Φωτογραφίζοντας με τη Sony α9

Φωτογραφίζοντας με τη Sony α9

Πριν από μερικούς μήνες, τον προηγούμενο Απρίλιο, η Sony παρουσίασε την καλύτερη φωτογραφική μηχανή που έχει κατασκευάσει ποτέ, δημιουργώντας μια νέα σειρά, την α9. Μirrorless, με μικρό compact σώμα στα πρότυπα των μηχανών της σειράς α7, η Sony α9 ανεβάζει σημαντικά τον πήχη σε επίπεδο λειτουργιών και βέβαια τιμής. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για έναν επαγγελματία φωτογράφο (βεβαίως ανάμεσα στους κατόχους της θα βρεθούν και αρκετοί σκληροπυρηνικοί ερασιτέχνες) με τους ανθρώπους της Sony να θεωρούν ότι το νέο μοντέλο κάθεται εντελώς πάνω στις ανάγκες φωτογράφων "δράσης" που κινούνται κατά κύριο λόγο σε θέματα, όπως η άγρια ζωή ή τα αθλητικά γεγονότα. Θέματα δηλαδή που βρίσκονται σε κίνηση. Σε γρήγορη κίνηση. O λόγος; Ένα χαρακτηριστικό που κάνει την Sony α9 να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα λήψης έως και 20 καρέ το δευτερόλεπτο. Στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση, σε RAW format. Συνολικά το σερί των φωτογραφιών με ένα πάτημα στο κουμπί μπορεί να φθάσει τα 241 RAW αρχεία ή τα 362 jpeg. Μια δυνατότητα που επιτρέπει στον κάτοχό της να μην χάνει τη στιγμή που θέλει να αποθανατίσει, ιδιαίτερα σε πεδία, όπου η κίνηση του αντικείμενου της λήψης, η δράση, είναι απρόσμενη σε ένα μεγάλο βαθμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τότε, την προηγούμενη Άνοιξη, στο πλαίσιο του λανσαρίσματος της μηχανής, η Sony μας έδωσε την ευχέρεια να δούμε μερικές από τις δυνατότητες της συσκευής σε ένα από τα πιο ιστορικά γυμναστήρια στο Λονδίνο. Αντικείμενο των λήψεων ήταν αθλητές σε διάφορα αγωνίσματα, τους οποίους φωτογραφίζαμε κατά τη διάρκεια της εκγύμνασής τους. Αν θες να δεις το αποτέλεσμα, πάτα εδώ. Ο λόγος που δημιουργήσαμε τα gifs στο συγκεκριμένο θέμα ήταν για να αναδείξουμε την ταχύτητα με την οποία τραβάει η Sony α9.

Αυτές είναι επίσης μερικές στατικές λήψεις από τότε

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F4.5, ταχύτητα κλείστρου 1/1000 δευτ., ευαισθησία ISO 3200

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F2.8, ταχύτητα κλείστρου 1/1000 δευτ., ευαισθησία ISO 1250

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F2.8, ταχύτητα κλείστρου 1/1000 δευτ., ευαισθησία ISO 640

Λίγες ημέρες πριν, μέσα στο Σεπτέμβριο, είχαμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά στα χέρια μας την θαυμάσια Sony α9. Ως τελικό προϊόν πλέον, έτοιμο και για την ελληνική αγορά. Παρέα με την φωτογραφική μηχανή είχαμε και δύο πολύ καλούς φακούς: τον ευρυγώνιο zoom Vario-Tessar T E 16-35 mm F4 ZA OSS και τον σταθερό μεσαίο τηλεφακό FE 90 mm F2.8 Macro G OSS. Συνολικό κόστος εξοπλισμού κοντά στα 8.000 ευρώ. Νούμερο μεγάλο, πολύ μεγάλο αλλά όπως είπαμε και προηγουμένως η Sony α9 είναι μια ολοκληρωμένη επαγγελματική πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι για να αναζητήσεις άγρια ζωή στην Αθήνα (ώστε να δεις στην πράξη γιατί η Sony απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αυτήν την κατηγορία φωτογράφων) είναι κομματάκι δύσκολο. Οπότε βάλαμε σε εφαρμογή το plan B. Αυτό...

Ναι, καλά το κατάλαβες, συμμετείχαμε σε μια κανονική φωτογράφιση αυτοκινήτου για τις ανάγκες του gocar.gr, του αδελφού site για το χώρο της αυτοκίνησης. Αντικείμενό μας η νέα Jaguar F Pace αλλά και το Mini Cooper Cabrio.

Δείτε και πάλι ένα πρώτο δείγμα… Πάλι gifάκια…

Η νέα μηχανή της Sony είναι συναρπαστικά γρήγορη, επιτρέποντας στον κάτοχό της να αποθανατίσει το θέμα του τη στιγμή που το θέλει. Στα παραπάνω αρχεία βλέπουμε ότι για ένα σερί περισσότερων από 20 λήψεων, που τραβήχτηκαν σε μια (μόλις) στιγμή, η Sony καταφέρνει να διατηρεί πλήρως εστιασμένο το αυτοκίνητό μας. Αυτή η εντυπωσιακή ταχύτητά της φαντάζομαι ότι λύνει τα χέρια σε κάποιον φωτογράφο δράσης, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχει καταγράψει το στιγμιότυπο που θέλει. Έναν φωτογράφο π.χ. του National Geographic που θέλει να πιάσει την κίνηση ενός άγριου ζώου, το κυνήγι του ίσως, ή έναν φωτογράφο αθλητικών γεγονότων που θέλει να πιάσει την «αποφασιστική στιγμή» ενός γκολ, ενός νικητήριου πόντου, του τερματισμού.  

Έχοντας συνεχώς τη ρύθμιση στις συνεχόμενη λήψη συνεχίσαμε να φωτογραφίζουμε τα αυτοκίνητά μας, τραβώντας ριπές σε κάθε πέρασμά τους. Από τις ριπές αυτές απομονώσαμε μερικά στιγμιότυπα που δίνουν μια καλή γεύση για την ποιότητα των φωτογραφιών.

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F10, ταχύτητα κλείστρου 1/250 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Διαλέγεις ένα σημείο για φωτογράφιση και έρχεται ένα ελικόπτερο και προσγειώνεται δίπλα σου... Καθημερινά πράγματα...

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F20, ταχύτητα κλείστρου 1/60 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Χρησιμοποιώντας τόσο συχνά τη συνεχόμενη λήψη, βγάζεις και μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:

-    Είναι απαραίτητη η χρήση κάρτας μνήμης με υψηλό ρυθμό αποθήκευσης και μεγάλη χωρητικότητα. Τραβώντας 20 και πλέον λήψεις το δευτερόλεπτο (σε RAW και jpg) δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων στον οποίο μια κοινή κάρτα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Στη μέγιστη ανάλυση, το αρχείο jpg έχει μέγεθος από περίπου 5-10MB (ανάλογα με το αντικείμενο της λήψης), ενώ το αρχείο RAW κυμαίνεται σίγουρα πάνω από 20MB και μπορεί να φθάσει τα 25MB.

-    Σε περίπου 3,5 ώρες φωτογράφισης τραβήξαμε περίπου 800 φωτογραφίες. Υπερπαραγωγή φωτογραφιών που επιβαρύνει χρονικά τη διαδικασία επιλογής των καλύτερων λήψεων. Επιπλέον, αυτό σημαίνει επιβάρυνση αποθηκευτικού χώρου (π.χ. σκληρός δίσκος) αλλά και την ανάγκη συνολικά επιπλέον εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονικού υπολογιστή) υψηλών προδιαγραφών.

Επιστρέφοντας στη φωτογράφιση και αφού είχαμε στη διάθεσή μας και τον 90άρη φακό της Sony, εκμεταλλευτήκαμε τις δυνατότητές του και σε φωτογραφίες macro (πολύ κοντινές στο αντικείμενο λήψεις) για να αποτυπώσουμε εσωτερικές λεπτομέρειες των αυτοκινήτων.  

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F9, ταχύτητα κλείστρου 1/30 δευτ., ευαισθησία ISO 400

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F3,2, ταχύτητα κλείστρου 1/6 δευτ., ευαισθησία ISO 100

Στοιχεία λήψης: Διάφραγμα F3,2, ταχύτητα κλείστρου 1/80 δευτ., ευαισθησία ISO 400


Ταχύτητα vs ανάλυση

Για την επίτευξη της συναρπαστικά γρήγορης ταχύτητας λήψης η Sony έχει προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές στη συγκεκριμένη μηχανή. Συγκρίνοντάς την με ένα προηγούμενο μοντέλο π.χ. τη Sony α7R II, οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν κατεβάσει την ανάλυση στα 24MP (η α7R II προσφέρει 42MP αλλά ο ρυθμός λήψης της φθάνει τα 5 καρέ το δευτερόλεπτο). Ένα επίσης εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα σ’ αυτόν τον ρυθμό λήψης των 20 καρέ το δευτερόλεπτο ο χρήστης της Sony α9 μπορεί διαρκώς να εντοπίζει το αντικείμενό του καθώς απουσιάζει το φαινόμενο του blackout (το κλείσιμο του κλείστρου δεν έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει «μαύρο» στην οθόνη ή στο σκόπευτρο). Επιπλέον, ο φωτογράφος μπορεί να ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία του κλείστρου, μια δυνατότητα που σε χώρους, όπως ένα θέατρο ή ένα γήπεδο τένις, είναι επίσης σημαντική.

Άλλη μια σημαντική βελτίωση της Sony α9 είναι τα 693 σημεία εστίασης που προσφέρει στο καρέ, επιτυγχάνοντας κάλυψη 93%, παρέχοντας ιδιαίτερη ευελιξία στον κάτοχό της, καθώς το αντικείμενό του μπορεί να είναι εστιασμένο ακόμα και αν βρίσκεται κοντά στις γωνίες του κάδρου του.

 

Sony a9: το σώμα

Η Sony α9 διατηρεί τις σχεδιαστικές αρχές των προηγούμενων mirrorless DSLR της εταιρείας στη σειρά α7. Μικρό, στιβαρό σώμα, με την εργονομία να βοηθάει στο χειρισμό της μηχανής. Σε σχέση με τις προηγούμενες mirrorless η πιο διακριτή διαφορά είναι η προσθήκη περισσότερων επιλογών άμεσης πρόσβασης σε λειτουργίες με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο βέβαια την ύπαρξη ενός ακόμα δακτυλίου επιλογών στο πάνω μέρος. Μέσω του συγκεκριμένου δακτυλίου η Sony α9 προσφέρει άμεση πρόσβαση σε drive modes (για την επιλογή μεταξύ Single, Continuous σε διάφορες αναλύσεις, Self-Timer, Bracket) και focus modes. Προσαρμογές που βοηθούν το φωτογράφο να αλλάζει ρυθμίσεις πιο γρήγορα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφισης και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλει να προσφέρει. Αλλαγές βέβαια υπάρχουν και σε άλλα σημεία, όπως το λίγο μεγαλύτερο grip, που εξασφαλίζει καλύτερη αίσθηση στο χέρι. Η αύξηση στο μέγεθος του grip έχει ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερη μπαταρία, από αυτήν που χρησιμοποιούν οι προηγούμενες mirrorless της Sony (μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο).

 

Μια σημαντική προσθήκη της Sony α9 είναι η ύπαρξη υποδοχής για δύο κάρτες μνήμης, στοιχείο που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι απαιτητικοί φωτογράφοι στους οποίους απευθύνεται και η συγκεκριμένη μηχανή. Άλλωστε, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, χρησιμοποιώντας συχνά τη λειτουργία συνεχόμενης λήψης η κάρτα μνήμης γεμίζει γρήγορα, οπότε η παρουσία μιας δεύτερης μοιάζει να είναι μια απαραίτητη προσθήκη.

 

Συμπέρασμα

Έχοντας σταδιακά τοποθετηθεί σε όλες τις υποκατηγορίες των premium φωτογραφικών μηχανών, η Sony με την α9 τοποθετείται σε ένα ακόμα, εκείνο στην κορυφή της πυραμίδας. Μια κατηγορία που κυριαρχείται από τα μεγάλα σώματα, γεγονός που προσδίδει ένα ακόμα πλεονέκτημα της α9 σε σχέση με τον ανταγωνισμό: το μικρό και ελαφρύ δικό της σώμα.

Προφανώς για ένα ερασιτέχνη φωτογράφο, όπως εγώ, η Sony α9 υπερκαλύπτει τις ανάγκες του σε όλα τα επίπεδα. Όμως η Sony α9 απευθύνεται σε επαγγελματίες πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων και αναγκών. Το αν καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο κοινό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ερώτημα. Το σίγουρο είναι όμως ότι τους τσίγκλησε...

SONY A9,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home