Αγάπη, πιάνεις λίγη ζέστη από το παράθυρο;

Ρομαντικό ακάου...

Αγάπη, πιάνεις λίγη ζέστη από το παράθυρο;

Τι θα έλεγες αν μπορούσες να αποθηκεύσεις τη ζέστη των καλοκαιρινών ημερών σε ένα ασφαλές σημείο και να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις τον χειμώνα; Μα θα πεις πως ο καιρός έξω είναι ανοιξιάτικος αν και Νοέμβριος αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ ή, αν θέλεις, καλό θα είναι να μη συνεχιστεί για πολύ.

Εκεί πάνω στη Σουηδία η ζέστη είναι κάτι όχι συχνό (τουλάχιστον ως αποτέλεσμα της ηλιοφάνειας και με βάση τα τωρινά δεδομένα) οπότε οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ είχαν έναν λόγο παραπάνω να το ψάξουν αναλυτικά. Σχεδίασαν λοιπόν ένα μόριο που αποτελείται από υδρογόνο, άνθρακα και άζωτο το οποίο όταν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία αποθηκεύει τη θερμότητα και την απελευθερώνει μόλις εκτεθεί σε έναν καταλύτη. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια μονάδα αποθήκευσης θερμότητας, μια μπαταρία θερμότητας αν θέλεις.

Η ιδέα λοιπόν είναι να δημιουργηθούν φιλμ από αυτό το υλικό που θα ντύνουν παράθυρα και εξωτερικούς τοίχους και θα αποθηκεύουν τη θερμότητα που θα απελευθερώνεται σταδιακά τους χειμερινούς μήνες. Προφανή τα πλεονεκτήματα σε όρους οικονομίας και περιβαλλοντικής προστασίας, νομίζουμε. Σύμφωνα με τα σχετικά πειράματα, τα θερμικά φιλμ μπορούν να αποθηκεύσουν την ενέργεια όχι μόνο για λίγες εβδομάδες ή μήνες αλλά ως και 5 ή 10 χρόνια. Φαντάσου να βρίσκεσαι στην Ελλάδα ή την Ιταλία και να πουλάς φορτισμένα θερμικά φιλμ στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Πίσω από την εφεύρεση βρίσκεται ο 40χρονος καθηγητής Χημείας Κάσπερ Μοθ Πούλσεν ο οποίος ελπίζει πως θα βρει διατεθειμένους επενδυτές που θα τον βοηθήσουν να σχεδιάσει ένα εμπορικό προϊόν.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home