Αναζητείται το ανθρώπινο δυναμικό για θέσεις εργασίας

Θα περίμενε κανείς το πρόβλημα να ήταν αντίστροφο.

Αναζητείται το ανθρώπινο δυναμικό για θέσεις εργασίας

Το πρόβλημα στο έλλειμμα που παρατηρείται στο χώρο των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη αναδείχθηκε κατά την επίσημη έναρξη της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας “eSkills for Jobs 2015” στη Ρίγα της Λετονίας. Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί, οι θέσεις εργασίας στο χώρων των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που αναμένεται να προστεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020 εκτιμούνται στις 660.000, αριθμός που θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος (άλλες 820.000 θέσεις) αν υπάρξει διαθεσιμότητα του απαραίτητου δυναμικού ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχει ως εξής: κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που αναζητούν εργασία, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας σημειώθηκε στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, όπου υπάρχει αύξηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Η τάση στις θέσεις των ψηφιακών τεχνολογιών δείχνει μία αύξηση ετησίως σχεδόν κατά 14%, για το διάστημα 2011-2013.  Παράλληλα, σύμφωνα με μετριοπαθείς προβλέψεις, η ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού σε ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να αυξάνεται ετησίως έως το 2020 κατά 4,6%, κυρίως λόγω του μη ικανοποιητικού αριθμού των εξειδικευμένων αποφοίτων από τα πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα, ιδιαίτερα στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στις ψηφιακές τεχνολογίες.

H εκστρατεία “eSkills for Jobs 2015” είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την υποστήριξη περισσότερων από 650 οργανισμούς από την Ευρώπη. Εθνικός συντονιστής της εκστρατείας στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), στη σχετική ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι η εκστρατεία “eSkills for Jobs 2015” είναι η απάντηση στην έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στις ΤΠΕ και έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Grand Coalition for Digital Jobs.

Κεντρικός στόχος της εκστρατείας, η οποία θα υλοποιηθεί σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών πάνω στις δυνατότητες που υπάρχουν για εκπαίδευση, κατάρτιση και εύρεση εργασίας για τους ανθρώπους που διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθούν και όλες οι  άλλες ευκαιρίες που δημιουργούνται για εκείνους, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις ψηφιακές τεχνολογίες.

ΣΕΠΕ,ΕΡΓΑΣΙΑ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,ΣΤΕΛΕΧΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home