Δεν ξέρουμε αν το παρατηρήσατε το τελευταίο διάστημα αλλά όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά ασφάλειας που έχουν πολιτικές ή οικονομικές προεκτάσεις. Ακόμα και στη χώρα μας, όπου η λέξη χάκερ ήταν -σε ένα βαθμό- άγνωστη λέξη (παρότι λέγεται ότι υπάρχει μια πολύ ζωντανή κοινότητα hackers στην Ελλάδα), ήρθε να κυριαρχήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην ειδησεογραφία των ελληνικών ΜΜΕ. Αντίστοιχα, από τη στιγμή που είχαμε τα περιστατικά με το Wikileaks και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις από την ακτιβιστική ομάδα Anonymous πριν μερικούς μήνες σε χρηματοπιστωτικούς φορείς και άλλους ισχυρούς παράγοντες, η συχνότητα αυτών των επιθέσεων φαίνεται να έχει αυξηθεί. Τελευταίο περιστατικό η φερόμενη επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ως προς τα ακριβή αποτελέσματά της.
Σ’ αυτόν τον κυβερνοπόλεμο που έχει ξεσπάσει και έχει κατά κύριο λόγο πολιτικές προεκτάσεις, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφάλειας είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες για την ένταση τέτοιων φαινομένων. Βασιζόμενες προφανώς στο έντονο πολιτικο-οικονομικό κλίμα των τελευταίων χρόνων, θεωρούσαν (χωρίς να έχουν άδικο) αναμενόμενο σε ένα βαθμό ότι θα υπήρχε και κάποια αντίδραση από τις καταπιεσμένες (με ή χωρίς εισαγωγικά) κοινωνικές ομάδες και μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει και εκείνες τις φωνές που πιστεύουν ότι το κλίμα καλλιεργείται σε ένα βαθμό και η έντασή του δεν είναι αυτή που περιγράφεται από την καθημερινή ειδησεογραφία, για τα εκάστοτε συμφέροντα που πιθανώς να εξυπηρετούν.
Σχόλια