H Apple, οι λιανέμποροι και τα δεδομένα των χρηστών

H Apple, οι λιανέμποροι και τα δεδομένα των χρηστών

Στο μακρινό 1992 σε έναν από τους διαλόγους της ταινίας «Sneakers» (ο Δημήτρης συνεχώς μου υπενθυμίζει τον τίτλο της), o Ben Kingsley λέει στον Robert Redford: “o κόσμος δεν ελέγχεται πλέον από εκείνους που κατέχουν τα όπλα, την ενέργεια ή τα χρήματα. Ελέγχεται από αυτούς που κατέχουν την πληροφορία, τα δεδομένα”.

 

22 χρόνια μετά και σίγουρα όχι για πρώτη φορά, το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Apple Pay και η διαμάχη της αμερικάνικης εταιρείας με τους μεγάλους λιανέμπορους, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα προφητικά λόγια του Ben Kingsley. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν και η Apple ανακοίνωσε την υπηρεσία Apple Pay έδωσε έμφαση σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. «Τα δεδομένα των χρηστών, κάθε φορά που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να κάνουν μια αγορά δεν μοιράζονται με κανέναν άλλο αλλά παραμένουν αποθηκευμένα και ασφαλή στη συσκευή» (την αναφορά μπορείς να την βρεις εδώ). Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple θεωρεί δικό της περιουσιακό στοιχείο τον πελάτη της και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία.

Σ’ αυτήν την σχεδόν «μονοπωλιακή» συμπεριφορά της, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συμμάχισε αναγκαστικά, καθώς στο «πρόσωπο» της Apple βλέπει τον μεγάλο παίκτη που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (τους λόγους προσπαθήσαμε να τους αναλύσουμε λίγες μέρες πριν) όμως όπως φαίνεται δεν έχει πείσει τον άλλο απαραίτητο κρίκο της αλυσίδας, τους λιανέμπορους.

Οι τελευταίοι, όπως είναι λογικό και ζητώ συγνώμη για την κυνικότητά μου, θεωρούν από την πλευρά τους δικό τους περιουσιακό στοιχείο τους πελάτες. Θέλουν τα δεδομένα των χρηστών και δείχνουν όπως φαίνεται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την «περιουσία» τους με τα δικά τους μέσα. Παρόλο λοιπόν που 25 με 30 περίπου εταιρείες-λιανέμπορους συντάχθηκαν με το Apple Pay, ένας διπλάσιος αριθμός (60 μέχρι στιγμής, ανάμεσα στις οποίες και η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο, η Wal-Mart) αρνείται να μπει στο “σύστημα της Apple” αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη λύση mobile wallet και ετοιμάζει τη δική της απάντηση: την εφαρμογή CurrentC. Εκτός από τη Wal-Mart στη συμμαχία αυτή (Merchant Customer Exchange - MCX) μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος μερικά ακόμα πολύ μεγάλα ονόματα: Best Buy, Gap, Dunkin' Donuts, Wendy's, αλλά όπως διαβάζουμε και στο TechCrunch το σύνολο σχεδόν των βενζινάδικων στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι των παραπάνω εταιρειών δεν αρνούνται τα κίνητρά τους σε αυτήν την κίνηση και την έχουν δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό. «Θέλουμε να προστατεύσουμε και να ελέγχουμε τα δεδομένα των πελατών μας» φέρεται να έχει δηλώσει σε συνέδριο ανώτατο στέλεχος της Dunkin Brands, πριν από 1,5 χρόνο, ενώ αντίστοιχη ήταν και η γλώσσα πολλών ακόμα στελεχών που συμμετείχαν στο ίδιο συνέδριο.

Σε γενικές γραμμές, οι βασικές διαφορές της εφαρμογής CurrentC με το Apple Pay είναι δύο: το Apple Pay χρησιμοποιεί την τεχνολογία NFC και υποστηρίζει ταυτόχρονα το σύνολο των πιστωτικών καρτών των τραπεζών, ενώ η CurrentC χρησιμοποιεί την κάμερα και υποστηρίζει κάθε κατάστημα που αποφασίζει να μπει στο σύστημα.  Από εκεί και πέρα, όπως επίσης διαβάζουμε στο Tech Crunch, η εφαρμογή των λιανέμπορων, θα υποστηρίζει ενδεχόμενα προγράμματα ανταμοιβής πελατών, εκπτώσεις, κουπόνια και γενικότερα τις προωθητικές ενέργειες των καταστημάτων. Το σημαντικότερο όμως σημείο αφορά ότι καθώς οι συναλλαγές θα δρομολογούνται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των χρηστών, δεν θα υπάρχουν οι προμήθειες της τάξεως 2-3% που ζητούν οι τράπεζες για τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες. Σ' αυτό το σημείο μάλιστα αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα αμερικάνικα ΜΜΕ, η κόντρα των καταστημάτων με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ενδεικτικό παράδειγμά της είναι η τοποθέτηση που αποδίδεται στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Wal-Mart. "Δεν ξέρω αν θα πετύχει o MCX, δεν με ενδιαφέρει, αρκεί να υποφέρει η Visa" φέρεται να δήλωσε σε ιδιωτική συζήτησή του ο κ. Lee Scott.

Επιστρέφοντας στην αντιπαράθεση λιανέμπορων και Apple το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε το σαββατοκύριακο, όταν δύο γνωστές αλυσίδες στις ΗΠΑ, οι CVS και Rite Aid έκοψαν τη λειτουργία της λύσης της Apple μέσα στα καταστήματά τους γιατί θέλουν να εξερευνήσουν άλλες λύσεις κινητών πληρωμών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις στους New York Times εκπρόσωπος της δεύτερης.

Που θα οδηγήσει και ποιος θα κερδίσει αυτήν την αντιπαράθεση; Μάλλον είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κάποιος στην παρούσα στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι γύρω από τον καταναλωτή παίζεται μια παρτίδα "σκάκι" που έχει αυτόν ως κύριο αντικείμενό της. Και στο τέλος αυτός θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον από τους δύο παίκτες θα πρέπει να συνταχθεί και που θα "χαρίσει" τα προσωπικά του δεδομένα...

APPLE PAY,ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home