Η μουσική βελτιώνει τη γεύση του φαγητού

Deasy @ 19.06.2015
Η μουσική βελτιώνει τη γεύση του φαγητού

Η βελτίωση της γεύσης του φαγητού δεν σταματά στα υλικά και τα καρυκεύματά του, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες διαστάσεις, όπως αυτήν της μουσικής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του καθηγητή Charles Spence, πρωτοπόρου στην πειραματική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο καθηγητής πειραματίστηκε με την ιδέα της «ηχητικής νοστιμιάς» των φαγητών χρησιμοποιώντας την τοπική μουσική του κάθε πιάτου. Περιγράφει ότι η γαλλική κουζίνα έχει καλύτερη γεύση όταν την απολαμβάνει κανείς συνοδεία γαλλικής μουσικής με ακορντεόν, ενώ οι συνθέσεις του Πουτσίνι βελτιώνουν τη γεύση των ζυμαρικών. Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε δοκιμές με τη γερμανική, την ισπανική και την ελληνική κουζίνα.

«Γευόμαστε με τις αισθήσεις, όχι με το στόμα μας. Η γλώσσα μας δεν γεύεται το φαγητό, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος προετοιμάζει το στόμα μας για γευστικές εμπειρίες. Το περιβάλλον γύρω μας επηρεάζει ουσιαστικά τη γευστική μας εμπειρία – η μουσική μπορεί να καθαρίσει τον ουρανίσκο, να επηρεάσει και να αλλάξει τη γεύση μας και να εξυψώσει την εμπειρία μας. Επομένως, οι μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν πραγματικά να ανεβάσουν στα ύψη τη γευστική εμπειρία ενός γεύματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

 Μερικά ακόμα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι και τα παρακάτω:

- Η κλασσική μουσική μπορεί να κάνει το κρασί και άλλα ποτά να φαίνονται πιο ακριβά, γευστικά

- Η αργή μουσική κάνει τις γεύσεις να παραμένουν περισσότερο στο στόμα. Αντίθετα, η μουσική με πιο γρήγορο τέμπο, κάνει τις γεύσεις να χάνονται πιο γρήγορα.

- Όσο περισσότερο μας αρέσει η μουσική που ακούμε, τόσο περισσότερο θα μας αρέσει και το φαγητό που γευόμαστε – αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας κατάστασης γνωστής και ως μεταφορά αισθήσεων (sensation transference). Με άλλα λόγια, μεταφέρουμε αυτό που αισθανόμαστε για τη μουσική σε αυτό που πιστεύουμε για το φαγητό και το ποτό.

- Ο συνδυασμός του κατάλληλου μουσικού οργάνου με το σωστό φαγητό βελτιώνει τη γεύση. Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ήχος του πιάνου ταιριάζει με φρούτα όπως τα μούρα, τα βερίκοκα και τα σμέουρα- ίσως επειδή είναι γλυκά.

- Ο ήχος απλά και μόνο «εξωτερικών παραγόντων» μπορεί να επηρεάσει τη γευστική μας εμπειρία – σε ένα απλούστατο επίπεδο, σκεφθείτε μόνο τον ήχο που κάνουν πολλά φαγητά όταν τα δαγκώνουμε και τα μασάμε. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ένα τραγανό φαγητό, αν ακούγεται κάποιο δυνατός ήχος από τραγάνισμα κατά τη διάρκεια του μασήματος, η αντίληψή μας για τη φρεσκάδα της τροφής θα βελτιωθεί ριζικά. Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Charles: «Στην πραγματικότητα, πολλές από τις αγαπημένες μας αισθητηριακές εμπειρίες γύρω από το φαγητό και το ποτό έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Αναλογιστείτε κάποιες τραγανές ή κρεμώδεις τροφές ή την αίσθηση που μας προσφέρουν τα ανθρακούχα ποτά, που όλοι αγαπάμε. Η ικανοποίηση που μας προσφέρουν εξαρτάται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, από συνδεδεμένους με αυτές, και συχνά ευδιάκριτους, ήχους.»

H έρευνα του κ. Charles, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας τεχνολογίας Multi-Room Audio, που προσφέρει η Sony στην αγορά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρέχει τη δυνατότητα να συνδέσετε τις συμβατές συσκευές και απολαύστε μουσική Multi-room σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού επενδύοντας με την ιδανική μουσική τις στιγμές σας.

Η Sony διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και επιλογών Multi-room. Κομψά ασύρματα ηχεία, όπως το φορητό SRS-X77, ηχεία με δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου υψηλής ανάλυσης, όπως τα SRS-X88 και SRS-X99, δέκτες AV, όπως οι STR-DN860 και STR-DN1080, μπάρες ήχου, όπως οι HT-NT3 και HT-ST9, ηχοσύστημα, όπως το CMT-SX7 και βάση τηλεόρασης με ηχεία, όπως η HT-XT3.

MULTI-ROOM AUDIO,ΜΟΥΣΙΚΗ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home