To μέλλον της κινητής από τον Tim Berners Lee

Τέσσερα σημεία που προκαλούν ανησυχία

Deasy @ 15.09.2010
To μέλλον της κινητής από τον Tim Berners Lee

Στο Λονδίνο και στο πλαίσιο του Nokia World 2010 μίλησε σήμερα το πρωί ο Sir Tim Berners-Lee, ευρύτερα γνωστός ως ο εφευρέτης του Παγκοσμίου Ιστού (WWW), ο οποίος αναφέρθηκε στο μέλλον της κινητής, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τις θετικές επιπτώσεις όσο και τα σημεία τα οποία προκαλούν ανησυχία. Ο Tim Berners-Lee δεν ξέχασε να ενθαρρύνει τους developers να αναπτύσουν εφαρμογές για όλες τις συσκευές (ανεξαρτήτως τύπου – ακόμα και αυτές που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα), αναλύοντας όμως και τους τομείς στους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα: ιδιωτικότητα, λογοδοσία, ουδετερότητα του δικτύου και παροχή πρόσβαση στο 80% του πληθυσμού της γης που δεν διαθέτει πρόσβαση στο World Wide Web.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Berners-Lee αναφέρθηκε στις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι συσκευές τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας ως κορυφή του παγόβουνου τη δυνατότητα των συσκευών να γνωστοποιούν τη γεωγραφική θέση τους. «Οι συσκευές  ξέρουν τόσα πολλά για το χρήστη πλέον, όπως η γεωγραφική θέση, η κατεύθυνση κ.λπ. και οι μελλοντικές συσκευές μπορούν να γνωρίζουν περισσότερα, όπως το ιατρικό ιστορικό των χρηστών και τη φυσική τους κατάσταση.  

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Tim Berners-Lee αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση των δεδομένων που υπάρχουν διαθέσιμα στο Internet και η οποία οδηγεί τις εξελίξεις στο Διαδίκτυο. «Λιγότερο από 10 χρόνια πριν, οι πληροφορίες στο Internet παρέχονταν σε ένα μεγάλο βαθμό σε μορφή PDF, που μπορεί επίσης να προέρχονταν από ένα σκαναρισμένο αρχείο και για να μεταδώσει κάποιος την πληροφορία, θα έπρεπε να ξαναγράψει το περιεχόμενο του αρχείου. Σήμερα, οι ίδιες πληροφορίες είναι πολύ πιο προσιτές και βλέπουμε όλους τους οργανισμούς και τις εταιρείες να ανταγωνίζονται ποιος/ποια θα προσφέρει με τον πιο εύκολο τρόπο και με τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία την πληροφορία.»

Αυτή η έκρηξη στα διαθέσιμα δεδομένα είναι και αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις στα κινητά τηλέφωνα, όπως στο Internet, σύμφωνα με τον κ. Berners-Lee. Από την πιο απλή εφαρμογή που αφορά ένα ημερολόγιο, μέχρι τις πιο προηγμένες που χρησιμοποιούν τη γεωγραφική θέση ή την τεχνολογία augmented reality.  

 

Τέσσερις τομείς ανησυχίας για την κινητή

Παράλληλα όμως με την εξέλιξη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Berners-Lee ανέφερε και τους τέσσερις τομείς πάνω στους οποίους η κινητή θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της, καθώς τίθονται σημαντικά ζητήματα.

 

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Η πρόκληση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι ένας από τους τομείς στους οποίους πολλές εταιρείες, τόσο από την κινητή όσο και από άλλους χώρους, ασχολούνται έντονα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, στα κινητά τηλέφωνα, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο πρόβλημα του χρήστη να μοιράζεται τη γεωγραφική του θέση, να αντιλαμβάνεται αν μοιράζεται ζωτικής σημασίας πληροφορία, να έχει απόλυτο έλεγχο σ’ αυτήν την πληροφορία και να γνωρίζει ποιος έχει πρόσβαση σ’ αυτήν.  Η πρόκληση έγκειται στο να λάβει όλα τα παραπάνω, χωρίς όμως να επέμβουμε στην εμπειρία που λαμβάνει ο χρήστης από τη συσκευή.

Η λύση, σύμφωνα με το ίδιο, μπορεί να δοθεί εφόσον επαναπροσδιορίσουμε τις ιδέες μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα καταλήξουμε να δούμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής από μια διαφορετική οπτική γωνία".

 

Ευθύνη

Προς την ίδια κατεύθυνση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, οι εταιρείες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες μας, έχουν και την ευθύνη για την κατασκευή συστημάτων που σέβονται τα συγκεκριμένα δεδομένα.  Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε  "υπεύθυνες" εταιρείες που είναι υπόλογες για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας. Ήδη μάλιστα πολλές επιχειρήσεις ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά καμία δεν έχει δημιουργήσει μια πετυχημένη φόρμουλα.

 

Ουδετερότητα

Η ιδέα της ουδετερότητας του δικτύου είναι ένα αγαπημένο θέμα εδώ και αρκετό καιρό για τον Tim Berners-Lee. Για τον ίδιο αυτή η ιδέα αφορά κανονισμούς που απαγορεύουν σε μία εταιρεία να ιεραρχεί την ταχύτητα ή την πρόσβαση που παρέχει στα δεδομένα της σε κάποια άλλη εταιρεία. Ουδετερότητα, η οποία βρίσκει εμπόδια στην πολιτική των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν σημαντικά κίνητρα και οφέλη για να μην προσφέρουν, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας μπορεί να θέλουν να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες VoIP.

 

Πρόσβαση στο Web από τον υπόλοιπο κόσμο

Ο ίδιος ο Tim Berners-Lee εμπλέκεται ενεργά στο συγκεκριμένο ζήτημα μέσω του ιδρύματος webfoundation.org που εργάζεται υπέρ της παροχής πρόσβασης στο Internet του 80% του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο. Παραδόξως, σύμφωνα με τον Tim Berners-Lee ο αποκλεισμός αυτός δεν οφείλεται εξολοκλήρου στη μη ύπαρξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά σε άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα οι ακριβές ταρίφες των εταιρειών, οι οποίες αποκλείουν μια μερίδα του κοινού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν τα τιμολόγια για την πρόσβαση στο Internet, καθώς το κοινό είναι σίγουρο ότι μόλις πάρει μια γεύση από αυτά που μπορεί να κερδίσει από το Διαδίκτυο, θα είναι εν δυνάμει κοινό τιμολογίων που προσφέρουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Επομένως και περισσότερα έσοδα στις εταιρείες.

NOKIA,NOKIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home