Let's play

Athens Digital Week 2009 - Τμήμα Modding & Overclocking

Deasy @ 19.10.2009

Οι φανατικοί των υπολογιστών βρήκαν το κατάλληλο μέρος για να συγκεντρωθούν αλλά και να κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους.

Κάποιες απαραίτητες και όσο το δυνατόν σύντομες διευκρινήσεις  πριν προχωρήσουμε, ο υπολογιστής μας μπορεί να γίνει καλύτερος σε επιδόσεις αλλάζοντας κάποιες ρυθμίσεις, η διαδικασία αυτή λέγεται overclocking. Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από τη διαδικασία αφού επεμβαίνουμε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις που είναι οι φυσιολογικές για να λειτουργεί σωστά το κάθε κομμάτι, για αυτό γίνεται από έμπειρους χρήστες με τα κατάλληλα εργαλεία. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τόσο υψηλές που για να κρατηθούν σε επίπεδα λειτουργίας χρησιμοποιείται υγρό άζωτο ( -196 C˚). Σκοπός είναι να φτάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες συγχρονισμού. Τα εφέ που προκαλεί το άζωτο είναι εντυπωσιακά. Επίσης υπάρχει το modding, η κατασκευή ενός υπολογιστή κομμάτι κομμάτι με έμφαση κυρίως στην εμφάνιση χωρίς όμως να χάνει σε επιδόσεις.

Πιθανόν στους περισσότερους να μην τους ενδιαφέρουν οι επόμενες σειρές οπότε μπορούν να πηδήξουν στην επόμενη παράγραφο που πραγματικά θα τραβήξει την προσοχή τους.

Προχωράμε στα βασικά, μια σκηνή είχε στηθεί όπου πάνω της υπήρχαν overclockers που έπαιζαν με το υγρό άζωτο με σκοπό να φτάσουν στα όρια τα εξαρτήματα που διέθεταν.  Οι κάρτες γραφικών έβγαιναν και έμπαιναν λες και ήταν usb stick. Δυστυχώς δεν φαινόταν πουθενά σε τι επίπεδα βρισκόντουσαν αλλά η κινητικότητα έδειχνε ότι το είχαν πάρει ζεστά το θέμα. Πέτυχα στον πάγκο Triple SLI nvidia gx285 παρατημένες. Αργότερα μπήκε στο παιχνίδι ο hipro5, ο καλύτερος Έλληνας οverclocker που συνήθως κατέχει την πρωτιά στον κόσμο, παλεύει με τον Αμερικάνο K|ngp|n. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό και πάνω από τη σκηνή εδώ .

Πάμε στο σημείο που εντυπωσίασε αν όχι όλους τους επισκέπτες τράβηξε την προσοχή των περισσοτέρων σε σημείο που ρωτούσαν παρόλο που δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις. Μιλάμε για το modding όπου φέτος είχε αρκετά πρωτότυπες συμμετοχές. Ας ξεκινήσουμε με το κουτί αφιέρωμα στον Michael Jackson, κάθε του πλευρά ήταν και μια φιγούρα του βασιλιά της ποπ, επίκαιρο. Σχεδόν δίπλα ήταν ένας παλιός υπολογιστής που ανακυκλώθηκε , αν δεν φαίνεται καθαρά στην εικόνα το συνολικό κόστος ήταν 65€. Ποιος δεν θέλει ένα κουτί που να μην κάνει σαν χαλασμένο air-condition, ιδανική λύση το ZDB που σημαίνει zero decibel. Κατασκευασμένο δίχως ανεμιστήρες παρά μόνο αξιοποιώντας τους νόμους της φύσης, ο ζεστός αέρας πάει πάνω ενώ κάτω μένει ο κρύος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ροή αέρα που ψύχει τον υπολογιστή αθόρυβα. Οι πρωτότυπες ιδέες δεν έλειψαν αφού ένα αυτοκίνητο μάρκας Subaru φιλοξένησε τα βασικά κομμάτια ενός υπολογιστή. Κι όμως μια ζάντα αυτοκινήτου μπορεί να γίνει υπολογιστής. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας έλαμπε με αποτέλεσμα να σου τραβάει την προσοχή. Η πολύωρη δουλειά που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί απέδωσε. Το προτελευταίο κουτί της μικρής παρουσίασης ήταν πραγματικά θηρίο, οι διαστάσεις του 70Χ65Χ40 (μήκος χ ύψος χ πλάτος) και η εμφάνιση του σε άφηνε έκπληκτο. Όπως γράφει και ο κατασκευαστής του διήρκησε 3 μήνες περίπου το στήσιμο του . Προσθέτω ότι το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Τελικά ο νικητής ήταν το ενυδρείο . Είχε λάβει μέρος και στην περσινή αλλά πήρε τη δεύτερη θέση οπότε δοκίμασε και φέτος και κατέκτησε την κορυφή .

Η αίθουσα τις περισσότερες ώρες ήταν γεμάτη καθώς το κοινό στο οποίο απευθυνόταν ήταν μεγάλο, από έναν απλό χρήστη μέχρι τον ενθουσιώδη όλοι μπορούσαν να βρουν λόγο για να την επισκεφτούν.

OVERCLOCKING,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home