Η εξομολόγηση του... δολοφόνου των εφημερίδων

Η εξομολόγηση του... δολοφόνου των εφημερίδων

Κάπου πριν την κατηφόρα του Σαββατοκύριακου και την ανηφόρα της εβδομάδας καταλήγει στην οθόνη το link με τη συνέντευξη του Craig Newmark στον Guardian. Μία από τις πολλές στιγμές που ζηλεύεις τους καλούς συναδέλφους της βρετανικής εφημερίδας.

Θα πεις τώρα ποιος είναι ο Craig και τι μας νοιάζει εμάς, που εδώ κάτω έχει (σχεδόν) πάντα ήλιο. O Newmark είναι ο ιδρυτής του Craigslist (η λίστα του Craig δηλαδή), της πρώτης μεγάλης υπηρεσίας δημοσίευσης δωρεάν μικρών αγγελιών στο διαδίκτυο. Σήμερα η πλατφόρμα έχει 50 δισ. προβολές σελίδων τον μήνα και ο ίδιος, στην ηλικία των 66 ετών, δρέπει τις δάφνες των κόπων του. Ομως οι κόποι του έχουν δύο αναγνώσεις. Πολλοί βρήκαν στις καταχωρίσεις του Craigslist αυτό που έψαχναν, από δουλειά ως και σύντροφο. Πολλοί όμως τον κατηγορούν πως με την υπηρεσία του έκοψε την παροχή οξυγόνου στις εφημερίδες, καθώς με το Craigslist το 1995 οι έντυπες μικρές αγγελίες άρχισαν να γίνονται περιττές. Οι μικρές αγγελίες παρήγαγαν -κατά μέσο όρο μεταξύ των αμερικανικών εφημερίδων- το 40% των εσόδων τους. Υπολογίζεται πως σε βάθος επταετίας το Craigslist αποστέρησε από τις εφημερίδες 5 δισ. σε έσοδα.

Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα πως “σκότωσε” τον Τύπο, όπως υποστήριζε ένα ρεπορτάζ των New York Times τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν ξέρουμε αν είναι από ενοχές ή από πραγματικό αλτρουιστικό ενδιαφέρον αλλά ο Newmark δώρισε πρόσφατα 6 εκατ. δολάρια στο Consumer Reports και άλλα 2,5 εκατ. δολάρια στον δημόσιο ραδιοσταθμό της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος θεωρεί πως ο Τύπος που μπορεί να εμπιστευτεί ο πολίτης αποτελεί το ανοσοποιητικό σύστημα της Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξή του στον Guardian ο Newmark λέει πως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα του online κόσμου και την οργανωμένη προπαγάνδα και παραπληροφόρησης. Λέει πως αυτή η κινητοποίηση πρέπει να είναι ανάλογη εκείνης στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 ή των Βρετανών στη Μάχη της Βρετανίας. Η νίκη δεν θα είναι μεν τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά το μέτρο της επιτυχιας θα είναι η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού εκδόσεων που θα μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Ενδιαφέρουσες θέσεις…

ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ,ΜΜΕ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home