Ξεκαθάρισμα στη Google και προβληματισμοί

Ξεκαθάρισμα στη Google και προβληματισμοί

Πέρασε σχεδόν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι όμως η ανακοίνωση της Google ότι από τις 15 Ιανουαρίου 2012 πρόκειται να καταργήσει μια σειρά από προϊόντα/υπηρεσίες της, χρήζει κατά τη γνώμη μου κάποιας προσοχής· σαφώς πρόκειται για κάτι λιγότερο εντυπωσιακό από την πιθανή εμπλοκή της εταιρείας με τη Yahoo! αλλά σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς μας δίνει ένα μέτρο της πορείας της εταιρείας –και, ίσως, και του ίδιου του Ίντερνετ.

Η ανακοίνωση αφορά προϊόντα/υπηρεσίες που ούτως ή άλλως ξέραμε ότι δεν πάνε καλά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Buzz, μιας από τις πιο παταγώδεις αποτυχίες της Google και αφορμής για αμέτρητα σχόλια σχετικά με την τύχη της μεγάλης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Έχοντας καταφέρει να κινήσει το ενδιαφέρον ελάχιστης μερίδας του online κοινού, το Buzz (και το ΑΡΙ του) είναι το πρώτο «θύμα» του ξεκαθαρίσματος της Google, ενώ ακολουθούν (πάντα ως τις 15 Ιανουαρίου) τα ακόμα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, Code Search (μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης για προγράμματα ανοιχτού κώδικα), Jaiku (ένα σύστημα ενημέρωσης φίλων), iGoogle (μια ακόμα απόπειρα για SNS) και University Research Program (ένα ΑΡΙ που επιτρέπει πρόσβαση σε συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς ερευνητές). Παράλληλα, έκλεισε εντελώς και το Google Labs (ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της εταιρείας) ενώ τα Boutiques.com και Like.com ενσωματώνονται στο Google Product Search.

Με την προσοχή του κοινού της αγοράς στραμμένη στη βασική μηχανή αναζήτησης, στο Google +, στο Android και στο AdWords, η κατάργηση των παραπάνω μάλλον ακούγεται σχετικά αδιάφορη –σε τελική ανάλυση, πολύ λίγος κόσμος τα χρησιμοποιούσε, και γι αυτό η εταιρεία αποφάσισε να τα κλείσει. Όμως αυτό που χρήζει προσοχής είναι ότι η Google αρχίζει να γίνεται κάπως πιο συγκεκριμένη και δείχνει να θέλει να εγκαταλείψει σταδιακά την τακτική της εμπλοκής στα πάντα. Επιχειρηματικά κάτι τέτοιο βγάζει απολύτως νόημα, όμως από την πλευρά της εξέλιξης του Ίντερνετ, προσωπικά ομολογώ ότι αισθάνομαι κάπως άβολα· ένα πράγμα που όχι μόνο μου έκανε πολύ συμπαθή τον Λάρι Πέιτζ αλλά και με έκανε αισιόδοξο για ευρύτερες εξελίξεις στο Δίκτυο ήταν αυτή ακριβώς η διάθεση εμπλοκής του κ. Πέιτζ και της εταιρείας του σε ό,τι είχε σχέση με το Ίντερνετ.

Φυσικά δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν εις βάρος του bottom line μιας εταιρείας η οποία αυτή τη στιγμή αξίζει πάνω από 35 δις δολάρια. Και από την άλλη πλευρά, το Ίντερνετ έχει δείξει ότι έχει τεράστια δυνατότητα να βγάζει λαγούς από καπέλα και, συνήθως, από εκεί που δεν το περιμένει κανείς: η ίδια η Google είναι μια τέτοια περίπτωση, το ίδιο και το Facebook, το Twitter και δεκάδες άλλες περιπτώσεις πριν από αυτές. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι καλό στον κύκλο των «μεγάλων παιδιών» να υπάρχει τουλάχιστον ένα που να έχει και τέτοιες βλέψεις πέρα από αυτή της μεγιστοποίησης των εσόδων του. Αν μη τι άλλο, για τη διατήρηση μιας «ισορροπίας υπερδυνάμεων» –ας μην ξεχνάμε ότι μια τέτοια ισορροπία, σε έναν άλλον τομέα, είναι που κράτησε τον πλανήτη ακέραιο στις σκοτεινές δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ ΠΠ.

Κάτι τελευταίο, και μιλώντας για σκοτεινές δεκαετίες: με το Google + να φιγουράρει ανάμεσα στα σημαντικά για τη Google πρότζεκτ, γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι τον τόνο για την πορεία του Ίντερνετ τη δίνει αυτή τη στιγμή και το κομμάτι του που λέγεται «social networks». Και όσο και αν είμαι αναφανδόν υπέρ της πλευράς αυτής του δικτύου, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που η ατμομηχανή που την κινεί αυτή τη στιγμή είναι μια εταιρεία και δη μια εταιρεία που δε με έχει πείσει καθόλου για την Ιντερνετική κουλτούρα και ηθική, τόσο τη δική της όσο και της πλειονότητας των χρηστών της...

GOOGLE APPS-SERVICES,GOOGLE,WEB,SOCIAL MEDIA,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home