Huawei P20 Pro review

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της φωτογραφίας.

Huawei P20 Pro review

Η αλήθεια είναι ότι πριν την επίσημη παρουσίαση του Huawei P20 Pro και με τις φήμες να αναφέρουν ότι η συσκευή «θα φοράει» τρεις φωτογραφικούς φακούς είχα αρκετούς προβληματισμούς: μήπως είναι υπερβολή; γιατί τόσοι φωτογραφικοί φακοί σε ένα κινητό; Προβληματισμοί που τελικά έμειναν πίσω όταν είχα τότε την ευκαιρία να πιάσω το νέο κινητό της Huawei για πρώτη φορά στα χέρια μου. Υπήρχε πραγματικό νόημα τουλάχιστον για κάποιον που του αρέσει η φωτογραφία. Που θέλει να αποτυπώνει πολλές στιγμές ή εικόνες της ζωής του, αναζητώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το Huawei P20 Pro είναι ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό εργαλείο, με διαφορά το καλύτερο στο συγκεκριμένο τομέα. Όχι μόνο λόγω των τριών φακών αλλά από ένα σύνολο επιπλέον χαρακτηριστικών και της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ενσωματώσει η Huawei, που όλα μαζί βοηθούν το χρήστη να πετύχει εξαιρετικές εικόνες. Και μάλιστα με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.


Τι προσφέρει το σύστημα των τριών φακών

Οι εντυπώσεις δεν άλλαξαν και τις τελευταίες ημέρες που έχω συνεχώς το Huawei P20 Pro στο πλάι μου, διατηρώντας τον ενθουσιασμό ίδιο με εκείνη την μία ώρα στα μέσα Μαρτίου που είχα δει για πρώτη φορά το τηλέφωνο της Huawei.

Πριν μπω στο πρακτικό σκέλος των φωτογραφικών δυνατοτήτων του P20 Pro ας δούμε τι περιλαμβάνει το σύστημα που έχει ενσωματώσει η Huawei στη νέα της ναυαρχίδα. Όπως είπαμε και όπως πιθανότατα να ξέρετε στην πίσω πλευρά της συσκευής υπάρχουν τρεις φακοί: ένας έγχρωμος, ανάλυσης 40MP, ένας ασπρόμαυρος 20MP και ένας telephoto ανάλυσης 8MP. Όλοι προϊόν της συνεργασίας της με τη Leica. Τι είναι αυτό που οδήγησε τη Huawei στην ενσωμάτωση τριών φακών και όχι δύο, όπως έκανε μέχρι σήμερα; Η απάντηση για μένα προφανής. Η εταιρεία με αυτήν την κίνηση παραμένει ταυτόχρονα πιστή στην κατεύθυνση «έγχρωμη και ασπρόμαυρη κάμερα» που ξεκίνησε με το Huawei P9 και επιπλέον απαντάει στον ανταγωνισμό, όπου οι περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τη λογική ενός ευρυγώνιου και ενός telephoto φακού. Έτσι το Huawei P20 Pro τα συνδυάζει όλα. Όμως ενώ σε όλο τον ανταγωνισμό ο telephoto φακός είναι εστιακής απόστασης 52-58mm στο Huawei P20 Pro o αντίστοιχος φακός είναι εστιακής απόστασης 80mm. Η συγκεκριμένη εστιακή απόσταση θεωρείται κατά βάση ως η ιδανική για τη φωτογράφιση πορτρέτου.

Το νέο αυτό τριπλό σύστημα δίνει στην Huawei την ευχέρεια να αναπτύξει ένα υβριδικό σύστημα zoom 5x: 1x με τον ευρυγώνιο φακό (εστιακή απόσταση 27mm), 3x με τον telephoto (80mm) και 5x (135mm) με ψηφιακή μεγέθυνση, που έχω την αίσθηση ότι είναι δυνατή χάρη στην υψηλή ανάλυση των 40MP. Και όπως θα δεις από τις παρακάτω φωτογραφίες το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ενεργοποίηση του 5x zoom δεν είναι δυνατή όταν έχετε ρυθμίσει την κάμερα στη μέγιστη ανάλυση των 40MP. Όταν η ρύθμιση είναι σε αυτήν την ανάλυση, επιτρέπεται μόνο το 3X zoom στο μενού πορτρέτο. Αντιθέτως, αν η ρύθμιση είναι στα 10ΜΡ έχετε την ευχέρεια για να φθάσετε μέχρι το 5X.


Δείγμα φωτογραφιών από το υβριδικό σύστημα zoom του Huawei P20 Pro. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μέσα από αεροπλάνο. Η πάνω σειρά των φωτογραφιών είναι τραβηγμένη με 1Χ, 3Χ, 5Χ, ενώ στη δεύτερη σειρά όλες οι λήψεις είναι ρυθμισμένες στο 3Χ.

 

Η κορυφαία ποιότητα των φωτογραφιών είναι αποτέλεσμα και του μεγάλου αισθητήρα που έχει ενσωματώσει η Huawei στη συσκευή. Για όσους δεν γνωρίζουν ο αισθητήρας είναι η επιφάνεια στην οποία «γράφεται» η πληροφορία της εικόνας. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η επιφάνεια τόσο περισσότερη λεπτομέρεια καταγράφεται. Σύμφωνα με τη Huawei το μέγεθος του αισθητήρα είναι 1/1,7 της ίντσας, αποτελώντας το μεγαλύτερο που έχει ενσωματωθεί μέχρι στιγμής σε smartphone.

Όμως για την ποιότητα των φωτογραφιών δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια εγώ. Φθάνει η βαθμολογία που έδωσε το DXoMark στο Huawei P20 Pro. Σύνολο 109 βαθμοί, ξεπερνώντας κατά 7 το μικρότερο Huawei P20 και κατά 10 βαθμούς το Samsung Galaxy S9 Plus.  

Μερικά χαρακτηριστικά του Huawei P20 Pro είναι αδιανόητα

Στη βαθμολογία αυτή του Huawei P20 Pro συντελούν και μια σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών που προσφέρει η συσκευή στον τομέα της φωτογραφίας. Τόσο προηγμένων που κάποια είναι αδιανόητα, όχι μόνο για smartphone αλλά ίσως για τον κλάδο της φωτογραφίας συνολικά.
Προσωπικά το πιο εντυπωσιακό από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η νυχτερινή λήψη του Huawei P20 Pro. Σε λήψεις μακριάς έκθεσης με το χέρι και όχι σε κάποια σταθερή βάση. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τη φωτογραφία γνωρίζουν ότι αν προσπαθήσεις να τραβήξεις μία φωτογραφία στο χέρι με ταχύτητες μικρότερες από 1/15 του δευτερολέπτου θα διαπιστώσεις στην εικόνα που τράβηξες ένα ελαφρύ τρέμουλο. Όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας το 1 δευτερόλεπτο είναι πιο εμφανές αυτό το τρέμουλο. Αποτέλεσμα, μια κακή εικόνα. Όμως το Huawei P20 Pro προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες σε λήψεις μακριάς έκθεσης διάρκειας 4 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με τη Huawei αυτό συμβαίνει γιατί στο διάστημα αυτών των 4 δευτερολέπτων το κινητό τραβάει επαναλαμβανόμενες λήψεις, αναγνωρίζοντας μέσα από αυτές τα αντικείμενα και τα στοιχεία του κάδρου. Με το πέρας των 4 δευτερολέπτων συνθέτει όλες αυτές τις εικόνες σε μία, δίνοντας στον χρήστη ένα πολύ καθαρό αποτέλεσμα. Πέρα από το αποτέλεσμα αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι ο χρήστης για να το πετύχει δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο μενού ρυθμίσεων και να κάνει κάποιες τροποποιήσεις. Όλα γίνονται αυτόματα, αρκεί να μεταβεί στο μενού νύχτα. Τίποτα άλλο. Δες μερικά δείγματα για να πάρεις μια γεύση (πάτησε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση):

Για το Huawei P20 Pro (όπως και το μικρότερο P20) έχει γίνει πολύς λόγος για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην κάμερα. Χάρη λοιπόν στο ΑΙ (παρέχεται η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης στο μενού), η κάμερα του Huawei P20 Pro έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πλήθος σκηνών, ρυθμίζοντας αυτόματα τη φωτομέτρηση, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Έτσι π.χ. όταν τραβάτε ένα καλοκαιρινό τοπίο με τον ουρανό να καταλαμβάνει πολύ χώρο στο κάδρο θα δείτε την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη, που υποδεικνύει ότι η κάμερα προσάρμοσε ανάλογα τις ρυθμίσεις. Αντίστοιχες ενδείξεις εμφανίζονται όταν φωτογραφίζετε φαγητό, το σκύλο ή τη γάτα σας και πάει λέγοντας. Για το μέσο χρήστη αυτό είναι μια μεγάλη διευκόλυνση. Δεν χρειάζεται να προσπαθεί να βγάλει άκρη με τις ρυθμίσεις, ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια. Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που κατά τη λήψη αντιλαμβανόμουν ένα είδος υπεροκορεσμού των χρωμάτων. Για παράδειγμα το γαλάζιο του ουρανού στη φωτογραφία ήταν κάποιες φορές πιο σκούρο. Το ίδιο επαναλήφθηκε και σε λήψεις που περιείχαν γκαζόν, που η κάμερα το αντιλαμβανόταν ως πρασινάδα (greenery) δίνοντάς του επίσης μια πιο σκούρα απόχρωση. Αν δίνετε λοιπόν σημασία στη λεπτομέρεια θα χρειαστεί λίγη προσοχή με τη χρήση του ΑΙ στο Huawei P20.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο κάνει την εμφάνισή της η τεχνητή νοημοσύνη είναι η υποβοήθηση στη σύνθεση του κάδρου. Σ’ αυτό το επίπεδο η κάμερα δεν επεμβαίνει αυτόματα αλλά υποδεικνύει στο χρήστη ένα πιθανό λάθος. Για παράδειγμα, στη φωτογράφιση ενός τοπίου πόσες και πόσες φορές έχουμε διαπιστώσει ότι οι γραμμές του ορίζοντα είναι διαγώνιες και όχι παράλληλες με τις γραμμές του κάδρου μας; Όταν λοιπόν το Huawei P20 Pro αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο λάθος υποδεικνύει στο χρήστη με ένα είδος ψηφιακής πυξίδας στην οθόνη πως θα πρέπει να κινήσει το κινητό ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον ορίζοντα.

Η κάμερα του Huawei P20 Pro περιλαμβάνει αρκετά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

-          δυνατότητα ρύθμισης ISO έως τα 102.400. Το πρώτο smartphone με αυτό το εύρος.

-          η μέγιστη ταχύτητα λήψης με ανενεργή οθόνη φθάνει τα 0,3 δευτερόλεπτα. Η λήψη γίνεται με διπλό πάτημα του πλήκτρου για τη μείωση του ήχου

-          προσφέρει δυνατότητα πρόβλεψης της κίνησης έτσι ώστε το αντικείμενο της λήψης να είναι πάντα εστιασμένο

-          καλύτερη ακρίβεια στη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού

-          αργή ταχύτητα video έως 960 καρέ το δευτερόλεπτο στα 720p (δες το παρακάτω βίντεο)

Η περιγραφή των φωτογραφικών δυνατοτήτων του Huawei P20 Pro θα ήταν ημιτελής αν δεν κάναμε κάποια αναφορά και στη μονόχρωμη κάμερα. Άλλωστε, η παρουσία της είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί για 3ο χρόνο τη σειρά P και Mate από τον ανταγωνισμό. Και σε αυτό το επίπεδο οι «μονόχρωμες» φωτογραφίες που προσφέρει το Huawei P20 Pro παραμένουν εξαιρετικές, πιο φωτεινές, με περισσότερη λεπτομέρεια και αφήνουν μια πολύ ευχάριστη γεύση στο χρήστη.

Η selfie κάμερα δεν είναι το δυνατό μου σημείο, αφού σπανίως τη χρησιμοποιώ, όμως ακόμα και εδώ, το smartphone της Huawei πιστεύω ότι καταφέρνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες των φίλων αυτών των φωτογραφιών. Η μπροστινή κάμερα προσφέρει μεγάλη ανάλυση, που φθάνει τα 24MP, ενώ στη διάθεση του χρήστη υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την «ωραιοποίηση» των αυτοπορτρέτων. 

Δες μερικές ακόμα φωτογραφίες

 

Huawei P20 Pro: πλήρες σε όλα τα επίπεδα

Όμως δεν είναι μόνο οι φωτογραφικές δυνατότητες που καθιστούν το Huawei P20 Pro μια κορυφαία πρόταση της αγοράς. Είναι και το σύνολο των χαρακτηριστικών του, εσωτερικών και εξωτερικών, που κάνουν το πακέτο που προσφέρει ξεχωριστό. Η αλήθεια είναι ότι η Huawei έκανε πολλές αλλαγές σε σχέση με τον πρόγονό του, το P10 ή P10 Plus, και ίσως λόγω αυτών των πολλών αλλαγών, το P20 και το P20 Pro δεν ακολούθησαν την αριθμητική συνέχεια των προηγούμενων μοντέλων. Ίσως ήταν και ένας τρόπος για να δείξει η κινέζικη εταιρεία ότι με τη συγκεκριμένη συσκευή αλλάζει εντελώς η συγκεκριμένη σειρά.

Από πλευράς επιδόσεων, το P20 Pro χρησιμοποιεί τον οκταπύρηνο επεξεργαστή της Huawei, Kirin 970, ο οποίος ενσωματώνει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο Νοέμβριο στο Mate 10 Pro. Ο συνδυασμός με τη μνήμη των 6 GB και τον αποθηκευτικό χώρο των 128 GB είναι εξαιρετικός και το P20 Pro ανταποκρίνεται με άψογο τρόπο στις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη. Από τη συσκευή δεν λείπει κάτι που πραγματικά να ζητάει ο χρήστης, ενώ προστέθηκε και η αδιάβροχη κατασκευή με βάση το standard IP67.

Ένα ακόμα σημαντικό ατού του Huawei P20 Pro είναι η αυτονομία του. Χάρη στη μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία των 4.000mAh αλλά και την ενεργειακή οικονομία του επεξεργαστή το Huawei P20 Pro είναι σίγουρο ότι δεν έχει ανάγκη φόρτισης μέσα στην ημέρα, ενώ για το μέσο χρήστη ο χρόνος αυτονομίας μπορεί να φθάσει ακόμα και τις δύο ημέρες.

HUAWEI P20 PRO,SMARTPHONES,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home