Πώς βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό μας.

Όσα πρέπει να ξέρουμε κάθε φορά που πατάμε το κουμπί για την φωτογραφία από το κινητό μας.

Deasy @ 04.09.2009
Πώς βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό μας.

Όταν αγόραζα το κινητό με την 3megapixels κάμερα ήμουν σίγουρος ότι οι λήψεις μου δε θα ήταν ποτέ ξανά θολές και επιτέλους θα ανέβαζα αξιοπρεπείς φωτογραφίες στο facebook χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάω την ψηφιακή κάμερα συνέχεια μαζί μου. Κανείς δε με είχε ενημερώσει ότι τα megapixels δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μονάδα μέτρησης των pixels που μπορεί ο αισθητήρας της κάμερας να απαθανατίσει σε μια φωτογραφία. Κι αυτό δεν εξασφαλίζει καλές φωτογραφίες παρά μόνο καλές εκτυπώσεις μεγαλύτερου μεγέθους.

Το σημαντικότερο ρόλο στην καλής ποιότητας εικόνα παίζουν ο αισθητήρας και ο φακός. Δυστυχώς, οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρίες χρησιμοποιούν φθηνούς αισθητήρες και πλαστικούς φακούς σε αντίθεση με το γυαλί που χρησιμοποιείται στις καλές μηχανές. Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη το οπτικό ζουμ που έχουν οι περισσότερες κάμερες κινητών, αντί για ψηφιακό.

Ποιά είναι η λύση, λοιπόν; Πριν πετάξετε το κινητό σας τα σκουπίδια, αναλογιστείτε τα λεφτά που δώσατε γι’αυτό και το πόσα ακόμα θα χρειαστείτε για να πάρετε άλλο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τη κάμερα του κινητού σας σαν μια απλή φωτογραφική κάμερα λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του κινητού τηλεφώνου.

Πρώτα απ’όλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός. Τα κινητά τηλέφωνα συνήθως δεν έχουν φλας (ακόμη κι αν έχουν είναι ledάκια χαμηλής ενέργειας) και ο φακός τους δεν εχει ικανοποιητική φωτοευαισθησία. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να φωτίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που φωτογραφίζετε και επίσης να βεβαιωθείτε ότι το φως βρίσκεται πάντα μπροστά από το πρόσωπο ή το αντικείμενο που τραβάτε, αλλιώς θα φαίνεται σα μια σκούρη φιγούρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά στις φωτογραφίες από κινητό τηλέφωνο είναι η θολή εικόνα. Οι κάμερες των κινητών δε διαθέτουν κλείστρο, αντίθετα χρησιμοποιούν software που λέει στην κάμερα πόση ώρα να καταγράφει το φως που έρχεται μέσα από το φακό. Επειδή, όμως, ο εσωτερικός επεξεργαστής και το software είναι συνήθως αργά, το διάστημα από τη στιγμή που εσείς πατάτε το κουμπί μέχρι την ώρα που απαθανατίζεται η φωτογραφία μπορεί να είναι ακόμη και ένα δευτερόλεπτο ή παραπάνω. Όσο πιο πολύ κράταει αυτή η διαδικασία τόσο πιθανότερο είναι να κουνήσετε το χέρι σας και η φωτογραφία να βγει θολή. Σαν λύση, μπορείτε να σταθείτε με την πλάτη σε ένα τοίχο για στήριξη ή να χρησιμοποιήσετε το ένα σας χέρι σαν τρίποδο στηρίζοντάς το πάνω στο τραπέζι.

Τέλος, μια κλασσική συμβουλή από το χώρο της φωτογραφίας θα σας βοηθήσει. Μην τοποθετείτε το αντικείμενο ή το πρόσωπο που φωτογραφίζετε στο κέντρο της εικόνας αλλά στο πλάι. Αυτό θα δώσει ισορροπία και ενδιαφέρον στις φωτογραφίες σας.

PHOTOGRAPHY,MOBILE COMPUTING,TIP OF THE DAY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home