομένως για τη χρήση του ΑΙ θα συνιστούσα τη με μέτρο ενεργοποίησή του. Το θετικό είναι ότι να το ενεργοποιεί/απενεργοποιεί με μία κίνηση, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνει σε κάποιο από τα υπομενού ρυθμίσεων, όπως έχουμε δει σε άλλες προτάσεις.

Αριστερά λήψη χωρίς ενεργοποιημένο το AI δεξιά με το ΑΙ. Όπως βλέπετε και εσείς το ΑΙ έχει ως αποτέλεσμα το σύνηθες φαινόμενο στα φίλτρα ωραιοποίησης με τα "πήλινα" πρόσωπα.

Στον τομέα του video το Pocophone F1 προσφέρει αρχεία ανάλυσης έως 4Κ, με ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, δυνατότητα λήψης time lapse αλλά και video σε αργή κίνηση. Η ποιότητά τους δεν συγκρίνεται με κορυφαίες προτάσεις, συμβαδίζοντας περισσότερο με τα δεδομένα των κινητών στην ίδια κατηγορία τιμής.

 

Συμπέρασμα

Εκτός από όλα τα παραπάνω στο Pocophone F1 ο χρήστης θα βρει αναγνώριση προσώπου, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, θύρα USB Type C αλλά και 3,5 χιλιοστών για ακουστικά, ραδιόφωνο FM, διπλή κάρτα SIM, με τη δεύτερη να είναι υβριδική, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρήση εξωτερικής κάρτας μνήμης. Το Pocophone F1 κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο εκδόσεις αποθηκευτικού χώρου, 64GB ή 128GB, με την πρώτη να κοστίζει 359 ευρώ και τη δεύτερη 399 ευρώ.

Στα χρήματα αυτά δύσκολα θα βρεις συσκευές που μπορούν να προσφέρουν τις επιδόσεις και την άπλετη επεξεργαστική ισχύ του Pocophone F1. Αν λοιπόν δεν θέλεις να δαπανήσεις περισσότερα χρήματα και τα παραπάνω αποτελούν το κύριο μέλημά σου τότε το Pocophone F1 είναι μια επιλογή που θα πρέπει να κοιτάξεις.

XIAOMI POCOPHONE F1,SMARTPHONES,XIAOMI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home