Το χρώμα της πολιτικής

Το χρώμα της πολιτικής

Κάνοντας μια από τις τακτικές βόλτες στο arstechnica, έπεσα μπροστά σε κάτι που με έκανε να αισθανθώ για μια ακόμα φορά την αξία του Internet –του πραγματικού Internet, πέρα από τις εταιρικές ανοησίες στις οποίες συχνά αναλώνουμε τον χρόνο μας. Πρόκειται για ένα project που σχεδίασε από το μηδέν και δημιούργησε ο 16χρονος Νίκολας Ρούμπιν από το Σιάτλ αντλώντας στοιχεία από το Opensecrets, με τη σειρά του ένα από τα πιο αξιόλογα sites, και που ακούει στο όνομα Greenhouse. Το Greenhouse είναι ένα add-on για Firefox, Chrome και Safari το οποίο συνεργάζεται με τη βάση δεδομένων του Opensecrets προσφέροντας στους αμερικανούς χρήστες μια πολύ χρήσιμη πληροφορία: τις οικονομικές δουλείες των πολιτικών τους.

Το Opensecrets είναι η online παρουσία του «Κέντρου για Υπευθυνότητα στην Πολιτική», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος έχει στόχο να καταγράφει τις επιπτώσεις που έχουν οι χρηματοδοτήσεις και την επιρροή που έχουν τα διάφορα λόμπι στη διαμόρφωση πολιτικής. Μέσω των στοιχείων που διατίθενται από τη βάση δεδομένων που υπάρχει στο site, ο χρήστης μπορεί να μάθει ποιος πολιτικός έχει χρηματοδοτηθεί από ποιες εταιρείες, ιδιώτες ή λόμπι και, άρα, να δει ποιοι επηρεάζουν τις αποφάσεις του στην υποστήριξη ή μη διαφόρων νόμων. Στα 31 χρόνια που υπάρχει το Κέντρο και στα 18 που υπάρχει το site, η προσφορά τους στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ έχει επαινεθεί επανειλημμένα –το site μάλιστα έχει πάρει τέσσερα βραβεία Webby.

Επιστρέφοντας στον Νίκολας Ρούμπιν, αυτό που έκανε ο νεαρός από το Σιάτλ ήταν να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο κάθε φορά που ο χρήστης βρίσκεται σε μια σελίδα και βλέπει το όνομα ενός πολιτικού μπορεί, on mouse over, να αντλήσει τα σχετικά στοιχεία από το Opensecrets και να παρουσιάσει μια μικρή «ταυτότητα» του πολιτικού δίπλα στο όνομά του. Ειδικά αν ο χρήστης επισκέπτεται ένα ειδησεογραφικό site, η δυνατότητα αυτή είναι εξαιρετική καθώς μπορεί να προσφέρει στον αποδέκτη της είδησης ένα δεύτερο επίπεδο κατανόησης σχετικά με τις πράξεις (εντός ή εκτός κοινοβουλίου) του εκλεγμένου αντιπροσώπου του∙ δε χρειάζεται, πιστεύω, να εμβαθύνουμε σχετικά με το γιατί κάτι τέτοιο είναι πληροφορία ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατία.

Βεβαίως η ιδέα του 16χρονου προγραμματιστή έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από όλους τους υπέρμαχους της διαφάνειας στην πολιτική –δεδομένου ότι τα ΜΜΕ μόλις τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν το Greenhouse του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι λίαν συντόμως, το όνομά του θα γίνει πολύ πιο γνωστό, εξασφαλίζοντάς του ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον επαγγελματικό μέλλον. Αρκεί για να αλλάξει τα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ; Προφανώς όχι, όμως είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια λιγότερη δικαιολογία για όσους υποστηρίζουν ότι «δεν ήξεραν». Ακόμα και αν δεν καλύπτει (και πώς θα μπορούσε άλλωστε;) τα χρήματα που δίνονται κάτω από το τραπέζι, αυτά που δείχνει για όσα γίνονται επίσημα είναι αρκετά για να ξέρει κανείς το πραγματικό χρώμα των πολιτικών που ψηφίζει –κατά τον Νίκολας Ρούμπιν, το χρώμα αυτό είναι αναπόφευκτα το πράσινο των δολαρίων, εξ ου και η ονομασία της εφαρμογής.

POLITICS ONLINE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home