Τεχνοβοφικός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι...

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Bath, τα επίπεδα τεχνοφοβίας καθορίζονται από τη στιγμή που βρισκόμαστε στη μήτρα (!)

Deasy @ 18.10.2010
Τεχνοβοφικός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι...

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όπως ανέδειξε έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Bath στην Αγγλία, η στάση μας απέναντι στην τεχνολογία καθορίζεται από τη στιγμή που βρισκόμαστε στη μήτρα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτιθόμαστε όταν ακόμα βρισκόμαστε στην κοιλιά των μητέρων μας έχουν επίδραση στον τρόπο ανάπτυξης του εγκεφάλου, που καθιστά πιο εύκολο ή πιο δύσκολο στο άτομο να αντιληφθεί την τεχνολογία.

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια του επικεφαλή της ομάδας έρευνας, Mark Brosnan. "Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πως η έκθεση στην τεστοστερόνη, πριν τη γέννηση, καθορίζει τόσο έντονα τους βαθμούς στο Πανεπιστήριο, 20 χρόνια μετά. Χαμηλά επίπεδα εκθεσης φαίνεται ότι σχετίζονται με άγχη και στρες που προκαλεί η χρήση νέων τεχνολογιών στο άτομο."

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα των προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη ήταν υψηλότερες σε σπουδαστές της επιστήμης υπολογιστών.

Τα επίπεδα έκθεσης, όσο και αν σας φανεί παράδοξο, μετρήθηκαν με τη σύγκριση της διαφοράς του μεγέθους συγκεκριμένων δαχτύλων των χεριών. Ειδικότερα, συγκρίνοντας τον παράμεσο των μαθητών με το δείκτη, όπου η μεγαλύτερη διαφορά μήκους δείχνει και αντίστοιχα υψηλότερη προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη. Η έρευνα χρησιμοποίησε ως δείγμα 150 φοιτητές πληροφορικής και σε κάθε περίπτωση βρέθηκε μια σαφής σύνδεση μεταξύ των βαθμών του φοιτητή και τη σχετική διαφορά ανάμεσα στα δύο δάχτυλα που αναφέραμε προηγουμένως. Αντίστοιχα, η έρευνα μελέτησε και 119 φοιτητές άλλων κλάδων, εξάγοντας αντίστοιχα συμπεράσματα, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην τεχνολογία.

Τέλος, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτιθόμαστε κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν γενικότερα αντίκτοιπο στην ευασθησία μας προς το άγχος και το στρες. Όσο μικρότερα είναι τα επίπεδα, τόσο πιο ευαίσθητοι είμαστε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr Brosnan, "η σχέση μεταξύ προγεννητικής έκθεσης στην τεστοστερόνη και την ευαισθησία στο άγχος θα μπορούσε στη συνέχεια να είναι χρήσιμη, ώστε να υπάρχει αντίστοιχη προσαρμογή της πληροφόρησης με τέτοιο τρόπο, που να βοηθάει το άγχος σχετικά με τις νέες τεχνολογίες".

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home