Το #freewifi της Νέας Υόρκης

Deasy @ 02.02.2015
Το #freewifi της Νέας Υόρκης

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη της Νέας Υόρκης θα αναπτύξει δωρεάν WiFi δίκτυο υψηλών ταχυτήτων για τους πολίτες και τους επισκέπτες της παρουσιάζει σήμερα το Gigaom, δημιουργώντας στο μυαλό μας παραλληλισμούς με… αντίστοιχες ελληνικές εξαγγελίες.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο αμερικάνικο site, το σχέδιο του δημάρχου της αμερικάνικης μεγαλούπολης δεν προϋποθέτει ούτε ένα δολάριο φόρους για τους κατοίκους της. Αντιθέτως, το project θα προσφέρει έσοδα στο δήμο που θα αγγίξουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Την υλοποίησή του έχει αναλάβει η CityBridge μια σύμπραξη τεσσάρων εταιρειών, στην οποία ο δήμος της Νέας Υόρκης έχει παραχωρήσει τους παλιούς τηλεφωνικούς θαλάμους της πόλης. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς το χώρο που καταλάμβαναν. Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι θα αντικατασταθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό με “κολώνες” (μη φαντάζεσαι αυτές της ΔΕΗ, δες τις σχετικές φωτογραφίες) που θα λειτουργούν ως WiFi hotspots παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στο Internet (σε απόσταση έως και 50 περίπου μέτρα), ενώ επιπλέον θα λειτουργούν και ως σταθμοί φόρτισης για συσκευές, θα ενσωματώνουν ένα Android tablet για κάποιον που δεν έχει κάποια συσκευή πάνω του και θα παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν τηλεφωνικών κλήσεων οπουδήποτε μέσα στις ΗΠΑ. Με βάση τις προδιαγραφές του έργου, κάθε «κολώνα» θα πρέπει να παρέχει ταχύτητες 1Gbps, υποστηρίζοντας την ταυτόχρονη σύνδεση έως και 256 συσκευών.

Όμως, η CityBridge είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία, οπότε θα πρέπει να παράγει κέρδη. Στόχος λοιπόν είναι να δημιουργεί τα κέρδη της μέσα από διαφήμιση, αφού οι «κολώνες» που θα τοποθετηθούν θα έχουν τη δυνατότητα εμφάνισης outdoor διαφήμισης. Ωστόσο, θα υπάρχει και ένα μικρός αριθμός τέτοιων κατασκευών, χωρίς διαφήμιση. Με βάση το σχεδιασμό και στη διάρκεια του δωδεκαετούς πλάνου υλοποίησης του project, η CityBridge θα τοποθετήσει συνολικά 10.000 «κολώνες».

Το χτίσιμο του #freewifi της Νέας Υόρκης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2015.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,WiFi,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home