Προσεχώς WiFi και 5G στο μετρό της Αθήνας

Προσεχώς WiFi και 5G στο μετρό της Αθήνας

Επτά χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες περί πρόσβασης στο Internet στους σταθμούς του μετρό, η προσπάθεια μπαίνει σε μια πιο ολοκληρωμένη φάση και μέσα στα επόμενα χρόνια οι επιβάτες του μετρό αναμένεται να απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Internet τόσο στους σταθμούς όσο και στους συρμούς, χάρη σε δύο δράσεις που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, η πρώτη δράση περιλαμβάνει την εγκατάσταση WiFi hotspots στους σταθμούς και των τριών γραμμών μετρό της πρωτεύουσας. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης εντάχθηκε πλέον στο έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση WiFi hotspots σε 2.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η δράση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στο Internet στους επιβάτες του μετρό. 

Στη δεύτερη δράση περιλαμβάνεται η κάλυψη των τυφλών σημείων που αφορούν κατά κύριο λόγο τους κινούμενους συρμούς, καθώς σήμερα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των διαδρομών ο χρήστης αποκόπτεται τελείως από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Για το λόγο αυτό, έπειτα από προτροπή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τη συμβολή του Υπερταμείου, προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με την Cosmote και την εταιρεία διαχείρισης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη δικτύου 4G/5G. Το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και με χρονικό ορίζοντα τα 2,5 χρόνια από σήμερα, καθώς οι απαραίτητες εργασίες θα πραγματοποιούνται τις ώρες που δεν κινούνται οι συρμοί του μετρό. Σε ένα στενό χρονικό παράθυρο, μικρότερο των τριών ωρών ανά ημέρα, όμως από το Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η λειτουργία σε πέντε συρμούς του μετρό και τις σήραγγες μεταξύ τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και το 2014 είχαν εγκατασταθεί WiFi Hotspots σε επτά σταθμούς του μετρό με στόχο αργότερα να καλυφθεί όλο το δίκτυο. Ωστόσο, το έργο πάγωσε και δεν συντηρήθηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των WiFi Hotspots που είχαν εγκατασταθεί.

ΜΕΤΡΟ,WiFi,5G,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home