Φήμες και αστικοί μύθοι

Φήμες και αστικοί μύθοι

Οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο -όποιον κλάδο και αν καλύπτουν- αρέσκονται στις φήμες. Και πολλές φορές μας αρέσει να επιμένουμε σε αυτές τις φήμες, ακόμη και αν διαψεύδονται κατηγορηματικά. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίζουν να δημιουργούνται αστικοί μύθοι.

Το γράφω αυτό με αφορμή την ιστορία με το Facebook που θα φτιάξει το δικό του smartphone. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το είχε διαψεύσει πριν από 9 μήνες, αλλά τα δημοσιεύματα συνεχίζονταν. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ερωτήθηκε και πάλι για το ίδιο θέμα και η απάντηση ήταν, για πολλοστή φορά, αρνητική.

Αντίστοιχοι «αστικοί» μύθοι υπάρχουν πολλοί ακόμη. Όπως, για παράδειγμα ότι η Microsoft θα αγοράσει τη Nokia αλλά και ότι η Apple ετοιμάζει τηλεόραση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει κινήσεις που έμοιαζαν αναίτιες και τελικώς αποδείχθηκαν ανούσιες και ζημιογόνες. Αν κάποιος καταλάβει γιατί η ΗΡ αγόρασε την Palm, όταν ήταν προφανές ότι η εξίσωση δεν έβγαινε, παρακαλείται να με πάρει τηλέφωνο να μου το εξηγήσει.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κινητό του Facebook. Ο Ζούκερμπεργκ και η ομάδα του Facebook γνωρίζουν ότι δεν τους συμφέρει να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα κατασκευάζοντας ένα smartphone αποκλειστικά για χρήση των εφαρμογών του Facebook. Το hardware θέλει άλλες δεξιότητες και μεγάλες επενδύσεις, ενώ έχει και χαμηλά περιθώρια κέρδους. Να έχει το Facebook συνεργασία με τους μεγάλους κατασκευαστές για να είναι βελτιωμένη η εμπειρία του χρήστη είναι λογικό και το έχει δοκιμάσει με την HTC (θυμάστε το ChaCha;). Αλλά δικό του κινητό, γιατί; Ακόμη και η Google άλλον βάζει και φτιάχνει τις Nexus συσκευές της.

Για το Facebook το σημαντικότερο θέμα είναι η εμπειρία του χρήστη σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και αν βρίσκεται. Το ίδιο και με το Twitter, όπου είχα την ευκαιρία να ρωτήσω τον Ντικ Κοστόλο αν θα φτιάξει ένα Twitter κινητό και η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Όχι». Δεν υπάρχει λόγος.

Αντίστοιχα, δεν θεωρώ ότι η Microsoft έχει λόγο να αγοράσει τη Nokia. Και αν νομίζετε ότι η Microsoft –λόγω Surface- αποφάσισε να μπει στο χώρο του hardware, πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής: το Surface δημιουργήθηκε για να μπορεί η Microsoft να δείξει στους συνεργάτες της πως πρέπει να είναι το tablet με Windows 8. Γιατί απ’ όσα είχε δει, μάλλον tablet της προκοπής με Windows 8 δεν θα βλέπαμε. Παρεπιμπτόντως, παίζω και στοίχημα ότι αν κάποιος από τους μεγάλους κατασκευαστές (π.χ. HP, Lenovo, Dell, Toshiba, Sony, Asus ή Acer) παρουσιάσει ένα tablet με ποδαράκι και πληκτρολόγιο αντίστοιχα με εκείνα στο Surface, η Microsoft δεν πρόκειται να αντιδράσει!

Όσο για την Apple τηλεόραση, η άποψη μου είναι πως σκέφτονται να κάνουν κάτι στο χώρο του σαλονιού, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι κάτι που θα έχει μία οθόνη 42 ιντσών με το «μηλαράκι» επάνω της. Το Apple TV, το set-top box του αμερικανικού κολοσσού, δεν έχει κάνει την αίσθηση που έχουν δημιουργήσει άλλα προϊόντα της εταιρείας, αλλά το περιβάλλον του είναι πλέον πολύ κοντά στο iOS. Το ενδεχόμενο λοιπόν να δούμε το iOS να εγκαθίσταται στο Apple TV και να υπάρχει πρόσβαση στις εφαρμογές του Apple Store. Με αυτόν τον τρόπο η τηλεόραση πάνω στην οποία είναι συνδεδεμένο το set-top box θα λειτουργεί ως ένα τεράστιο iPad, ενώ π.χ. ένα iPod Touch θα μπορούσε να λειτουργεί ως τηλεχειριστήριο ή ως χειριστήριο για παιχνίδια. Αυτό είναι ένα σενάριο που μου φαίνεται πιο κοντά σε αυτό που θα δούμε ενδεχομένως και μέσα στο 2013…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home