Ποδόσφαιρο, ψέματα και Twitter

Ποδόσφαιρο, ψέματα και Twitter

Λέγεται Σαμ Γκάρντινερ, είναι 17 ετών, πηγαίνει στο λύκειο, ζει στο Βόρειο Λονδίνο, έχει πάθος με το ποδόσφαιρο (και ειδικά με την Άρσεναλ) και είναι μανιακός χρήστης του Twitter. Και, συνεπώς, δεν έχει τίποτα το αξιοπρόσεκτο οπότε γιατί η Twitter του έσβησε το λογαριασμό του; Επειδή ο λογαριασμός δεν ήταν του "Σαμ Γκάρντινερ" αλλά του "Σάμιουελ Ρόουντς", ενός αθλητικογράφου που ήξερε όλα τα κουτσομπολιά των αποδυτηρίων του βρετανικού ποδοσφαίρου -μόνο που ο "Σάμιουελ Ρόουντς" δεν υπήρξε ποτέ: ήταν το online alter ego του νεαρού Σαμ ο οποίος ήθελε απλώς "να τον παίρνουν οι μεγάλοι στα σοβαρά".

Η ιστορία του βρετανού τινέιτζερ έκανε το γύρο των ΜΜΕ, φτάνοντας ακόμα και στους "Financial Times". Oι περισσότεροι δημοσιογράφοι την έγραψαν επισημαίνοντας πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να ξεγελαστεί κάποιος (στην προκειμένη περίπτωση αρκετές χιλιάδες χρήστες του Twitter, μεταξύ των οποίων πραγματικοί δημοσιογράφοι, παράγοντες ομάδων και παίκτες) αν κανείς θέλει να τον ξεγελάσει. Το γεγονός ότι ο νεαρός Σαμ δεν κέρδισε τίποτα από όλη αυτή την ιστορία, πέραν της ικανοποίησης της ματαιοδοξίας του, δε μειώνει το γεγονός.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά τους, όμως από την άλλη μεριά δεν μπορώ να θεωρήσω την περίπτωση Γκάρντινερ ενδεικτική: ο νεαρός είναι προφανώς εξαιρετικά ευφυής και, πιο σημαντικό, έχει όντως πάθος με το ποδόσφαιρο -αυτό είναι άλλωστε που τον έκανε να πείσει τους πάντες ότι ήταν αθλητικογράφος και δη πολύ καλά δικτυωμένος. Συνεπώς δεν εξαπάτησε ακριβώς κανέναν και δεν προσποιήθηκε την εμπλοκή του με το αντικείμενο. Όσο για τον ισχυρισμό του ότι "οι μεγάλοι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά" επειδή είναι μικρός, αποδείχθηκε τελικά ότι όντως είχε δίκιο.

Όπως οι παλιές εκείνες ιστορίες με τους χάκερ που καταλήγουν καλοπληρωμένοι ειδικοί ασφαλείας, ο Σαμ Γκάρντινερ κατέληξε επίσης ωφελημένος από την "απάτη" του: η Yakatak, μια εταιρεία που σχεδιάζει εφαρμογές σχετικές με τα σπορ τον προσέλαβε για να τρέχει στο microblog το feed της σχετικά με το ποδόσφαιρο -εν ολίγοις, να κάνει κάτι παραπλήσιο με αυτό έκανε και σαν "Σάμιουελ Ρόουντς". Κάποιοι θα έλεγαν ότι το έγκλημα αποδίδει... Όπως είπα παραπάνω, προσωπικά δεν είμαι σίγουρος ότι βλέπω πού είναι το "έγκλημα". Και σίγουρα έχω δει πάρα πολλούς να έχουν περισσότερες από μια online προσωπικότητες με ελατήρια πολύ πιο ταπεινά από το πάθος για την μπάλα...

TWITTER,ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home